Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.11.11, 21:00   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Serap
Moderator
 
Serap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Denizli
Mesajlar: 4.745
Konular: 1880
Puan Grafiği
Rep Puanı:5102
Rep Gücü:72
RD:Serap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 682
226 Mesajına 380 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kocakarı Efsanesi Erzurum - Kocakarı Efsanesi - Erzurum Kocakarı Efsanesi

Kocakarı Efsanesi Erzurum - Kocakarı Efsanesi - Erzurum Kocakarı Efsanesi

Yöre: Olur / Erzurum

Olur'da Aspires düzlüğünün yanı başındaki kayalığa “Koca karının taşı” denir. Uzaktan bakıldığında kayalığın üstündeki bir taş, ihtiyar bir kadını andırmaktadır. Coğrafi şartların şekillendirdiği bu taş parçasına “Kocakarı” denir ve hakkında şu efsane anlatılır.



Kocakarı, 300–400 keçiden oluşan bir sürüye sahiptir. Kışı kışlakta, Yazı da yaylakta geçirmektedir. O yıl ilkbahar erken gelmiş, ağaçlar çiçek açmış, dağ-taş dâhiyeşermiş. Kocakarının keçileri, hep ikiz doğurmuş, mahsûlü çok olmuş. Bu iyi havalara aldanan kocakarı, mart ayında yaylaya çıkmış. Yaylada mahsulü iki katına çıkmış. Bundan keyif duyan kocakarı;

“Mart g.tüne parmağım
Hopur Hopur oynar oğlağım
El kalınlığı gelir kaymağım”

demiş ve oynamaya başlamış. Ancak hava koşulları birdenbire değişmiş ve bir fırtına, bir tipibastırmış. Yaylaya yeniden kar yağmış. Fakat yayladan inme kararı, kocakarıyı vahim sonundan kurtaramamış. Yolda sürüsü ile birlikte donarak taş kesilmiş.

Halk, Kocakarının sonunu hazırlayan bu fırtınaya “kocakarı fırtınası” demektedir. Her şeyin bir zamanıolduğunu ve insanın hangi durumda olursa olsun şükretmesini bilmesi gerektiği, ibret verici bu efsane ile dile getirilmiştir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Serap
Serap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla