Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.06.12, 03:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
ASYA
Moderator
 
ASYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295
Puan Grafiği
Rep Puanı:9435
Rep Gücü:116
RD:ASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 118
480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Rusyanın En Kuzeyindeki Cami Guinnese Girdi

Rusyanın En Kuzeyindeki Cami Guinnese Girdi

Dünyanın en kuzeyindeki cami guinness rekoru





Kuzey Kutup dairesine 300 kilometre mesafede bulunan Norilsk şehir camisi dünyanın en kuzeyindeki cami olarak Guinness'e girdi.

Rusya'nın en kuzey bölgelerinden biri olan Norilsk 1953'te sanayi şehri olarak gelişmeye başladı. 200 binin üzerinde nüfusu bulunan şehrin dörtte biri Müslüman. Golos Rossiyi'ye konuşan Norilsk Camii imamı Abdullah Galimov, şehirde Müslümanların çoğunluğun Kafkas kökenli, Tatar ve Azeri olduğunu, bölgeye çalışmak için geldiklerini söyledi.

Sadece havayolu ile ulaşılabilen Norilsk Rusya'nın en büyük sanayi kentlerinden biri olarak biliniyor. Dünya çapındaki nikel üretiminin beşte biri bu şehirde imal ediliyor. Norilsk'te nikelden başka, bakır, kobalt ve diğer değerli madenler de üretiliyor.

1996'da ilk kilisenin inşa edildiği kentte, 1998'de de cami ibadete açıldı. Camiinin zümrüt renginde olduğunu ve alt katında din eğitiminin verildiğini ifade eden Galimov, "Camimizin 30 metre yüksekliğinde dörtgen bir minaresi var. İki katlı camiyi Tatar kökenli Muhtad Bekmeyev yaptırdı. Annesinin adı Gaynikamal, babasının adı da Nureddin. Camiinin ismini de Nurd Kamal koyduk" dedi.

Kentte toprak olmadığını ve camiinin don toprak üzerinde kurulan kazıklar üzerine inşa edildiğini ifade eden Galimov, "300-500 metre arasında don toprak var. Yazın sıcak olursa zemin bir miktar eriyor ve binaların temeli oynuyor. Bunun için tüm binalar kazıklar üzerine inşa ediliyor" bilgisini verdi.

Caminin minaresi şiddetli soğuklara karşı korunaklı olması için kare olarak inşa edilmiş. Kışın eksi 50 dereceye kadar düşen soğuk havalar ,8 ay boyuncu devam eder. Caminin kubbesi de kardan korunabilmesi için dik yapılmış. Beş ay önce Camiye imam olarak tayin olan Galimov duygularını şu şekilde ifade etti:

"Norilsk'te iklim daha güney bölgelerinin ikliminden çok farklı. Yılın yarısı gece, yarısı da gündüz. Yaşam ve soğuk havalar farklı olsa da inançlar her yer de olduğu gibi. Allah'a inananlara nasihatta bulunmak için çalışıyoruz."

Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/dunya/...#ixzz1qLYU0Zar
--------------Tualimforum İmzam--------------
<a href=http://img841.imageshack.us/i/ojug.gif/ target=_blank><img src=http://img841.imageshack.us/img841/3248/ojug.gif border=0 alt= /></a>
ASYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla