Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.06.09, 23:20   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
İpek
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Şah İsmail Biyografisi,Şah İsmail Hayatı,Şah İsmail Yaşamı,Şah İsmail Kimdir?

Şah İsmail Biyografisi,Şah İsmail Hayatı,Şah İsmail Yaşamı,Şah İsmail Kimdir?

Şah İsmail 17 Temmuz 1487 yılında Erdebil şehrinde nüfuzlu ve tanınmış bir Azerbaycan’lı (Türk) ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba tarafından Şeyh Seyfettin’nin soyundandır. Şah İsmail’in babası Şeyh Haydar, dedesi ise Şeyh Cüneyd’dir. Şah İsmail anne tarafından da devrin güclü ve köklü bir ailesine mensuptur. Annesi “Alemşah Begüm” Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’nın kızı, Sultan Yakub’un kız kardeşidir.

1488′de Şeyh Haydar savaş sırasında ihanete uğrayıp öldürüldükten sonra, İsmail annesi ve kardeşleri Sultan Ali ve İbrahim ile birlikte Şiraz’da mahkum edilir. Mahkum edildiklerinde İsmail daha iki yaşında bile değildir.

Bir süre sonra Rüstem Mirza kardeşlerden yararlanmak için onları serbest bırakır. Fakat savaş sırasında İsmail’in büyük kardeşi Sultan Ali’nin ve Kızılbaşların cesurca çarpıştıklarını görünce korkuya kapılır, kendisini ve neslini ortaya çıkacak tehlikelerden korumak için Şeyh Cüneyd neslini ortadan kaldırmaya karar verir.

Şeyh Sultan Ali’nin üzerine adamlarını gönderir ve onu öldürtür. Ölümünden önce Şeyh Sultan Ali İsmail’i varisi ilan eder ve Erdebil’e gönderir. Kızılbaşlar İsmail’in arandığını öğrenince onu bir süre Erdebil’de daha sonra da Rәştdә gizlenmesini sağlarlar.

Sonra onu Lahicana, Gilan hükümdarı Mirza Ali’nin sarayına getirirler. Gilan’a geldiğinde İsmail daha yedi yaşındaydı. Burada, Hasan Han’ın koruması altında Lala Hüseyin tarafından eğitilir. İsmail yaklaşık altı yıl burada kalarak, dönemin tanınmış emir ve alimlerinden dini, dünyevi ve askeri eğitim görür.

Şah İsmail 13 yaşında siyasi ve dini konularda faaliyete başladı. 1499 yılının Ağustos ayında Erdebil’e yollandı.

1500 yılının yazında Şamlı ve Rumlu’lardan Karabağ ve Tariş ailesinden 2 bin kadar Kızılbaşla Karabağ, Kağızman ve Tircan yolu ile Erzincan`a geldi. Burada Kızılbaş’lar ve Karabağ süvarilerinden tenkiben 7 bin taraftar toplayarak 1500 yılının başlarında karabağdan 7 bin taraftarı ile Şirvan`a hücum etti.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla