Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.08.08, 05:04   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Güllü
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Spastik Özürlü Çocuklar Tedavisi

Spastik
Ülkemizde bedensel engelli çocukların önemli bir kısmını spastik çocuklar oluşturuyor. Diğer bir adı "serebal palsili" olan bu hastalık, beyin hasarları sonucu oluşuyor. Ancak bu çocukların bir kısmında zeka tamamen normal şekilde gelişiyor.
Zeka geriliği hastalığın en ağır durumunda görülüyor
İ. Ü. Çocuk Sağlığı Enstitüsü Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'ında çalışmalarını sürdüren Prof Dr. Mine Çalışkan, spastik çocukların, vücudundaki, kol ve bacağındaki kasılmalar nedeniyle, istemli bir hareketi yapamayan çocuklar olduğunu vurguluyor. Bu çocukların kasları özellikle küçük yaşlarda, beklenenin aksine gevşek olabiliyor, ancak bir hareketi yapmak istediklerinde kasılma ortaya çıkıyor ve bunun sonunda çocuk beklenen hareketi yapamıyor. Ayrıca spastik çocukların bir kısmında ifade, yani konuşma güçlüğü görülüyor. Anlamaları normal olduğu halde bu çocukların zeka özürlü oldukları düşünülür. Oysa spastiklerde, sadece hastalığın en ağır şeklinde, yani vücudun her tarafının tutulduğu durumlarda zeka geriliği olduğu biliniyor.
Anne karnında ve doğum sürecinde bazı negatif olaylar beyini etkiliyor
Anne karnında, doğum anında ve doğum sonrasında negatif gelişen olaylar, hızla büyüyen beyni etkiliyor. Prof. Dr. Çalışkan konuyla ilgili şunları söylüyor; "Hamilelikte annenin çeşitli ateşli mikrobik hastalıklar, kanamalar, çoğul gebelik ve yüksek tansiyon gibi durumlar yaşaması, sorunlu çocuk doğurma riskini artırıyor.

Ayrıca, zor doğumlarda bebeğin oksijensiz kalması, acil sezaryen ve erken doğum, doğum sonrasında bebeğin havale geçirmesi, mikrobik hastalıklar, yüksek sarılık değerleri, kuvöz bakımının gerekmesi de önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Bu faktörlerden biri veya birkaçını yaşamış bebeklerin gelişiminin, çocuk doktorları tarafından mutlaka izlenmesi gerekiyor."


Fizik tedavi iyi geliyor

Dünyada spastik çocukların tedavisi konusunda kabul görmüş tek yöntem; fizik tedavi. Çocuk nöroloji bölümlerinde ya da spastik çocuklarla ilgilenen kurumlarda, eğitimli fizyoterapistler tarafından, çocuk ve aile, belirli aralıklarla kontrole çağrılıyor. Fizik tedavinin yanısıra; gereken vakalara bireysel eğitim, algı, dikkat ve konuşma eğitimi de veriliyor.
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla