Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.09.11, 00:34   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Altın Oran Hakkında Sunu - Altın Oranı - Altın Oran Nedir

Altın Oran Hakkında Sunu - Altın Oranı - Altın Oran Nedir




ALTIN ORAN NEDİR ?
Dünyanın, insanların, bitkilerin, ağaçların... , kısacası Kainat’ın yaratılışnda yaratıcının kullandığı orandır.Aynı zamanda insanlar da teknolojide ve hayatta bu oranı kullanmaktadırlar. Kısaca biz altın orana "göz nizamının oranı" diyebiliriz. Çoğu zaman doğayı gözlediğimizde bu oranın varlığını görebiliriz.

ALTIN ORAN

>ALTIN ORANIN TARİHÇESİ

>Altın orana ilişkin matematik bilgisi ilk kez İ.Ö. 3. Yüzyılda Öklid’inStoikheia("Öğeler") adlı yapıtında "aşıt ve ortalama oran" adıyla kayda geçirilmiştir. Eldeki veriler,bu bilginin geçmişinin aslında Eski Mısr’da İ.Ö.3000 yılına kadar dayandığını göstermektedir. Grek dünyasına da Pythagorasve Pythagoras’culartarafından tanıtıldığı ileri sürülür.

>Altın oran,(Fi) sayısı olarak bilinir.Bu sayı, Eski Yunan düşünürleri tarafından bulunmuştur, ancak Fi sayısını kimin tanımladığı kesin olarak belli değildir.Eski Yunan düşünürlerinin bazılarıın, Fi sayısının yerine(to) sayısını kullandıkları da bilinmektedir.

>İ.Ö. 500’lü yıllarda yaşamış olan tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olan Pisagor(Pythagoras), altın oranla ilgili aşağıdaki düşüncelerini dile getirmiştir:

>Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oranı, bir pentagramınuzun ve kısa kenarlarının oranı, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı, hepsi aynıdır.Bunun sebebi nedir?Çünkü tüm parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşittir.

>Altın oran, günlük yaşantımızda, matematiğin estetik güzelliğe etki ettiği her alanda karşımıza çıkan bir kavramdır. Altın oranın çok çeşitli tanımları verilebilir ama altın oran, neticede matematiksel bir kavramdır ve değeri den oran, neticede matematiksel bir kavramd1,618033.... olarak devam eden ondalık bir sayıdır. Altın oranın matematikselanlamına geçmedenönce altın oranın karşımıza çıktğı baz alanlara değinelim.

>Altın oran, örneğin bir dikdörtgenin göze en estetik gözükmesi için uzun kenarı ile kısa kenarı arasındaki orandır.Buna benzer olarak, bir doğru parçasının ikiye ayrıldığında göze en hoş gelen ikiye ayrılma oranıdır.Altın oran, sadece dikdörtgen ve doğru için değil, neredeyse tüm geometrik cisimlerve yapılar için kullanılabilir.
FibonacciDizisi ve Altın Oran

FİBONACCİ KİMDİR?
Orta çağın en büyük matematikçilerinden biri olarakkabul edilen Fibonacciİtalya’nın ünlü Pisaşehrinde doğmutur. Çocukluğu şbabasının çalıştıı Cezayir’de geçmiştir. İlk matematik eğitimini Müslüman bilim adamlarından almış ve İslam aleminin kitaplarını incelemi ve çalışmıştır. Avrupa’da Roma rakamlar kullanılırken ve sıfırkavramı ortalarda yokken LeonardaArap rakamlarını ve sıfırı öğrenmiştir.

Tabiatta çok fazla karşılaşılan Fibonaccisayı dizisi bu mantıkla elde edilmektedir. Dizi şöyledir: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 Dizinin ilerleyen sayılarında alınan bir terimin bir önceki terime oranı altın orana yakınlaşmaktadır. Bu dizi deniz kabuğu spirallerinin oranlarını ve ayçiçeğindeki çekirdeklerin dizilişini belirler.

ALTIN ORAN = 1,618
55 / 34 =1,617
89 / 55 = 1,618
144 / 89 = 1,618
233 / 144 = 1,618
377 / 233 = 1,618
610 / 377 = 1,618
ALTIN ORAN VE İNSAN

Ynsan ve Altyn Oran

Altın oran ve insanı incelemeden evvel resimlerdeki renklerle insanda altın oranın nasıl oluştuğunu anlayabilmek için, renklerin anlamını görelim.
Önceliklebir altın cetvel oluşturalım, ve buna göre resimlerdeki altın oranı inceleyelim.

Altın cetvel oluşturmak için;
Şekildeki gibi öncelikle bir doğru parçasını ( beyaz ) altın oran oluşturacak şekilde iki parçaya[AB]’e( mavi ) ve [AC]’ ye ( sarı )bölüyoruz. Ve aynı mantıkla hareket ederek [AB] doğrusunu da iki altın parçaya bölüyoruz ve bunu devam ettirerek 2. şekildeki doğruları elde ediyoruz.

Kısaca ;
Mavi çizgi: Beyaz çizginin altın bölümü
Sarı çizgi: Mavi çizginin altın bölümü
Yeşil çizgi: Sarı çizginin altın bölümü
Pembe çizgi: Sarı çizginin altın bölümüdür.

Altın Oran Hakkında Sunu 1 - Altın Oran Hakkında Sunu 2
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla