Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.01.13, 04:45   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kartal
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Kara Ahmed Paşa Biyografisi - Kara Ahmed Paşa Kimdir - Kara Ahmed Paşa Hayatı

Kara Ahmed Paşa Biyografisi - Kara Ahmed Paşa Kimdir - Kara Ahmed Paşa Hayatı

Kara Ahmet Paşa (Ö. 28 Eylül 1555), Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 6 Ekim 1553 - 28 Eylül 1555 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Hayatı

Arnavut devşirmelerinden olup, saraydan yetişmiştir.

kapıcıbaşı olarak dışarı çıkıp sonra yeniçeri ağası, Rumeli Beylerbeyi olmuş ve ikinci vezir iken 27 Temmuz 1552 de Temeşvar'ı zapt etmiştir. Kara Ahmed Paşa, Osmanlı tarihinde Temeşvar Fatihi olarak tanınmış değerli bir şahıstır. Ayrıca, Macaristan ve İran seferlerinde ve Gürcistan istilâsında büyük hizmetleri görülmüştür. Yavuz Sultan Selim'in kızı Fatma Sultan ile evlenmiştir.

İkinci vezir olarak Doğu Anadolu ve Gürcistan taraflarında fetihlerde bulundu. Erzincan Kemah’ta İranlıları büyük bir mağlubiyete uğrattı (1549). Sokullu Mehmed Paşa'nın yerine Macaristan serdarlığına getirildi (1552). Tımaşvar’ı aldı. EğriKalesini muhasara etti ise de alamadı. Sulh yapıp Kanuni Sultan Süleyman’la birlikte İran Seferine katıldı (1553).

Damat Rüstem Paşa'nın sadaretten azli üzerine veziriazamlığa tayin edildi (1553). Sefer dönüşünde Rüstem Paşa'nın tekrar sadrazamlığa getirilebilmesi için kışkırtılan padişahın fermanıyla suçlu görülerek bir divan toplantısı sonrasında arz odası önünde idam edildi (1555).

Eserleri

Topkapı'da kıymetli çinilerle süslü olan cami kendisinin olup vefatından az evvel yaptırmaya başlamış ise de tamamını görememiştir; kendisi camii yanında medfundur.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla