Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.06.09, 20:24   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Sude
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Hatice Sultan Biyografisi,Hatice Sultan (3.Mustafanın Kızı) Hayatı

Hatice Sultan Biyografisi,Hatice Sultan (3.Mustafanın Kızı) Hayatı

Hatice Sultan, (D. 1768 - Ö. 1822) Osmanlı padişahı III. Mustafa’nın kızı, III. Selim’in kızkardeşiydi.

Hatice Sultan 1768 yılında III. Mustafa’nın eşlerinden biri olan Adilşah Kadın’dan dünyaya geldi. III. Selim’le babaları bir, anneleri ayrıdır. 1786 yılında Hotin muhafızı Nakîb-zâde es-Seyyid Ahmed Paşa’yla evlendi.

Hatice Sultan ve Melling
Hatice Sultan kardeşi III. Selim’e çok yakındı. III. Selim’in 1789-1807 yılları arasındaki padişahlığı sırasında İstanbul’un en önemli kişiliklerinden biri haline geldi. İstanbul’da yaşayan Mimar-Ressam Antoine Ignace Melling ile yakın bir ilişki kurdu. Melling 1804 yılında Hatice Sultan’a ait Ortaköy-Kuruçeşme arasındaki Neşetâbâd Sarayı’nın kısmi onarım ve iç dekorasyonunu yaptı. 1809 yılında Arnavutköy’de bir arazi satın alarak kızkardeşi Beyhan Sultan (1765-1824) ve amcasının kızı Esma Sultan (1778-1848) gibi adını taşıyan sahil sarayını Melling’e inşa ettirdi. Bu saray İstanbul halkı ve Avrupalılar arasında çok ün kazandı. Bir yandan da eleştirilere neden oldu. III. Selim sık sık kızkardeşinin sarayına uğramaktan büyük zevk alırdı. Melling Türkçe öğrenmişti ama Osmanlıca alfabesinde zorluk çekiyordu. Melling ile Hatice Sultan Latin alfabesini kullanarak mektuplaşıyorlardı. Böylece Harf Devriminden 125 yıl önce Türkçeyi Latin alfabesiyle yazmış oluyorlardı. Bu mektuplar Fransa’da özel bir koleksiyonda korunmaktadır, Jacques Perot ve Frédéric Hitzel tarafından toparlanarak yayınlanmışlardır.

Hatice Sultan 1822 yılında öldü ve Eyüp’teki Mihrişah Sultan Türbesi’ne gömüldü. Hatice Sultan saraylarının yanısıra 1806 yılında Eminönü’nde Mısır Çarşısı’nın Tahmis Sokağı’na açılan kapısının karşısında yer alan bir çeşme yaptırmıştır.
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla