Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.02.08, 17:32   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Deniz
Administrator
 
Deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.288
Konular: 433
Puan Grafiği
Rep Puanı:2786
Rep Gücü:20
RD:Deniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 48
121 Mesajına 160 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow James Prescott Joule ( Devamı )

James Prescott Joule ( Devamı )

iLK İLGİLERİ

Joule’ün erkenden öğrenmeye başlayıp kendini geliştirmesi, eğitimindeki kazancı kadar babasının bira fabrikasındaki buhar makineleri içinde iyi bir durumdu. O çocukken buhar lokomotiflerine meraklıydı; onun bu merakı onu teşvik etti.

Tarlada termodinamik çalışmaları yaptı. Joule’ün de karıştığı tren kazasında kendisi üç kişiyi öldürdü. Erkek kardeşleri, Joule’ü hızlı ve olağanüstü bir şekilde aldılar. Onlar en sonunda özel öğretmeni Dalton ile görüldüler. Erkek çocuklar, birde onların ölçülü bir şekilde derin bir yer olan “Lake Windemere’de 198 fitte” olduklarını söylediler.

Joule babasının süvari tabancasını kaybederken araştırmalar bir yankı dağda devam ediyordu. Onun sadece silahlarına rastlanmadı; bir başka zamanda onun uçan kaslarına rastlandı. Joule oldukça korktuğu ve de önemsemediği için; sağlık hizmetlerini evinde yaptırırdı. Hizmetçi kız eninde sonunda bilincini kaybedene kadar o dışarıya bir sürü testler taşıdı, bir dizi yığın verdi. James isteyip de başaramadığı deneyin tahsis edilen uç noktasını bitirmek için karar verdi.

James babasının bira fabrikasında çalışmakla birlikte denemede ki ilgileri için de yalan söyleyip önce, kendiliğinden olan doğal rezervi oluşturdu. John Dalton, James’e titiz bir deney yapıcı olması gerektiğini aşıladı.

Dalton, genç Joule’ü aritmetik ve geometri öğretmekten çok, az da babasının kimyada ki niyeti ile tanıştırdı. Dalton dikkatli bir yol izledikten
sonra teknik yapısı çok yüksek bir laboratuar kullanımında ısrar etti. James, onun eğitimine sahip olduktan sonra geri döndürüldü. Onun bağımsız olarak çalışmasına izin verildi. Babasının evinin içinde var olan laboratuar da araştırma çalışmalarına başladı. James çok fazla ünlü deneysel bilgiyi hocasından öğrenip, kendi beceri ve bilgisi ile birleştirince özgünlük ve ustalık kazandı. Örneğin; James ölçümlü aletlerin
bir hassas alet mertebesi doğruluğunu buldu ve de zamanla yaşattı. Bugün bile aletlerin standartlarının doğruluğunun aynı olduğu görülmektedir. Onun tamamen teorik, usta ve dikkatli deneyleri olmuştur.

1847'de Joule Liverpool Gümrük Müdürü'nün kızı olan Amelia Grimes ile evlendi. Joule Alp'ler de çalışırken, balayı’nı için çok zaman harcadı. O suyun üst sıcaklığının, şelalede ki esas su sıcaklığından daha yüksek olduğunu keşfetti. Bu suya düsen enerjinin ısıya dönüştüğünü ispatlamıştır. Bu enerjinin korunucunu ispatlamak için çok büyük bir adımdı. Balayında olup çalışmalarına ara vermesine karsın yürüttüğü deney; tecrübesinin, hobisi Fizik olduğunu ve ondan kopamadığını göstermiştir. Joule, 1849'da Benjamin Artar adında bir erkek çocuğa daha sonra da 1854'te Alice Amelia adında bir kız çocuğa sahip oldu. Joule'ün esi ve ikinci erkek çocuğu 1854'de yaşamlarını yitirmişlerdir.

--------------Tualimforum İmzam--------------
Deniz
Deniz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla