Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.06.09, 16:31   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
İpek
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Topal Osman Biyografisi,Topal Osman Hayatı

Topal Osman Biyografisi,Topal Osman Hayatı

Topal osman (D. 1883, Giresun - Ö. 2 Nisan 1923, Ankara) Türk asker, milis yarbayı. Mustafa Kemal’in Giresun’lulardan oluşan ve 19 Mayıs 1919 dan itibaren yanından ayrımadığı muhafız kıtası komutanı.
TBMM deki muhafız kıtası asker bulundurma geleneği Topal Osman ve Giresunlu hemşerilerinden buyana devam etmektedir.Bugün bile halen tartışılan meclisteki asker olayı o dönemden kalan bir gelenektir. Zira sadece Giresun lu muhafızları Gazi yi korumak için meclise silah ve mühimmatlarıyla birlikte girme ve oturumları dinleme ayrıcalığına sahiptiler. Balkan Savaşları, Balkan harbinde Çatalca cephesinde Bulgarlara karşı savaşırken sağ diz kapağından yaralandı. Şişli Etfal hastanesinde tedavi oldu. İstiklal Harbinde Enver Paşanın Anadolu’ya girişini engelledi. Sakarya savaşında emrindeki Giresun gönüllü alayının mermisi bitince düşmana kamalarıyla saldırdı. Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında görev aldı.

27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM’de Mustafa Kemal Paşa’yla ağır şekilde tartışan ve karşılıklı silah çekme noktasına gelen milletvekili Ali Şükrü Bey’i evine davet etti ve Atatürk’e yaptığı saygısızlığın nedenini sordu ve bir kızgınlık neticesinde orada adamlarıyla birlikte boğarak öldürdü, ardından da Çankaya sırtlarında boş bir tarlaya gömdü.

Üzerinden yoğunlaşan şüpheler üzerine - Mustafa Kemal’in kişisel koruması ve isteksizliğine rağmen - TBMM deki Padişah yanlısı muhalefet tarafından hakkında yakalama emri çıkartıldı. Mustafa Kemal, başbakan Rauf Orbay’a “Topal Osman’ın çok yiğit bir adam olduğunu” belirterek bu yüzden yakalama işinin kendi muhafız taburuna bırakılmasını ve polis ve jandarma’nın bu işe karışmamasını istedi.
Bu olayın ardından Ankara’da, Ayrancı Bağları’nda bir bağ evinde bulunan Topal Osman ve Giresun’lu muhafızlar muhalefetin emrine uymadı ve teslim olmadı çatışmaya girdi. Ancak daha sonra Kardeş kavgasına meydan vermemek için fazla direnmeyen Giresun’luladan bazıları ve Topal Osman Ağa yaralı olarak derdest edildi. Daha sonra bu yarasından dolayı hayatını kaybetti. Gazinin bu olaya çok üzüldüğü ve Topal Osman’ın bir Cumhuriyet şehidi olduğu söylenir.

Tanıkların ağzından Topal Osman Ağa

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919′da Samsuna gönderilmesine sebep olan kişi.(Doğukaradeniz bölgesinde Rum ve Ermeni çetelerine verdiği zarardan dolayı)
Topal Osman hakkında bazı yazarlar olumsuz yazmakla beraber, yaşadığı dönemde kendisiyle yakın temasta olan sivil ve askeri zevatın anılarında ve yazdıkları raporlar bu görüşleri yalanlamaktadır.

Kâzım Karabekir (30.03.1945 Doğu Cephesi Komutanı, 1ci Mecliste Edirne Milletvekili): Celalettin Arif (1ci T.B.M.M.’de Erzurum Milletvekili ve I.Başkanı) ve taraftarı gerici gurup kırk imzalı sahte bir telgrafla ile Mustafa Kemal Paşa’yı tehdit etmişler. (...) Mustafa Kemal’in durumu çok zayıflamıştı. Kendisine destek olacak bir kuvvet, Topal Osman’ı ve Giresun’lu Uşaklardan oluşan kuvvetlerini gönderdim.

Topal Osman ve Uşaklar daima onun muhafızı oldular.

İsmet İnönü: Karadenizli milli kuvvetlerin başında Osman Ağa isminde bir kumandan bulunuyordu. Bunlar Karadenizden, Giresundan gelmişlerdi. Bir askeri kuvvet olarak hemen bütün muharebelere sevk olundular. Muhaberelere iştirak ettiler, kahramanca cansiperane çalıştılar. Muharebelerden sonra çok itibarlı ve fedakar bir milis kuvveti oldular!

Tunalı Hilmi Bey (1ci T.B.M.M.’de Bolu Milletvekili): Giresun’un gösterdiği fedakarlık, cür’et, kahramanlık ve cesaret kalbimi sevinçle doldurdu.

Dr. Zeynelabidin (Abidin) Atak (1ci T.B.M.M.’de Lâzistan Milletvekili): Giresun’un gösterdiği fedakarlık,Osmanlı ,Türk ve İslam tarihinde altın kalemle yazılacak işlerdir.

Hasan İzzettin Dinamo: Giresun’da Batı Anadolu’da Yunanlılara tuz, ekmek ve ak teslim bayrağı götüren eşrafın tersine, direnme gücünün başına hep Giresun eşraf ve zenginleri geçti.Müdafa-i Hukuk derneğinin başkanı olarakta Osman Ağa seçildi.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla