Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.07.09, 22:43   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Sude
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Gıovanni Scongnomıllo Biyografisi,Gıovanni Scongnomıllo Hayatı

Gıovanni Scongnomıllo Biyografisi,Gıovanni Scongnomıllo Hayatı

İstanbul'da yaşayan son levantenlerden biri. Sinema tarihçisi ve yazar.

1929 yılında İstanbul’da doğan Scognamillo İtalyan okullarında gördüğü eğitimin ardından 1960’lı yıllarda Türkiye’de çekilen İtalyan Fransız ve İspanyol filmlerinde yapım görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1974 yılında sinema alanında ilk kitabını yazdı. Hüsnü Cantürk’ün 1960 yapımı "Felaket Kadını’’ ve Kutluğ Ataman’ın Karanlık Sular’’ (1990) gibi filmlerinde imzası bulunan Scognamillo’nun Türk Sinemasında Altı Yönetmen’’ Türk Sinema Tarihi’’ ile Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler’’ adlı kitapları da bulunuyor.

Hakkında Yazılanlar

Scognamillo’nun hayatı belgesel oldu
Zaman 28.06.2005

Türk sineması denildiğinde adı sık sık karşımıza çıkan isimlerin başında gelen Giovanni Scognamillo şu günlerde bu kez kendisinin tanıtıldığı bir belgesele konu olmanın heyecanını yaşıyor. Scognamillo’nun hayatını anlatan belgeselin çekimlerine başlandı. Yazarın hayatında önemli bir yere sahip olan Beyoğlu’nda başlayan belgesel filmin yönetmenliğini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ebubekir Çetinkaya üstleniyor.

Levantenler
'Levant'da (Doğu) yaşayan Hıristiyanlar'a Levanten adı verilmesi 14. yüzyıla dayanır. O dönemde Bizans İmparatorluğu başkenti olan Konstantinopolis'in karşısında Galata da önemli bir İtalyan kolonisi oluşmuştu. Lesbos Adası'nda Cenovalılar'ın Rodos'a da Kudüs şövalyelerin yerleşmiş olduğu bilinir. 1350 tarihinde Cenovalılar Midilli Adası'nı uzun bir kuşatmadan sonra ele geçirirler ve orada koloniler oluştururlar. Zamanla Midilli (Chios) Limanı Doğu'nun ticari açıdan en uğrak yerlerinden biri haline gelir.Ada'ya Venedikliler Frenzeliler Sicilyalılar Milanolular akın akın gelip yerleşir. Ortodoks halkla pek anlaşamazlar ama Yunanca öğrenerek dili Latin alfabesiyle yazıp okurlar. Buna 'Franko-Chiotika' dili denir. Bizans İmparatorluğu yıkıldıktan sonra İtalya'dan Doğu'daki bu Hıristiyanlık merkezine desteğe gelen kimi İtalyanlar Galata ve Pera'ya yerleşip eskiden beri var olan kolonilerle karıştılar. Levantenler Osmanlı'da banka ithalat ihracat tıp alanlarında meslekler seçmişler. Levantenler'e has denebilecek bir meslek de elçiliklerde 'drogman'lık (çevirmenlik). Tarih içinde Syra Naxos Samtorini Adaları'na göçmüş İtalyan aileleri; bir kısmı da İstanbul'a ve İzmir'e yerleşmiş.

Kaynak: (Anciennes Familes Italien-Nesda Turquie/Willy Sperco)
29-1-95 Yeni Yüzyıl
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla