Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.10.09, 23:25   #3 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow --->: Çanakkale Cami ve Mescitleri

Sefer Şah Camisi (Ezine)

Ezine’de bulunan bu cami XIV.yüzyılda Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmıştır. Moloz taş ve tuğladan yapılan camide yer yer antik yapılardan toplanan taşlar kullanılmıştır. Kare planlı olup, her duvarda iki sıra halinde dörder pencere ile içerisi aydınlatılmıştır. Caminin son cemaat yeri geç devirlerde eklenmiştir.

Caminin yanında Sefer Şah’ın mezarı bulunmaktadır.


Asilhan Bey (Aslan Bey) Külliyesi (Ezine)

Ezine’nin 12 km. kuzeybatısında bulunan Kemalli Köyü’ndeki Asilhan Bey yapı topluluğu Sultan I.Murad döneminde XIV.yüzyılda cami, türbe ve hamam olarak yaptırılmıştır.

Cami kare planlı ve pandantifli tek kubbelidir. Kubbe dışında kalan bölümler ile son cemaat yeri çapraz tonozludur. Son cemaat yerinin çapraz tonozları yıkılmış ve yerine ahşap bir çatı yapılmıştır. Köfeki taşından yapılan cami orijinalliğinden uzaklaşmıştır.


Ulu Cami (Hüdavendigâr Camisi) (Gelibolu)

Sultan I.Murad döneminde yapılan bu cami Osmanlı mimarisindeki Ulu Cami plan tiplerinden bir örnektir. Caminin giriş kapısı üzerindeki iki kitabe de onarım kitabesidir. Bunlara göre cami 1667 ve 1889 yılında yeniden yapılırcasına onarılmıştır. Gelibolu’ya 1797’de gelen ressam Castellani bu caminin bir görünümünü çizmiştir. Buna dayanılarak caminin ilk yapımında üzerinin dört sütunun taşıdığı dokuz kubbe ile örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde dört sütunun taşıdığı, ortası fenerli bir çatısı bulunmaktadır. İlk yapılışındaki kare planlı mekan yapılan eklerle dikdörtgene dönüştürülmüştür.


Yazıcıoğlu Camisi (Gelibolu)

Gelibolu’da Sultan II.Murad döneminde yapılan bir camidir. Ancak, giriş kapısı üzerindeki kitabede Sultan Abdülmecid tarafından yeniden yaptırıldığı yazılıdır.

Cami, son cemaat yeri ile birlikte dikdörtgen bir plan göstermektedir. Kesme taştan ampir üslubunda yapılmıştır. İbadet mekanını altı pencere aydınlatmaktadır. Bu pencerelerdeki demir parmaklıklar orijinaldir. Aynı zamanda da caminin yanında oldukça yüksek minaresi ve Yazıcıoğlu’nun türbesi bulunmaktadır.


Sofça Halil Mescidi (Gelibolu)

Sultan II.Murad döneminde Sofça Halil isimli bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Ancak geçirdiği çeşitli onarımlar nedeni ile orijinal durumundan tümü ile uzaklaşmıştır.

Dikdörtgen planlı olan caminin üzerini kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Mimari ve bezeme yönünden herhangi bir özellik taşımamaktadır.


Gazi Süleyman Paşa Camisi (Gelibolu)

Gelibolu, Bolayır’da Orhan Gazi döneminde, Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa tarafından 1358’de yaptırılmıştır. Cami 1676 ve 1889 yıllarında onarım görmüştür.

Cami dikdörtgen planlı olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinden yüksek yuvarlak kemerli üç kapı ile içerisine girilmektedir. İbadet mekanı sekizi altta, altısı üstte olmak üzere sivri kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Caminin mermer mihrabı üzerinde altın yaldızlı bir yazıt yer almaktadır. Mihrap ve batı duvarı orijinalliğini korumakla beraber, ilk yapılışındaki özellikleri taşımamaktadır. Caminin kuzeybatı köşesindeki minaresi kesme taştan yapılmış olup, tek şerefelidir. Ayrıca minare çeşitli geometrik motiflerle bezenmiştir.
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla