Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.01.13, 04:15   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kartal
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Ayas Mehmed Paşa Biyografisi - Ayas Mehmed Paşa Kimdir - Ayas Mehmed Paşa Hayatı

Ayas Mehmed Paşa Biyografisi - Ayas Mehmed Paşa Kimdir - Ayas Mehmed Paşa Hayatı - Ayas Mehmed Paşa Yaşamı

Ayas Mehmet Paşa (Ö. 13 Temmuz 1539, İstanbul), I. Süleyman saltanatı döneminde 14 Mart 1536 - 13 Temmuz 1539 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Hayatı

Ayas Mehmed Paşa Avlonya'da doğmuştur. Babası İşkodralı, annesi Avlonyalı idi. Bazı kayıtlardan babasının 1522'den sonraki bir tarihte İslamiyeti kabul ederek Mehmed adını aldığı anlaşılmaktadır. Diğer üç kardeşi Avlonya'da papazdı.

Ayas Mehmed Paşa devşirme olarak saraya alındı ve Yavuz Sultan Selim zamanına kadar Enderun'da eğitim gördü. Yavuz Sultan Selim'im İran seferine katıldı ve 23 Ağustos 1514 Çaldıran Savaşı'nda bulundu ve 1515'de Memluklulari tutan Dulkadiroğulları beyi Alaüddevle Bozkurt Bey üzerineyapılan Hadım Sinan Paşa komutasindaki yan sefere katıldı. 1516 ve 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'ne de katıldi. 1517'de yeniçeri ağalığı görevine getirildi. 1517'de Ridaniye Savaşı ve Kahire'nin ele geçirilip sonradan Tomanbay'ın yaptığı hücumlara karşı ve onun yakalanmasında büyük katkısı olmuştur. 1519'da Kastamonu sancakbeyliği görevine getirilmiştir. 1520'de Anadolu beylerbeyi olmuştur. Bu görevde iken Suriye'de Canberdi Gazali İsyanı'nınbastırmak için Anadolu eyaleti askeri başında Suriye'ye gönderilmiştir. Bu isyanın bastırılmasından sonra Mart 1521'de Şam beylerbeyi yapıldı. Bu görevden sonra Rumeli beylerbeyi oldu. Yeteneği sebebiyle İstanbul'a kubbealtı veziri olarak getirilerek 1523'te üçüncü vezir, daha sonra ikinci vezir tayin edildi.

Bu görevindeyken Pargalı İbrahim Paşa'nın katlı üzerine 14 Mart 1536'da veziriazamlığa getirildi. 13 Temmuz 1539'da veba hastalığından vefat eden Ayaş Mehmed Paşa kabri Eyüp'te bulunmaktadır.

Beyoğlu, İstanbul'daki (Ayaspaşa) semti Ayaş Mehmet Paşa'nın konağının bulunduğu semt olduğu için ismini taşımaktadır.

Sicill-i Osmani'de şöyle değerlendirilmektedir:

Akıllı ve adaletli ise de tedbirsizdi. Çok hayratı vardır.

Günümüz Osmanlı kişileri hakkında önemli bir biyografi eserinde ise şu değerlendirilme yapılmıştır:

Akıllı ve hükümet işlerinde mutedil bir kimse olmakla birlikte, silik bir şahsiyete sahip(ti).

Ayas Mehmed Paşa'nin kadınlara düşkünlüğü bilinmektedir. Konağında bir defa 45 beşiksallandığı ve "Ayas Paşa karakola çıktı" deyimine sebeb olduğu ifade edilmiştir. Vefatının ardından geride 20 civarında kız ve erkek çocuk bıraktığı belirtilmektedir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla