Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.09.12, 16:11   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Melodi
Moderator
 
Melodi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2008
Mesajlar: 508
Konular: 383
Puan Grafiği
Rep Puanı:1514
Rep Gücü:31
RD:Melodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 17
36 Mesajına 49 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Akordiyon Nedir - Akordiyon Hakkında Bilgi - Akordiyon Özellikleri - Akordiyon

Akordiyon Nedir - Akordiyon Hakkında Bilgi - Akordiyon Özellikleri - Akordiyon Resimleri



Akordiyon (Akordeon ya da Akordion), bir körüğü harekete geçirmekle yaratılan hava akımının etkilediği serbest metal dillerinin titreşmesiyle ses çıkaran havalı çalgıdır.
Bir ya da iki kılavuz ile bir körükten oluşan akordiyonda, serbest metal dillerin titreşmesi, klavyenin tuşlarına basmakla sağlanır.

Tarihi

Akordeon'un ilkel şeklinin 1822'de Berlin'de Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edildiğine inanılır. Ama yakın zamanda akordeon oalrak adlandırılabilecek bir enstrümanın 1816'da veya daha önceki bir tarihte Nürnbergli Friedrich Lohner tarafından kullanıldığı saptanmıştır.

Akordeon ismine ilk patent ise 1829'da, Viyanalı org ve piyano yapımcısı Cyrillus Demian tarafından günümüzdeki akerdeona çok da benzemeyen tek klavyeli küçük bir çalgı alındı. Kısa sürede, birçok firma bu yenin çalgının üretimine girişti. "Diyatonik akordiyon" denilen ve diyezli ya da bemollü sesleri veremeyen bu çalgı, köylere kadar yayıldı. 1880'de,iki klavyeli kromatik akordiyon gerçekleştirildi. Diyezli ve bemollü sesleri de verebilen bu yeni akordiyon, kısa sürede çok tutundu. 1940'da daha da gelişti ve konser akordiyonu adını aldı. George Auric ve Jean Françaix gibi besteciler bu çalgı için birçok parça bestelediler.

Türkiye'de Akordiyon

Ülkemizde Kafkas halklarının veya Romanların çalgısı olarak bilinir. Özellikle Çerkes kültüründe büyük yer tutar: Çerkes düğünlerinin ve toplantılarının en ünlü çalgısıdır.

Özellikle Sivas'ın Yavu Köyünde çokca kullanılır.

Türkiye'de virtüöz Ciguli sayesinde kısmen yeniden popülerlik kazanmıştır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Ne kadar uzaksın öyle
Yollar bitmiyor
Günler bitti
Yıllar bitti
Gece gündüz ömür bitti
Seninle...
Melodi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla