Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.09.11, 23:40   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Atomların Yarılanma Süresi

Atomların Yarılanma Süresi

Atomların Yarılanma Süresi Hakkında - Atomların Yarılanma Süresi Nedir - Atomların Yarılanma



Radyoaktif bir elemanın atomları bölündükçe değişir, ya da başka elemanların atomlarına dönüşürler.


Örneğin uranyum atomları zamanla kurşun atomları haline gelirler. Atomların yarısının başka bir elemanın atomlarına dönüşmesi için gereken zamana “yanlarınma süresi” denir. Kimi radyoaktif elemanlarda yarılanma süresi bir saniyeden bile az bir zamanda tamamlandığı halde, kimi elemanlarda milyonlarca yıl sürebilir.

Örneğin yapay bir radyoaktif izotop olan sodyum 24′ün yarılanma süresi 15 saattir. Bu süre içinde bir gram sodyum 24′teki atomların yarısı magnezyum atomlarına dönüşür; geride yarım gram radyoaktif izotop kalır. Bundan sonraki 15 saat içinde kalan sodyum-24 atomlarının yarısı da gene magnezyum atomlarına dönüşür; geriye bir gramın dörtte biri kadar radyoaktif izotop kalır. Bu işlem böylece sürüp gider.

Arkeologlar yarılanma süresinden yararlanarak, bir zamanlar canlı olan maddelerin (odun gibi) yaşını ölçerler. Karbon-14 karbonun doğada bulunabilen radyoaktif bir izotopudur. Bu izotop bütün canlılarda vardır. Örneğin eski bir tahta parçasındaki karbon-14 miktarı ölçülür, bu miktar taze bir odundaki karbon-14 miktarı ile karşılaştırılır. Böylece tahtanın yaşı bulunabilir. Bu yönteme “RadyokarbonTarihlendirmesi” denir. Lut Gölü’ndeki bilimsel araştırmalarda bu yöntemden yararlanılmıştır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla