Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.07.08, 05:11   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Dizanteri Hastalığı Genel Bilgi

Dizanteri Hastalığı Genel Bilgi

Dizanteri, bakteri ya da parazitler tarafından meydana gelen kalın bağırsağın iltihabi bir hastalığıdır.
Etkenine göre iki tip dizanteri vardır:
- Basilli dizanteri
- Amipli dizanteri
Hastalık belirtileri; şiddetli karın ağrısı, mukuslu ve kanlı ishal ve bazen de ateştir.

BASİLLİ DİZANTERİ:
Etkeni bir tür bakteridir.Bulaşma şekli enfekte el, eşya ve yiyeceklerden ağız yolu ile olur.Ayrıca hava ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma da olabilir.Sinekler de bulaştırıcı olabilir.Kuluçka süresi 1 – 3 gün kadardır.Ateş, kramp şeklinde karın ağrısı olur, kusma seyrektir.İshal günde 10-20 kez olabilir, kanlı ve mukusludur.

Basilli dizanteri sırasında sıvı kaybı, ateşli havale, akciğer ve eklem enfeksiyonu gibi komplikasyonlar gelişebilir. Hastalığı tanı konması için dışkı incelenmelidir.Tedavide doktor tarafından verilecek antibiyotikler, sıvı tedavisi uygulanır.İyileşme süresi ortalama 1 hafta – 10 gün kadardır.
Basilli dizanteri özellikle 6 ay ve 10 yaş arasındaki çocuklarda ve anaokulu, kreş gibi çocuk bakım evlerinde en sık görülen bakterili ishal şeklidir.

AMİPLİ DİZANTERİ:
Sosyoekonomik ve hijyenik standartların kötü olduğu bölgelerde küçük salgınlar oluşturulur.Etkeni bir tür parazit (amip) tir.
Bulaşma bu parazitin bulaştığı besin ve sularda olur.İyi yıkanmamış çiğ sebzeler ve taşıyıcı kişilerin hazırladığı besinler en sık enfeksiyon kaynaklarıdır. Hijyen koşullarının yetersiz olduğu yerlerde dışkının toprağa karışması ve böyle yerlerde çocukların oynaması, sineklerin buralardaki kistleri alarak besinlere taşıması ile de bulaşma olur.

Kuluçka süresi 1- 2 hafta kadardır. Belirtileri karın ağrısı, kanlı ve mukuslu ishal şeklindedir.Genellikle başka bir sistemik bulgu yoktur. Nadiren ateş de olabilir.Bağırsak dışı hastalık şeklinde en sık karaciğerde görülür.(Amip absesi ), diğer organları da tutabilir.Bağırsak dışı tutulum çocuklarda nadir görülür.
Hastalığın tanısı dışkının mikroskopik olarak incelenmesi ile konur.
Tedavisinde doktor tarafından verilen uygun antibiyotikler, sıvı ve destek tedavisi uygulanır.

Her iki dizanteri şeklinde de korunmada hijyen ve sanitasyon çok önemlidir.
Özellikle mutfaklarda ve yiyecek hazırlanmasında çalışan kişilerin düzenli muayenesi gerekir.El yıkama ve besinlerin çok iyi yıkanması en önemli koruyucu önlemlerdir.

Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla