Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.10.09, 21:00   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Nokia
Moderator
 
Nokia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Nerden: Erzurum
Mesajlar: 7.017
Konular: 5376
Puan Grafiği
Rep Puanı:8872
Rep Gücü:112
RD:Nokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond reputeNokia has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 353
264 Mesajına 784 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Ahilik Haftası ile İlgili Kompozisyon

Ahilik Haftası ile İlgili Kompozisyon

Her yıl Ekim ayının ikici haftası "Ahilik Haftası" olarak kutlanmaktadır.

"Ahi " sözcüğü "Aki" kökünden gelmektedir. " Aki " sözcüğü eski Türkçe' de " Eli Açık "anlamına gelmektedir.

Ahilik kavramı bu köşeye sığdırılacak bir kavram değildir. Ta ki Oğuz Hanlığı, Uygur Devleti, Göktürk Devleti ve Hun Devleti' ne dayanmaktadır. Yaklaşık 4000 yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Yani Türk tarihi kadar eskidir.

Tarihi araştırmalarda o dönemlerde insan haklarına saygı, kadının toplumdaki saygın yeri, misafirperverlik, bir tehlikeye karşı birlik oluşturmak, dayanışma, yardımlaşma gibi birçok insani değerlerin bugünkü tabiri ile evrensel değerlerin mevcut olduğunu görüyoruz.

Yani Türk tarihinde "Ahilik" adeta bir "Rönesans" tır. Yenilikler ve güzellikler manzumesidir.

Ahilik; toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır.

Ahilik; birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri yaşamaları "ahilik" sayesinde olmutur.

Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.

Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilik'te bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır.

Ahilik; halkın sırtından geçinenlere, hortumculara, soygunculara ya da bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır.

Ahilik düşüncesinin kurulduğu Ahi Birlikleri' ni batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik, sivil toplum kuruluşlarının en eski modelidir.

Almanya'nın bugünkü kalkınmasının temelinde Osmanlı Devleti zamanında zirveye ulaşan Ahilik düşüncesinin ve uygulamasının kopyalanmasıdır.

Çünkü Almanlar yüzyıllar önce mesleki eğitim sistemlerini, Osmanlı'nın Ahilik sistemini örnek aldıklarını bizzat kendileri ifade etmektedir.

Ülkemizde yeni kurumsallaşan Rekabet Kurulu, Patent Enstitüsü, Reklam Kurulu, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odaları, İşçi ve İşveren Sendikaları, Kooperatifler, Belediyeler, Esnaf Odaları, Bağkur gibi sosyal hizmet vermekte olan tüm kurumlar Ahilik sisteminin günümüzde yansıyan kuruluşları olmuşlardır.
Nokia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla