Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.12.08, 02:22   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Metrix
Gamma Üye
 
Metrix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 3.491
Konular: 3144
Puan Grafiği
Rep Puanı:6312
Rep Gücü:0
RD:Metrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond reputeMetrix has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 74
366 Mesajına 520 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Van der Waals Hayatı ( Biyografisi )

Van der Waals Hayatı ( Biyografisi )

Van der Waals
Tam ismi Johannes Diderik van der Waals (VDW) olan meşhur kimya bilgini, Hollandanın Leyden kentinde 23 Kasım 1837 yılında, Jacobus van der Waals and Elisabeth van den Burg'un ogulları olarak dünyaya geldi. Temel egitimlerini dogdugu şehir Leyden de tamamladıktan sonra ögretmenlige başladı. Latince bilmediginden ötürü universite yeterlilik sınavına alınmadıgından dolayı akademik egitime başlaması erteledigi için ögretmenlik yapmaya devam etti. Ögretmenlik yaptıgı yıllarda, 1862-65 yılları arasında Leyden Universitesinde bilimsel çalışmalarına gayri resmi olarak devam etti. Bu arada matematik ve fizik branşlarında formasyon alarak ögretmenlige devam etti.

Yapılan universite reformlarından sonra akademik yeterlilik sınavına girmesi kabul edilen VDW 1873 yılında doktorasını başarı ile savunarak bilimde çıgır açacak buluşunu gün yüzüne çıkarmış oluyordu. Doktora tezi Over de Continuiteit van den Gas en Vloeistoftoestand (On the continuity of the gas and liquid state) fizik ve kimya camiasının en üzerine çıkmayı başaran VDW ilk defa Hal Denklemleri "Equation of State (EOS)" kavramı ile tanıştırıyordu bilim camiasını. Bu çalışmalar devam ederken, James Clerk Maxwell Nature dergisinde VDW icin " VDW moleküler fizik ve kimya bilimlerinde gelecegin en çok konuşulan isimlerinden birisi olacaktır, bundan hiç şüphem yok" şeklinde yorum kullanarak, VDW'a gereken krediyi veriyordu.

VDW in ikinci büyük buluşu 1880 yılında basılan makalesinde anlatılıyordu. EOS ile moleküller arasındaki itme çekme kuvvetleri ile moleküler hacim kavramlarını ilk defa hacim hesaplamalarına dahil eden VDW, halen daha günümüzde kullandıgımız bir çok kompleks hal denklemlerinin fikir babası ve kurucusu olmuştur. 1880 yılında yayınladıgı makalesinde kritik sıcaklık, ve kritik basıncın fonksiyonları olan a ve b parametlerini kullanarak tüm saf maddeler için geliştirdigi hal denklemini tüm dünyaya sunuyordu. Bu çalışmaları daha sonra J. Dewar'in hidrojenin sıvılaştırılması ve 1913 yılında helyumun sıvılaştırılması projesi ile nobel ödülü almaya hak kazanan H. Kamerlingh Onnes'un projelerine ilham kaynagı olmuştur.

Bundan on sene sonra bir diger önemli çalışması olan ikili karışımlar ve moleküler etkileşim konuları üzerinde yaptıgı çalışmalar bir diger ünlü bilim adamı W. Gibbs'in eski Yunancada enerji anlamına gelen harfe atfen "psi yüzeyi" çalışmasına ilham olmuş ve Gibbs'in hal denklemlerinin termodinamigin ikinci yasası olan erntropi kavramı ile bagdaştırmasını saglamıştır.

Tarihin en büyük bilim adamalarından birisi olan VDW, büyük başarılarının sonucu haklı olarak sayısız ödüle ve akademik takdirnameye layık görülmüştür. Cambridge Universitesinden fahri doktora, Imperial Society of Naturalists of Moscow'dan onursal üyelik, Royal Irish Academy'den ve American Philosophical Society'den onursal üyelik, Institut de France ve the Royal Academy of Sciences of Berlin'den fahri üyelik, National Academy of Sciences of the U.S.A.'den onursal üyelik bunlardan bazılarıdır. 1923 yılının 8 martında dünyaya veda eden bu büyük bilim adamı, arkasında bir çok degerli buluş, eser ve bilime motive olmuş akademisyenler bırakmıştır. Bıraktıgı izi halen daha takip eden akademisyenler, VDW'in yaktıgı termodinamik serüvenini bir adım ileriye taşımak için ugraş veriyorlar ve vermeye devam edecekler.


Metrix isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla