Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.10.09, 16:06   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Falcon
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 85
Konular: 84
Puan Grafiği
Rep Puanı:1360
Rep Gücü:0
RD:Falcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud ofFalcon has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 30
22 Mesajına 36 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Pierre-Gilles de Gennes Hayatı-Pierre-Gilles de Gennes Biyografisi-Pierre-Gilles Kim

Pierre-Gilles de Gennes Hayatı-Pierre-Gilles de Gennes Biyografisi-Pierre-Gilles de Gennes Kimdir



Doğum: 24 Ekim 1932 Paris Fransa
Ölüm: 18 Mayıs 2007 Orsay Fransa
Milliyeti: Fransız
Dalı: Fizik
Çalıştığı yerler: ESPCI Collège de France Orsay Üniversitesi
Alma Mater: École Normale Supérieure
Aldığı ödüller:
* 1991 Nobel Fizik Ödülü
* Lorentz Madalyası 1990
* Wolf Ödülü 1990

Pierre-Gilles de Gennes (24 Ekim 1932 Paris – 18 Mayıs 2007 Orsay) Nobel ödülü kazananlar listesi'ne 1991'de giren Fransız fizikçidir.

Biyografi
Paris'te doğdu. Babası doktor annesi ise hemşiredir. Dokuz yaşında iken babasını kaybetti ve annesi on bir yaşına kadar evde eğitim almasını uygun gördü. Daha sonra Gennes École Normale Supérieurea devam etti. Écoleü 1955'de bıraktıktan sonra Commissariat à l'Énergie Atomique'in Saclay Merkezi'nin A. Abragam ve J. Friedel'in tavsiyeleriyle araştırma mühendislerinden biri oldu çoğunlukla nötron yayılması ve manyetizma alanlarında çalışıyordu. Doktora tezini 1957'de savundu.
1959'da Kaliforniya Üniversitesi'nde Berkeley'de C. Kittel ile birlikte postdoktora misafiriydi ve daha sonra 27 ayını Fransız donanmasında geçirdi. 1961'de Orsay Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu ve yakın zamanda Orsay süperiletkenler grubunu kurdu. 1968'de sıvı kristaller üzerinde çalışmaya başladı.

Kariyeri
1971'de Collège de France'da profesör oldu ve (Saclay ve Collège de France'ın birlikte bir hareketi olan) polimer fiziğindeki STRASCOL'da çalıştı. 1980'den sonra yüzeyler arası sorunlarla (ıslanma ve adezyon'un dinamiği) ilgilendi.

1989'da Lorentz madalyasını ve Wolf ödülünü aldı. 1991'de Fizikte Nobel ödülünü aldı. Daha sonra École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris (ESPCI)'nın direktörü oldu ve bu makamında 1976'dan 2002'deki emekliliğine kadar kaldı.

P.G. de Gennes ayrıca Fransız ve İngiliz Fiziki Topluluğu’ndan Holweck Ödülü’nü; Fransız Bilim Akademisi’nden Ampere Ödülü’nü; Fransız CNRS’den altın madalya; İtalyan Akademisi’nden Matteuci Madalyası; İsrail’den Harvey Ödülü’nü; APS ve ACS’den polimer ödüllerini kazanmıştır.
Nobel ödülü fizikçiye "basit sistemlerin düzen fenomenindeki çalışmalardaki gelişmelerin maddenin daha karmaşık sistemleri için özellikle likit kristaller ve polimerler için genelleştirilebileceği keşfi dolayısıyla" verilmiştir.
Son zamanlarında tanecikli malzemeler ve hafıza objelerinin beyindeki doğası ile ilgili çalışmalar yapmıştır.

Not: İnternetten alıntıdır.
Falcon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla