Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.12.10, 02:16   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Biyolojik Katalizörler

Biyolojik Katalizörler


Enzimler - Enzimlerin özellikleri

Canlılardaki kimyasal tepkimelerde katalizör rolü oynayan maddelere enzim denir. Bir başka ifadeyle, enzimler biyolojik katalizörlerdir. Kimyasal tepkimeler hızlandırıcı rol oynarlar.

Enzimler protein moleküllerinden meydana gelirler.

Her enzim yalnızca belirli bir reaksiyonu katalizler.

Enzimlerin etkisini iyi gösterebilmeleri için, uygun bir pH derecesine ve sıcaklığa ihtiyaçları vardır.

Enzimler genellikle 45ºC ‘a kadar aktiflik gösterebilirler. Bu sıcaklığın üzerinde enzimlerin yapısı bozulur.


Maya mantarları - Maya bakterileri

Mayalar oksijensiz ortamda solunum yaparak, şekeri karbon dioksite ve alkole dönüştürürler.

Oksijensiz ortamda yapılan solunuma oksijensiz solunum (fermentasyon veya anaerobik solunum) denir.


Oksijensiz solunum denklemi

Şeker -> Alkol + Karbondioksit şeklindedir.

Fermantasyon sonucu üretilen alkol ( etanol ) bira ve şarap yapımında kullanılır
Ekmek yapımında da maya mantarlarından yararlanılır. Maya mantarlarının ürettikleri karbon dioksit gazı ekmeğin kabarmasına neden olur.

Ekmekte buharlaşır alkol yoktur.Çünkü ekmek pişirilirken ısının etkisiyle alkol uçar.
Yoğurt yapımında ise bakterilerden yararlanılır.

Bakteriler süt şekeri olan laktozu laktik asite dönüştürerek yoğurdun kendine özgü aromasını oluşturur.


Enzimlerin kullanılması

Bazı mikroorganizmalar proteaz( protein parçalayan enzim) ve lipaz ( yağların parçalanmasını sağlayan enzim ) üreterek protein ve yağ gibi büyük moleküllü besinlerin küçük moleküllü besinler hâline getirilmesinde etkilidir.
Örneğin; bu mikroorganizmaların ürettikleri proteaz bebek gıdalarının içine konulur. Böylece bebeklerin besinleri sindirmelerine yardımcı olunur.
Karbohidraz nişasta glikoza dönüştürülmesine yardımcı olur.
İzomeraz enzimi ise glikoz fruktoz şurubuna dönüştürülmesini sağlar. Fruktoz meyve şekeridir.


alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla