Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.09.08, 16:41   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
blue
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:55
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Ensülin Nedir?

Ensülin Nedir?

Vücuttaki şeker dengesinin ayarlanmasında büyük rol oynayan ve pankreas bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Yumuşak, pembemsi bir doku olan pankreas, barsağın bir kıvrımı içinde yer almıştır. Bu bezin salgıladığı ensülin,kandaki şeker miktarını kontrol eder. Normal ölçülerde ise vücuda canlılık verir.

Bazı büyük baş hayvanların pankreas bezlerinden sağlanan ensülin, şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. Bunun nedeni, şekerli insan vücudundaki pankreas bezinin yeteri kadar ensülin salgılayamamasıdır. Ensülin, F. G. Banting ve C. H. Best adında Kanadalı iki bilim adamı tarafından bulunmuştur. Sözkonusu bilim adamlarının ensülinden hazırladıkları ilaç şeker hastalığının tedavisinde büyük ve olumlu etki sağlayınca, gene Kanadalı başka bir bilim adamı, J.B. Collip, daha kolay yöntemlerle ensülin elde edilmesi işini gerçekleştirmiştir.

Ensülinin çeşitli bileşimleri vardır.Bunlar,uygulanan ilacın etki hızına ve süresine göre değişiklikler gösterirler.Yakın tarihlerde ilk kez verildiği halde etkisi uzun süreli bir ensülin elde edilmiştir. Dolayısıyla hastalara günde bir ensülin iğnesi yapmak yetmektedir.

Ensülin tedavisi iğneyle (enjeksiyonla) uygulanır. Bazı durumlarda, iştahın açılması, sinir hastalıklarının tedavisi için şok meydana getirmek amacıyla da ensülinden yararlanılmaktadır.

Fazla ensülin alınması "şeker koması" na sebep olabilir. Bunun için,ensülin hastayı tedavi eden doktorun belirteceği dozlarla uygulanmalıdır. Fazlası olumsuz ve tehlikeli etkiler yapacak, azı da olumlu bir sonuç vermeyecektir.

--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla