Konu
:
Şeker Hastalığı Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
29.09.08, 16:48
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
blue
Moderator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:55
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı, insan vücudundaki şeker dengesinin bozulmasından ileri gelir.Kanda normal olarak % 70 ile % 110 miligram oranındaki şeker,bu hastalıkla c/r 50 miligrama, hatta daha fazlasına yükselir.Aynı zamanda idrara geçer. Hafif olaylarda idrarda % l gram, ağır olaylarda ise % 10 gram glikoz (şeker) bulunur.Şekerin fazlalığıyla koyulaşan idrar,organizma tarafından sulandırılmaya çalışılır. Dolayısıyla idrarın miktarı da artar.
Şeker hastalığının nedeni,şeker dengesini kontrol eden ensülin hormonunu salgılayan pankreas bezinin yetersiz çalışmasıdır. Kanda şeker miktarını kontrol eden ensülin hormonunun azalması, ya da tamamen yok olması, kandaki şeker oranının yükselmesiyle sonuçlanır.
Tarih kaynakları, 2000-3000 yıl önceki hekimlerin, şeker hastalığına tutulanların idrarındaki şekeri gözlemlediklerini (müşahade ettiklerini) belirtmektedir. Şeker hastalığı,genellikle kadınlar ve erkeklerde aynı oranda görülür. Orta yaşlı ve şişman kadınlarda,şeker hastalığı oranı daha fazladır.
Kalıtım(ırsiyet) bakımından, ailesinde aynı hastalık görülmüş olan şeker hastalarının oranı % 50 yi bulmaktadır. Hafif şeker olaylarına daha ziyade orta yaşlılarda rastlanır. Genellikle şişman insanların kilolarında yakın zamanlarda artış olmuşsa, hastalık yavaş yavaş kendini gösterir. Çok su içmek, sık sık idrar yapmak, vücutta sık sık kırmızı lekelerin görülmesi,ayakta yaralar,sinir ağrıları, görme bulanıklığı, hafif şeker hastalığının şiddetlenmeye dönüşme halindeki belirtileridir.
Şiddetli şeker gençlerde olur. Hızla kendini gösterir.İştah aşırı ölçüde artar. Kuru cilt üzerinde ekzema lekelerine benzeyen kızarıklıklar belirir. Bacaklarda, ayaklarda ağrılar şiddetlenir. Damarlar zamanından önce kireçlenir.
Hastalığın tehlikeli halleri:
a)Şeker koması
b)Damar sertliği
c)Sinir sistemi bozuklukları
d)Cilt bozuklukları
e)Tüberküloz (verem)
olarak belirlenebilir. En etkin tedavi yöntemi, iğneyle verilen ensülin ve hastaya aşağı yukarı şekersiz bir beslenme sistemi uygulamaktır. Şeker, şekerli besinler ve nişastalı maddeler yasaklanır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
.
.
.
.
blue
Açık Profil bilgileri
blue - Özel Mesaj gönder
blue - Daha fazla Mesajını bul