Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.08.09, 16:35   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kartal
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Şemsettin Sami Biyografisi-Şemsettin Sami Hayatı-Şemsettin Sami Kimdir?

Şemsettin Sami Biyografisi-Şemsettin Sami Hayatı-Şemsettin Sami Kimdir?

"(Osmanlıda) cahil halk arasında bir ayıpmış gibi yanlız Anadolu köylülerine verilmek istenen bu isim (Türk), kendisine mensup olmakla övünülecek bir büyük ümmetin ismidir".

Dil, lûgat ve tarih üzerine yaptığı çalışmalarla, Türk milliyetçiliğine hizmet etmiş olan Şemsettin Sami Bey, 11 Haziran 1850'de Fraşer kasabasında doğmuştur. Aslen Arnavuttur. Küçük yaşta babasını kaybetmesi üzerine Yanya'ya gitmiş, öğrenimine önce medresede sonra Rum okulunda devam etmiştir. 1873'de öğrenimini tamamlamış "Hadika" adlı bir dergide baş yazarlığa getirilmiştir. 23 yaşında başladığı yazarlığa ölünceye kadar devam etmiştir. 1874'de Trablusgarp'a geçmiş "Trablus" adlı Türkçe-Arapça bir gazetenin sahibi ve başyazarı olmuştur. 1875'de İstanbul'a geri dönmüş ve ilk günlük gazete olan "Sabah"ı yine sahibi ve başyazarı olarak çıkarmıştır. Daha sonra gazetenin imtiyazını mürettibi Mihran Efendiye satmak zorunda kalan Şemsettin Sami Bey eski işçisinin ücretli bir yazarı olmuştur. Resmi görevi olarak 1880'de Askeri Teftiş Komisyonuna girmiş ve başkatiplik yapmıştır. Türk basınında değişik tarihlerde altı gazeteye başyazarlık yapmış ve birçok eser üretmiştir. Son yıllarda eski Türkçeyi incelemeye başlamıştır. Bu sırada Veled Çelebi ve Necip Asım Beyle dost olmuştur. 18 Haziran 1904'de Erenköy'de vefat etmiştir.

Fikirleri ve Kişiliği:
Aile olarak Osmanlı devletine hizmet etmişlerdir. Arapça ve Fransızca eğitimi almıştır. Dil ve tarih alanında Türkçülük yapan Şemsettin Sami Bey bunu eserlerinde ortaya koymuştur. Yusuf Akçura'ya göre üçüncü dönem Türkçülerinin önde gelenlerindendir. Birçok ifadesinde dilde Türkçülüğü savunmuştur. Osmanlıcayı Türk dili olarak açık bir şekilde ifade edenlerin başında gelir. Türkçe lehçelerinin genişliğini ve coğrafî alanlarda da geniş bir şekilde kullandığını belirtmiş ve bütün Türkçülük ilkesini dilde benimsemiştir.

Eserleri:
Şahsî ve toplama eserleri vardır. Türkçülük açısından önemli olan eserlerinin bir çoğu basılmamıştır. En önemli eseri Kamus-ı Türki, İfade-i Meram'dır. İfade-i Meram'da Türkçülük ilkelerini açıkça ortaya koymuştur. Osmanlıcanın Türk dili olduğunu da burada açıklamıştır. Kitapta "Bütün Türkçülük" ilkesini dilde ele almıştır. Kutadgu Bilig ve Orhun kitabelerinin (Vambery ve Rodlof)'tan çeviri yapmıştır. Lehçe-i Türkiye-i Mamalik-i Mısır diğer eserlerindendir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla