Konu
:
Spirulina - Spirulina Nedir - Spirulina Türleri - Spirulina Bilimsel Sınıflandırılma
Tekil Mesaj gösterimi
17.07.11, 22:58
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Kartal
Moderator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
Spirulina - Spirulina Nedir - Spirulina Türleri - Spirulina Bilimsel Sınıflandırılma
Spirulina - Spirulina Nedir - Spirulina Türleri - Spirulina Bilimsel Sınıflandırılması
Spirulina, sıklıkla "mavi-yeşl alg" olarak da anılan, filamentöz siyanobakteri (Cyanobacteria) cinsidir. Botanik bilimi açısından yosunun bazını oluşturan iğ iplikli siyanobakteriler sınıflandırmasında ele alınır.
ITIS tarafından aşağıda isimleri yer alan 16 farklı türü belirlenmiştir:
Spirulina corakiana
Spirulina crispum
Spirulina labyrinthiformis
Spirulina laxa
Spirulina laxissima
Spirulina major
Spirulina maxima
Spirulina meneghiniana
Spirulina nordstedtii
Spirulina princeps
Spirulina subsalsa
Spirulina subtilissima
Spirulina pacifica
Spirulina platensis
Spirulina tenerrima
Spirulina weissii
Spirulina,
aynı zamanda, yukarıda anılan ve çerçevede isimleri belirtilen 13 farklı türden biri olan Spirulina platensisin (botanikçiler tarafından bu tür için günümüzde daha ziyade Arthrospira platensis tanımı kullanılmaktadır) ticari boyutta geçerli ismidir. Spirulina platensis (Arthrospira platensis), veya kısaca spirulina, bir gıda kaynağı olarak dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen bir üründür ve çok zengin bir besin kaynağıdır. Dünyaya
yayılması Aztek uygarlığından hareketle olmuştur ve Azteklerin temel besin maddeleri arasında yer almıştır. Bu spirulina türü aynı zamanda flamingo kuşlarının tüylerindeki pembe tonların sebebidir.
Spirulina bir sağlıklı besin veya şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gözde bir ürün haline gelmiştir. Türkiye’de de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi
yaygınlaşmaktadır. Piyasada genelde kapsül, tablet veya toz şeklinde ve diyet ek malzemesi olarak bulunur.
Spirulina düşük yağ ve kalorili, kolesterolsüz, bütün temel amino-asitleri içeren bir protein kaynağıdır. Şeker hastalığı ve anemi gibi hastalıklarla mücadelede ve hava kirliliğinin bünye üzerinde yarattığı zayıflatıcı etkilerin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağlar. Antioksidan unsurlar içerdiği için,
yaşlanmanın yanı sıra, kanser, artirit, katarakt gibi sağlık sorunlarının da temel bir faktörü oldukları düşünülen oksijen bazlı radikal hücrelere karşı da bağışıklık kazandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dahası, spirulinada bulunan gamma-linolenik asit yağ birikintilerinin çözülmesine yol açar, kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde
yardımcı olur ve kötü kolesterolü düşürür. A.B.D. Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) spirulinadaki sulfolipidlerin ayrıca böbrek toksisitesini azaltır ve radyasyon kaynaklı hastalıklarının şiddetini azaltır.
Spirulinanın insan bünyesi için temel besin kaynağı haline getirilmesinin yaratacağı etkiler üzerinde bilimsel boyutta tartışmalar sürmektedir. Aztekler için spirulina büyük önem taşımış olmakla birlikte, mısırın yanı sıra tüketilmiş
bir temel gıda olduğu bilinmektedir. Günümüzde Japonya ve ABD’de bazı Budist tapınaklarında spirulina rahiplere benimsetilen diyetin temelinde yer almaktadır.
Besin Bilgileri
Vitaminler
A (Beta-karoten formunda bulunur), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 (pyridoksine), B12 (kobalamin), C vitamini, D vitamini, E vitamini, folat, K vitamini, biotin, pantotenic asit, inositol.
Mineraller:
kalsiyum, manganez, demir, krom, fosfor, molibden, iyodin, klorid, magnezyum, sodyum, çinko, potasyum, selenyum, germanyum, bakır, boron.
İçerdiği Diğer Maddeler:
phycocyanin, klorofil, karotenoidler. myxoxanthophyll, zeaxanthin, cryptoxanthin,
echinenone ve diğer xanthophylller. gamma linolenik asit, glükolipidler, sulfolipidler, polisakaridler.
Amino asitler:
isoleucine, phenylalanine, leucine, threonine, lysine, tryptophan, methionine, valine, alanine, glycine, arginine, histidine, aspartic acid, proline, cystine, serine, glutamic acid, tyrosine.
Spirulina
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem:
Bacteria
Âlem:
Cyanobacteria
Bölüm:
Cyanophyceae
Sınıf:
Oscillatoriales
Cins:
''Spirulina''
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal
Açık Profil bilgileri
Kartal - Özel Mesaj gönder
Kartal´nin Web Sitesini ziyaret edin
Kartal - Daha fazla Mesajını bul