Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.11.11, 19:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Serap
Moderator
 
Serap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Denizli
Mesajlar: 4.745
Konular: 1880
Puan Grafiği
Rep Puanı:5102
Rep Gücü:72
RD:Serap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 682
226 Mesajına 380 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Bir Mısır Efsanesi - Mısır Efsanesi

Bir Mısır Efsanesi - Mısır Efsanesi

Efsaneye göre Ra'nın karısı Nut , Geb'i kendisine aşık eder.
Bunun üzerine Ra Nut'a ceza verir. Cezaya göre Nut , yılın hiç bir ayı ve gününde çocuk sahibi olamayacaktır. Ra'nın emirleri hiçbir zaman reddedilemeyeceğinden Nut çareyi Thod'tan yardım istemekte bulur. Thod uzun uzun düşündükten sonra aklına iyi bir fikir gelir.Ay tanrıçası Selene'ye gider ve onu tavla oynamaya davet eder. Tanrıça bu oyunu kaybederse aydınlık bölümlerinden yedide birini Thod'a verecektir. Oyunu Thod kazanır.Selene söz verdiği gibi ışığının yedide birini Thod'a verir. Thod tanrıçadan aldığı ışıktan 5 gün yaratır ve bu günleri yıla ekler. Böylece Nut hiçbir yıla ve aya ait olmayan bu 5 günde doğum yapabilecektir.

Nut'un Osiris , Horus , Set , Isıs ve Nephtys adlarında beş çocuğu olur.

İşte hikayemiz burada başlar:
Osiris doğanlar içinde en büyükleridir. Bu nedenle Geb gökyüzüne çıktıktan sonra Mısır toprakları üzerinde hüküm sürme hakkı ona aittir. Zaten Osiris'in üstünlüğü daha doğduğu sırada belli olmuştur. Gizemli bir ses evrenin efendisinin geldiğini söylemiştir.

Osiris'in tahta geçtiğinde ilk yaptığı işlerden biri ilkel bir hayat süren Mısırlıları evden uzaklaştırmak olmuş onlara bira, şarap, ekmek yapmayı, tarım araçlarını kullanmayı , toprağı işlemeyi , ilk defa tapınak inşaa etmeyi , tanrılara tapıp dini törenler düzenlemeyi öğretmiştir. Osiris Mısır'ıuygarlaştırma işlemini tamamladıktan sonra tüm dünyayı uygarlaştırma işlemine girişir. Tahtı aynı zamanda kardeşi olan karısı İsis'e bırakır. Yanında veziri Thod ve Anubis ile sefere çıkar. Osiris döndüğünde ülkesini İsis'in başarılı yönetimi sayesinde çok iyi durumda bulur.

Ancak bu durum uzun sürmez. Tahta geçmeyi planlayan fakat Osiris'in yokluğunda bile tahta geçmeyi başaramayan Set Osiris'i yok etmek içn bir plan hazırlamıştır. Bu plana göre Set , Osiris'in ölçülerine göre bir sandık hazırlatır ve sandığıen değerli taşlarla süsletir.Set bundan sonra kendisine yardım eden 22 kişiyle planını uygulamaya başlar. Set, Osiris'i de çağırdığı büyük bir yemek verir.Yemek sonunda Set sandık kimin ölçülerine uyarsa sandığın sahibinin o kişi olacağını söyler. Denemek için herkes sırayla sandığın içine yatar.Sıra Osiris'e geldiğinde...

Osiris sandığın içine yattığında Set sandığı çivileyip eritilmiş kurşunla lehimler ve Nil'e atar. İsis bu olayı duyunca sandığı aramaya başlar.Sandık Byblos kentine kadar sürüklenmiş ve burada karaya vurur. Burada hızla büyüyen bir ağaç , sandığı gövdesinin içine alır. Byblos kralı Malkandros bu ağacıgördüğünde hayran kalır .Ağacı kestirerek ,sarayına sütun olarak diktirmeye karar verir. Ağaç kesildiğinde çok güzel bir koku ortaya çıkar. Bu olay Isis'in kulağına kadar gider İsis durumu anlar ve Malkandros'un sarayına gider. Burada önce Astatros'un çocuğunun dadısı olur.

İsis bir gün çocuğu ölümsüz yapmak ister ve çocuğu ölümsüzlük ateşine batırır. Bunu gören kraliçe İsis'i engeller.Artık İsis kendini tanıtmak zorunda kalır. Daha sonra Kral Malkandros'tan izin alarak gövdesini açıp içinden sandığı alır. İsis sandığı vatanına getirir.Buta şehrine öğlu Hares'in ziyaretine giderken sandığı güvendiği bir yere bırakır. Set sandığı bulur ve Osiris in bedenini 14 parçaya ayırarak Mısır toprakları üzerine dağıtır. Bunun üzerine İsis bütün Mısır'ı dolaşarak Osiris'in bedenininparçalarını toplar ve parçaların bulunduğu her yere birer tapınak diker. (Bu yüzden Mısır'ın bir çok yerinde içinde Mısır'ın kralı Osiris'in bulunduğunu söyleyen bir çok tapınak vardır.) Efsanenin sonunda Osiris'in oğlu Set'i yener. Ve tekrar canlanan Osiris bu dünyada yaşamak istemez. Hükmetmek için ölüler ülkesine gitmeyi tercih eder. Burada Anubis ile birlikte olacak , Anubis ölüleri yargılanması için Osiris'e getirecektir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Serap
Serap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla