Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.07.08, 03:58   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Çiçek
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 175
Konular: 67
Puan Grafiği
Rep Puanı:1138
Rep Gücü:0
RD:Çiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud ofÇiçek has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 21
7 Mesajına 13 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart (Premenstural Sendrom) Adet Öncesi Sendromu

Kısa adı PMS (Premenstural Sendrom) adet öncesi sendromu, aslında ciddiye alınması gereken bir sorun. Kadınların ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini bozuyor. İşteki verimliliğini düşürüyor.

Adetten yaklaşık bir hafta önce başlayan, kanamayla birlikte de hafifleyip kaybolan PMS, kadınların yaklaşık yarısının, yaşamının bir döneminde karşısına çıkıyor. PMS yaşayan her 100 kadından 10’u bu dönemi "dayanılmaz" şeklinde tanımlıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan, PMS’nin "katlanılması gereken bir durum olarak" algılanmasının yanlış olduğunu söylüyor. Özkan, "PMS yardımcı olunabilecek bir bozukluk" diyor.

PMS, memede şişlik ve ağrı, sıvı birikimi, karın şişliği ve ağrı, başağrısı, kilo artışı, baş dönmesi, sersemlik hissi, karbonhidrat açlığı, iştah değişikliği, şekerli gıdalara isteğinin artması, bulantı, diyare, kabızlık, akne gibi fiziksel belirtilerle seyrediyor.

Asıl dayanılmaz olan belirtileriyse psikolojik:Sıkıntı, huzursuzluk, gerginlik, bitkinlik, üzüntü, intihar düşünceleri, öfke, dikkat azalması, uyku bozukluğu, cinsel arzuda değişikler en sık görülenleri.

PMS davranışlara da yansıyor. Tepkileri denetleme güçlüğü, sosyal geri çekilme, ilgi azlığı, ağlama krizleri gibi... Tabii ki bu belirtilerin birkaçının bile birlikte görülmesi günlük hayatı darma duman etmeye yetiyor.

HUZURSUZ KADINLAR DAHA AĞIR GEÇİRİYOR

Prof. Dr. Özkan, "Tüm bunlar kadının ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini bozuyor. İşteki verimliliğini düşürüyor. Rollerini yerine getirmesini güçleştiriyor. Kadının ev içi ve toplumdaki huzursuzluk ve çatışmaları da bu dönemin daha şiddetli ve sıkıntılı geçmesine neden oluyor" diyor.

PMS en sık 30’lu yaşlarda görülüyor. Ancak ilk adet görmeyle menopoz arasında her yaşta ortaya çıkabilir. Konuyla ilgili son yıllarda yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 50-90’ının birden fazla PMS belirtisi yaşadığını gösteriyor. Yüzde 20-40’ında bu dönemdeki yakınmalar yaşamlarını etkileyecek düzeyde. Yüzde 10’u ise belirtileri çok yoğun yaşadığını ve baş edemediğini söylüyor.

TEDAVİDE EN BÜYÜK ENGEL PMS’NİN DOĞAL BULUNMASI

PMS birkez ortaya çıktıktan sonra kolaylıkla, kendi kendine düzelmiyor. Kadınların büyük çoğunluğu PMS’de yaşadıklarını, kadınlığın doğal sonucu olarak görüyor, katlanılması gerektiğini sanıyor. Prof. Dr. Özkan, "Çeşitli geleneksel, kültürel nedenlerle kadınlığa, cinselliğe özgü durumların konuşulmaması PMS’nin, bir yakınma olarak gündeme gelmesini, tedavi edilmesini güçleştiriyor. Oysa sorun jinekoloji, endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından birlikte ele alınmalı. Hormon, ilaç, psikiyatrik tedavi ve psikososyal düzenlemeler yapılmalı" diyor.

Diyet PMS’ye de iyi gelir!

á Adet döneminin özellikle ikinci yarısında rafine şeker, tuz, kırmızı et, çikolata, çay, kahve, alkolü azaltın.

á Balık, sebze ve meyveleri tercih edin.

á Az ve sık yiyin.

á Egzersiz, gevşeme hareketlerinin yararı büyük.


Alıntıdır.
Çiçek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla