Kavun-Zuckermelone-Melon-Muskmelon Kavun-Zuckermelone-Melon-Muskmelon İlkbaharda küçük sarı çiçekler açan,yıllık,sürünücü,otsu bir yaz meyvesidir.Dünyaca meşhur Kantalup Kavununun esas vatanı Van ve Diyarbakır bölgesidir.Ancak 16. yy. da İtalyada görülmüş olan bukavun çeşidi Roma yakınındaki Cantalupa'da yetiştirildiği için batıda "Kantalup" kavunu olarak anılmaktadır.Kavun meyve olarakta çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbi olarak kullanılmaktadır.Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur.Çekirdekler halk tababetinde öksürüge karşı (çekirdekleri suda,suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun,sinirleri yatıştırır,böbreklerdeki kanı temizler,taşların düşürülmesine yardımcı olur.Bağırsaklarda ülser yada iltihap olanlarla,şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir. |