KAZLI BİŞLİ (Ardahan)
MALZEME:
Kaz (temizlenip, tütsülenmiş) 1 adet
Kuru maya 1 çorba kaşığı
Un 1 kg.
Süt 45 ml.
Su 3 su bardağı Kaz yağı ya da katı yağ
YAPILIŞI:
Kazı tencereye koyun, üzerini 3 parmak aşacak kadar su içinde bir taşım kaynatıp, orta ateşte yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Unu ve tuzu bir kaba eleyin. Ortasını havuz biçiminde açın. Mayayı ılık süt içinde eritip, ortasına dökün. Üzerine biraz un serpiştirip 15 dakika bekletin. Suyunu katıp yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Bir kaba koyup üzerini nemli bir bez ile örterek yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanmış hamuru yumurta iriliğinde parçalara bölüp, yuvarlayın. Her pazıyı 20 cm. çapında daireler halinde oklava ile açın. Kazın yağını ya da katı yağı bir tavada kızdırın. Hamurları birer birer tavaya yerleştirip, her iki yanını altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan çıkarıp bir tabağa üst üste dizin. Kazın yanında servis yapın.