Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.08.11, 02:02   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Korkut İlçesi Muş - Muş İlçesi Korkut Hakkında Genel Bilgi

Korkut İlçesi Muş - Muş İlçesi Korkut Hakkında Genel Bilgi

Yerleşim yeri olarak yaklaşık bin yıllık bir geçmişi bulunduğu tahmin edilen Korkut’un ilk çağlarda Urartu sınırları içinde yer aldığı bilinmektedir.1071 Malazgirt Zaferinden sonra Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın komutanlarından Seyit İbrahim komutasındaki ordu yöreyi Selçuklulara katmış,daha sonra da İran hakimiyeti altında kalmıştır. Bu dönemde İlçe Farsça “Tepe” anlamına gelen “Til” adıyla anılmıştır.1514 tarihli Çaldıran Zaferinden sonra yöre Osmanlı Devletinin hakimiyetine girmiştir. Uzun süre nahiye statüsünde kalan "Til" 1964 yılında Korkut adını almıştır. Yöre 09.05.1990 tarih ve 3644 Sayılı Kanun’la İlçe Statüsünü kazanmıştır.


Nüfus

2008 yılı nüfus sayımına göre Korkut İlçesi toplam nüfusu 26.856 kişidir.Altınova Beldesi'nde 2.909, Karakale Beldesi'nde 1.942 ve Korkut İlçe merkezinde 3.227 olmak üzere toplam 8.078 kişi ilçe merkezi ve beldelerle geri kalan 18.778 kişi ise 27 köy ve 13 mezra da yaşamaktadır.

Eğitim ve Kültür

Ilçe genelinde okuma-yazma orani % 70 tir.Ilçede Halk Egitim Merkezi Müdürlügü , 1 tane Çok Programlı Lisesi, Yari Açik Cezaevinden okula dönüstürülen 1125 kapasiteli Kümbet Yunus Emre YIBO, Korkut YIBO ve Altinova beldesinde hizmet veren Altinova YIBO, 9 tane II. Kademesi olan okulumuz,. 23 tane Birlestirilmis Okulumuz bulunmaktadir. Ilçe genelinde brans ögretmeni 60, sinif ögretmeni 62 toplam 122 kadrolu ögretmen mevcut olup, ayrica 36 tane Sözlesmeli ögretmen , 71 tane ekders karsiligi olarak görevlendirilen ve 22 tane Usta Ögretici ögretmenlerimiz bulunmaktadir.


Ekonomi

Ekonominin temeli tarım ve hayvancılıktır. Sulu tarım olanakları az olduğundan gelir seviyesi düşüktür. 4000 dekar tarım alanını sulanmasını sağlayacak olan Korkut göleti ve sulama kanallarının bitmesi halinde tarım alanında gelir seviyesi yükselecektir. 109.108 dekar tarım alanından 18.926 dekar alan sulanmaktadır. 88.000 büyükbaş, 65.000 küçükbaş hayvan mevcuttur. İlçe de yetiştirilen baslıca ürünler buğday, arpa, nohut, fasulye, şeker pancarı, yonca, korunga, patates ve lahanadır.


Ulaştırma ve altyapı

İlçede posta isleri Merkez Müdürlüğünce hizmet verilmektedir. İlçe Merkezde 808 kapasitede Dicle, Altınova Beldesinde 504 kapasite de Eli fitre 11, Kara kale Beldesinde 304 kapasitede Dicle, Güneyik Köyünde 504 kapasitede Dicle, Güven Köyünde 304 kapasitede Levent ve Taslıca Köyünde 504 kapasitede Dicle santrali bulunmaktadır. 26 köyün 9 unda şebekeli sistem diğerlerinde ise çeşme sistemi ile su verilmektedir. 8 köyün yolu asfalt diğerlerinin stabilizedir.


Mahalli idareler

Korkut ilçesi 2 Belde 26 köy ve 13 mezradan teşkil etmiştir. İlçe merkezinde 3 Mahalle , Altınova Beldesinde ise 4 mahalleden oluşmuştur. Yeni kurulan Karakale beldesinde ise henüz mahalle teşkil edilmemiştir. Mahalli İdareler İlçe Özel idaresi Merkez, Altınova ve Karakale belediyeleri ile 26 köy, 13 mezra ve toplam 7 mahalleden oluşmaktadır.


Sosyal Yapı


İlçede evler genellikle tek katlı kerpiçten veya tastan yapılmıştır. Çok çocuklu kalabalık aile yapısı hakimdir. Halk oyunları Aşırma, Koçeri, Botani ve Gerandi dir. Evlilik öncesi evliliğe aile büyükleri karar verir. Kız isteme töreninden sonra "Şerbet İçme" de denilen nisan merasimi yapılır. Düğün ise genellikle Çarşamba günü erkek tarafının evinde toplanmayla baslar, Perşembe sabahı gelin alınmasıyla sona erer. Ölüm olaylarında, cenazeyi defin işlemini müteakip ertesi gün cenaze evinde taziye kabul edilir. Erkek ve kadın taziyeleri ayrı yerlerde yapılır. Kur'an dan ayetler okunur ve başsağlığı dilenir. Kadınlar arasında "Sadu" denilen ağıtlar yakılır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla