Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.10.14, 15:45   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kartal
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Jonas Salk Biyografisi - Jonas Salk Kimdir - Jonas Salk Hayatı - Jonas Salk Yaşamı

Jonas Salk Biyografisi - Jonas Salk Kimdir - Jonas Salk Hayatı - Jonas Salk Yaşamı

Jonas Edward Salk (D. 28 Ekim 1914, New York - Ö. 23 Haziran 1995, Kalifornya), ABD'li hekim ve bakteriyolog. Çocuk felci aşısını bulan kişidir.




Jonas Salk

1914 yılında New Yorkta dünyaya geldi. Göçmen bir Yahudi ailenin çocuğu idi. New York Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp öğrenimi gördü. 1939da sosyal hizmet görevlisi Donna Lindsay ile evlendi, bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu.

Tıp tahsilini yaptıktan sonra kendisini virüs araştırma çalışmalarına verdi. Önce Michigan Üniversitesinde, ardından Pittsburgh Üniversitesinde VirüsAraştırma Laboratuvarı nda çalıştı. Çocuk felci dahil bir çok konuda bilimsel makaleler yazdı. 1947 senesinde bakteriyoloji profesörü oldu. Aynı sene Virüs Araştırma Merkezi'nin Başkanlığı görevi de verildi. Dr. J. Salk buradaki çalışmaları sırasında maymun böbreği dokularında polyo (çocuk felci) virüslerini üretmeyi başardı. 1952 yılında ABD, tarihinde görülen en korkutucu çocuk felci salgını ile karşı karşıya kalmıştı: 57.628 çocuk felci vakası yaşandı. Salk, salgından iki yıl sonra formaldehitle öldürülmüş virüsten aşı elde etmeyi başardı. İlk olarak kendi karısı ve üç çocuğunu medya önünde aşıladı. Ardından 1954 ve 1955 yıllarında yapılan geniş çapta tecrübeler, aşının çocuk felcine etkili olduğunu kesin olarak gösterdi. Dr. Salk, ülke çapında kahraman ilan edildi. 1957 yılına gelindiğinde, Salkın aşısı sayesinde ABD de görülen çocuk felcivakaları %80-90 oranında azaltılmıştı. Salk, bulduğu çocuk felci aşısı için patent çıkarmamıştır. Eğer patent çıkarsaydı 7 milyar dolar kazanç sağlayabilirdi fakat o insanları kurtarmayı seçti.

Salk, 1957 de deneysel tıp alanında profesör oldu. 1960ta La Jolla, Kaliforniya da Salk Biyolojik Çalışmalar Enstitüsü nü kurdu; kendisini multiple sclerosis ve kanser araştırmaların a verdi. 1968de sonlanan ilk evliliğinin ardından 1970 de Françoise Gilot (ressam Picasso nun ilk eşi ve iki çocuğunun annesi) ile ikinci evliliğini yaptı. 1970lerde bilim ve bilimin sosyal rolü hakkında kitaplar yazdı. 1977de Başkan Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

23 Haziran 1995de San Diegoda kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Kaynak: wikipedia
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla