Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.02.08, 08:03   #7 (permalink)
Kullanıcı Profili
handsome3
Epsilon Üye
 
handsome3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 486
Konular: 150
Puan Grafiği
Rep Puanı:1280
Rep Gücü:0
RD:handsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud ofhandsome3 has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 0
15 Mesajına 15 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRIN

Burada vereceğim bilgiler sabit diskinizi ve bilgisayarınızı hızalandırmanız için windows'ta yapılan değişiklikler ve eklemeler ile sınırlıdır. Adımlara harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız eğer çok acemi iseniz fazla kurcalamayın...
MS-DOS SYS DOSYASI
Bilgisayarım sonra C: (sabit diskiniz) konumundan msdos.sys dosyasına sağ tıklayarak özellikler kısmına gelin alt taraftata salt okunur yazayn yerin yanındaki tik işaretini kaldırın.msdos.sys dosyasını iki kere tıklayarak birlikte aç kısımından NOTEPAD yazan simgeye iki kere tıklayın.şimdi [opsions] bölümüne şu satırları ekleyin
drvspace=0
dblspace=0
BootWarn=0
BootDelay=0
Sonra Dosya bölümünden Kaydet komutunu çalıştırın. Uygulamayı kapatın ve MSDOS.SYS dosyasını tekar salt okunur olacak şekilde ayarlayın artık bilgisayarınız açılırken bu fuzuli sürücüleri yuklemiyecek daha çabuk açılıp daha az bellek harcayacak
GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN
Bu değişikliklerin dışında Sabit Diskinizi hızlandırmak için windows'un TEMP yani geçici dosyalar klasöründeki tüm dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz bu dosyaların hepsi windows'un ve bilgisayarınıza yüklediğiniz programların artıklarıdır...
BİOS GÜNCELLEME
BİOS GÜNCELLEMESİ NASIL YAPILIR
Su anda bir çok üretici firma AMI, AWARD ve Phoenix bios yongalarından birini kendi anakartlarinda ağırlıkla kullanmaktadır. Aşagida bu yongalara sahip bir anakartta bios upgrade in nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ancak Bios upgrade yaparken bilgisayarın resetlenmemesi ve gücünün kesilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda bios, tamamen bozulabilir. Ayrıca bios upgrade yapıldıktan sonra daha önce yapılmış olan ayarlamaların default değerlere döneceğini düşünerek, bios ayarlarını not etmeniz tavsiye edilir.
AWARDBİOS (Genellikle Gigabyte ve Platinum anakartlarda kullanilmaktadir)
Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete awdflash.exe ve 6bx2000.18 (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra aşağıdaki sırayı takip ediniz:
1. Anakartinizi açtığınızda "DEL" tuşuna basıp BIOS SETUP'a giriniz, burada internal and external cache leri "Disabled" durumuna getiriniz.
2. Anakartinizi hazırladığınız disketle açarken "F5" tuşuna basıp " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
3. Bios programlayıcı yazılımı aşağıdaki komutu yazarak çalıştırınız.
A:\awdflash 6bx2000.18
4. Yazılım çalıştığında ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eğer "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (6bx2000.18) farkli bir isim vererek kaydediniz.
5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakatin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.
AMİBİOS (Genellikle Tomato anakartlarda kullanilmaktadir)
Dos ta C:\sys a: komutuyla yada windows tan bir sistem disketi yaratip , bu diskete amiflash.exe ve bi98107e.rom (ya da ilgili dosya) dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra aşağıdaki sırayı takip ediniz:
1. Anakartinizi açtığınızda "DEL" tuşuna basıp BIOS SETUP'a giriniz, burada CPU L1/L2 Cache'leri "Disabled" durumuna getiriniz.
2. Anakartinizi hazırladığınız disketle açarken "F5" tuşuna basip " config.sys and autoexec.bat" dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
3. Bios programlayıcı yazılımı aşağıdaki komutu yazarak çalıştırınız.
A:\amiflash bi107e.rom
4. Yazılım çalıştığında ENTER tuşuna basınız ve ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) "eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ? " eger "Y" derseniz lütfen, disketteki isimden (bi98107e.rom) farklı bir isim vererek kaydediniz.
5.Yukaridaki soruya "N" derseniz ikinci soru (ingilizce) "biosu programlamak istiyormusunuz " olacaktır. Bu soruya "Y" dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartinizi restart (CTRL+ALT+DEL) yapmayınız ya da anakartin gücünü kesmeyiniz!!!!!!
6.Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.


Intel Anakartlarda Bios Upgrade (AMI veya Phoenix)
Dos ta C:\sys a:, C:\format a: /s komutuyla yada windows tan bir sistem disketi oluşturun.
Bios upgrade yapmadan önce [F2] tuşuyla Setup menüsüne girerek daha önce yapmiş olduğunun bios ayarlarını not ediniz.
1.Internetten aldığınız dosyayı harddiskinizde açın. Size MK_BOOTZ.EXE, README.TXT ve BIOS.EXE dosyalarını verecektir. Dos komut satırında c:\BIOS.EXE A: yazarak bios dosyalarını daha önce hazırlamış olduğunuz diskete kopyalamış olursunuz.
2. Yeni programlarda bilgisayarınızı bu disketle açtığınızda bios, boot block otomatik olarak programlanıp PC resetlenecektir.
3. Bazı bios versiyonlarinda ise bu işlemleri kullanıcı kendisi yapmak durumundadır. Program çalıştığında (Iflash.exe) Main Menu ye girilir. Buradan "Update Flash Memory From a File" girilerek "Update System Menu" seçilir. Burada bios dosyasının yerini ve ismini girmeniz istenir. ENTER, TAB ve ENTER tuşu ile dosya seçilir ve islem bitince PC resetlenir.
Ayni şekilde disket ile PC tekrar açilir ve Main Menu den "Upgrade Flash Memory From a File" seçilir. Buradan "Update System Boot Block" menüsünden dosya seçilerek upgrade edilir.
Programlama işlemi bitince açılışta [F2] tuşuna basılarak Setup'a girilir. [F9] tuşuyla fabrika çıkış ayarlarına getirilir. Kullanıcı kendi ayarlarını yaptıktan sonra [F10] tuşuyla kaydedilir.


BIOS RECOVERY
Intel anakartlarinda bios, diğer anakartlarin bioslarinda olmayan Boot Block Area adi verilen bir bölgeye sahiptir. Bu bölgede belirli bir kod, sistem açilisi için saklanmakta ve dışardan herhangi bir yazılım yada virüs bu kodu değiştirememektedir.
Herhangi bir şekilde bios yazılımında problem oluştuğunda bu özellik kullanılarak bios tekrar programlanabilmektedir. Bu şekilde viruslerden (Chernobyl virusü) etkilenseniz bile güvenli bir şekilde kolayca bu sorunu giderebiliyorsunuz. Bunun için disket sürücü ve speaker gerekiyor. Anakart üzerindeki Flash recovery jumper recovery mode durumuna getirilir. Daha önce hazırlanmış olan upgrade disketi ile sistem açilir. Bios ta silinmeyen küçük bir kod oldugu için ekranda herhangi bir görüntü oluşmayacaktır. İşlem speaker lar dan gelen sesler ve disket sürücüsünün ışıklarına bakarak sürdürülür. Sistem beep kodu verdiğinde ve disket sürücünün ışıkları yandığında Sistem gerekli yazılımı yüklüyor demektir. Disket sürücüsünün ışıkları söndüğünde programlama bitmiş demektir. Anakart jumper i eski konuma getirilir. Bu işlemden sonra yukarıda anlatılan bios upgrade işlemi yapılır.

DRİVER GÜNCELLEME
Driver türkçesi sürücü ; donanım aygıtlarınızın çalışabilmesi için gerekli olan yol göstericilerdir. Driver güncellemsi her donanım için kaçınılmaz birşeydir. Her donanım'ın sürücüleri farklı olduğundan benim burada hepsini teker teker anlatmam saçmalık olur. Kaldı ki hiçbir donanım sitesi'de bunu yapmaz. Ama size bu sürücüleri nereden bulabileceğinizi ve nereden yükleyebileceğinizi söyleyebilirim.
Öncelikle driver'larınızın sürümünü bulun http://www.windrivers.com adresine gidin buradan ilgili donanımınıza göre sürücüleri bulduktan sonra sizin elinizdeki sürüm ile diğer sürümleri karşılaştırın yeni birşey çıkmışsa çekin ve Bilgisyarıma sağ tıklayın ve aygıt yöneticisi bölümüne gelin ilgili doannım'ı seçin ve sürücü güncelleştir'i tıklayın yeni sürücülerin konumunu gösterin ve işte bitti sürücüleriniz güncellendi.

FORMAT ATMAK
Bilgisyarınıza format atmak demek tüm bilgileri ( Windows dahil ) tamamen silmek demektir. Peki niçin format atılır? diye sorarsanız tüm kullanıcılar sistemlerini ilk aldıkları zaman rahat bir şekilde kullanırlar takiii bir gün gelip windows'un çökmelerine dayanamadıkları güne kadar. Ve son çare olarak windows'u silme yöntemi uygulanır. Ancak windows'u silemekte bazen tam olarak bir temiilik olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda hemen yardmınıza FORMAT koşuyor. Peki nasıl atılır bu format...
Öncelikle bir " Başlangıç Disketi " oluşturmamız gerekir. Bunun için Başlat - Ayarlar - Denetim Masasına gelin. Buradan Program Ekle Kaldır simgesine çift tıklayın ve buradan Başlangıç disketi yazan yere gelin. Disket sürücünüze temiz bir diskten bırakın ve Diskte oluştura tıklayın. Disketiniz oluştuktan sonra...
Disketi sürücüye yerleştirin ve çıkartmadan windows'u yeniden başlatın. Disket bir dizi işlemden sonra size 3 seçenek çıkaracak Bilgisayarı CD-Rom desteği ile başlat seçeneğini seçin ve Enter'a basıpğ devam edin. Birkaç işlemden sonra A:\> ile karşı karşıya kalacaksınız. Hemen konut satırına C: yazıp enter tuşuna basın ve sonra FORMAT C: yazıp tekrar enter tuşluna basın bir uyarı gelecek E tuşun basın ve işte bilgisayarınız formatlandı şimdi temiz windows kurmak için ana sayfadaki Temiz Windows Kurmak başlıklı yazıyı uygulayın ve işte sonuçta tertemiz bir sistem ile başbaşasınız...

Alıntıdır..........

İçindeki bazı bilgiler daha önce paylaşılmış olabilir...
Umarım bu bilgiler işinize yarar....Saygılar....
handsome3 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla