Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.08.13, 01:00   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Başak
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır? - Fesleğen Çayının Faydaları

Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır? - Fesleğen Çayının Faydaları



Fesleğen Çayının Faydaları

Yemeklerde çeşni ve baharat, bahçelerde süs bitkisi, sivrisinek kovucu olarak kullanılan fesleğen günümüzde gıda sektöründe çeşitli yemek soslarından salata soslarına, likör üretiminden sirkeye, kozmetik sektöründe ise parfüm, sabun ve şampuanlarda koku vermek için pek çok ticari ürünün imalatında kullanılmaktadır. Fesleğen özü en iyi antioksidanlardan (yeşil çaydan daha az etkili ancak kuşburnu çayından daha etkili) biridir. Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde geleneksel olarak sindirim sistemi sorunlarında, mide ağrısı ve ishale karşı kullanılır.

Fesleğen nane ailesindendir ve yaklaşık olarak 50 türü bulunmaktadır. Ülkemizde ve Avrupa’da en çok kullanılan fesleğen türü “Sweet Basil” yani tatlı fesleğendir. Asya’da ise “Holy Basil” denilen Hint fesleğeni popülerdir. Tatları ve sağlığa faydaları aşağı yukarı aynı olan bu türlerin yaprakları daha farklıdır.

Antioksidandır
Mide ağrısına iyi gelir
İshali geçirir
Mide ülserine karşı kullanılır
Hazımsızlığa iyi gelir
Hafif uyku sorunlarında kullanılabilir
Ağız içinde oluşan yaraların tedavisinde kullanılır

Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır?

Fesleğen çayını taze yapraklardan ya da kurutulmuş fesleğenden hazırlayabilirsiniz. Yaprak kullanacaksanız 250 ml kaynamış suya 2 yemek kaşığı fesleğeni rendeleyip atın. 3-4 dakika sonra süzüp içebilirsiniz. Çayı kuru fesleğenden yapacaksanız aynı miktar kaynamış suya 4 çay kaşığı fesleğen atıp 10 dakika demlemeniz yeterli olacaktır.


Fesleğenin Sağlığa Faydaları

K vitamini, demir ve kalsiyum yönünden iyi bir kaynaktır. 2 yemek kaşığı (yaklaşık 5 gram) taze fesleğen günlük A vitamini ihtiyacının %6'sını, C vitamini ihtiyacının %2'sini, demir ihtiyacının %1'ini, K vitamini ihtiyacının %27'sini, manganez ihtiyacının %3'ünü ve kalsiyum ihtiyacının %1'ini karşılamaya yeter. Çok iyi bir antioksidandır ve vücudu temizler. Dahili olarak mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarına karşı kullanılırken harici olarak, cilt yüzeyinde böcek ısırıklarına ve kaşıntılı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Hindistan’da geleneksel olarak astım, stres ve diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla