Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.07.09, 20:00   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
ÇisiL
Delta Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 581
Konular: 477
Puan Grafiği
Rep Puanı:4934
Rep Gücü:0
RD:ÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 1
58 Mesajına 390 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Oruca Ne Zaman ve Nasil Niyet Edilir?

Oruca Ne Zaman ve Nasil Niyet Edilir?
Orucun önemli bir sarti da niyettir.Niyetsiz oruç sahih degildir .Bu sebeple; niyetin ne zaman ve nasil yapilacaginin bilinmesi gerekir .
Niyet zamani itibariyle oruçlar ikiye ayrilir:
1 -Geceden itibaren gündüz kusluk vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar;
Bunlar, Ramazan ayinda tutulan, belirli günlerde tutulmasi adanan oruçlar ile nafile olarak tutulan oruçlardir.
Bu oruçlara geceleyin imsak vaktinden önce niyet edilebilecegi gibi gündüz kusluk vaktine kadar da niyet edilebilir, gece niyet etmek daha faziletlidir .
Gündüz oruca niyetin caiz olmasi, imsaktan sonra birsey yemeyip içmemeye ve orucu bozan bir is yapmamaya baglidir. Eger oruca aykiri bir sey yapilmis ise gündüz niyet caiz olmaz.
2- Imsak vaktinden önce geceleyin niyet edilmesi gereken oruçlar:
Bunlar da: Ramazanda tutulamayip baska zamanda kaza edilen Ramazan orucu ile her çesit keffaret oruçlari, baslanip ta bozulan nafile oruçlarin kazasi ve mutlak olarak adanan (zamani belirlenmeyen) oruçlardir.
Bu oruçlar için belirlenen bir vakit olmadigindan bunlar için imsaktan önce geceleyin niyet etmek lazimdir. Bu oruçlara tan yeri agardiktan yani imsak vakti geçtikten sonra niyet edilmez.
Ramazan orucuna aksamdan itibaren kusluk vaktine kadar niyet edilebilir. Söyle ki;
Normal olarak oruca sahur yemegini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayip yeme içme zamaninin bittigi imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, günes dogmus olsa bile, kusluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir sey yapmasin.
Sahura kalkmak istemeyen bir kimse aksamdan sonra yarinin orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkip tekrar niyet etmesi gerekmez.
Niyet esasen kalb ile olur. Yani geceleyin, yarin oruç tutacagini kalbinden geçiren kimse niyet etmis demektir. Oruç tutmak düsüncesi ile sahur yemegine kalkan kimsenin bu düsüncesi de niyettir .Oruca kalb ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalb ile yapilan bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dili ile:
Niyet ettim Ramazan-i serifin yarmki orucuna” diye söylemelidir. Her günün orucuna ayri niyet etmek lazimdir.
ÇisiL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla