Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.11.09, 22:40   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Mavi Lord
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Nancy Drew Secret of the Old Clock

Nancy Drew Secret of the Old Clock
Sherlock Holmes'un dişisi iş başında

Dedektiflik dendiğinde akla ilk gelen Sherlock Holmes isminin PC'deki dişi karşılığı Nancy Drew'in en son oyununa sizi davet ediyorum. Mayıs ayındaki E3'ten bir süre önce basına duyurulan, E3 sırasında da tanıtımı yapılan oyun ile serinin bir adım daha uzayacağı belirtilmişti ve geçtiğimiz günler içerisinde oyunun kendisi de çıkageldi. Nancy Drew: Secret of the Old Clock, serinin 12. oyunu olarak, seriyi baştan beri takip etmeyenlerin dikkatini daha oyun başlamadan çekebiliyor. Serinin yapımcısı Her Interactive'in uzattıkça uzattığı Nancy Drew oyunları ile dedektifçilik oynuyoruz ve sağlam konu derinliği neticesinde birbiri ardına gelen her yeni oyun ile, bir nebze de olsa, gerçek hayattaki bu ihtiyacımızı(!) tatmin edebiliyoruz. PC'lerimize konuk ettiğimiz bu son Nancy Drew oyununu, serinin diğer oyunlarına nazaran, çok daha fazla alternatif ile değerlendirebilme imkânımız var. Zira son zamanlarda artan dedektifçilik adventure'ları (yaklaşık 1 sene önce piyasada olan Sherlock Holmes ve iki ay kadar önce oynadığımız Still Life) ile neredeyse eş zamanlı olarak kendisini ağırladığımızı söyleyebiliriz ve buna ilaveten aynı türdeki hangi oyunun daha iyi olduğunu mukayese etme şansına böylelikle sahibiz.
Yüzlerce kitabı, oyuncağı, televizyon şovu, vesaire ve vesairesinin sonunda Nancy Drew, bu yıl, 75. yaşını kutluyor; ama gelin görün ki kendisi, bu oyunda, ilk ortaya çıktığı zamanlardaki gibi yine olayların ardından koşuşturup duran, genç ve zeki araştırmacı özelliği ile karşımızda. O günden bu zamana kadar hikâyelerinde kendisine cep telefonu ve elektronik gereçler bile kazandırıldı; bu kez ise, serinin oyunlarındaki akışın aksine, onu 1930'lu yıllarda görüyoruz. Dilerseniz gelin, eski saatin sırrını tüm bunların ışığında hep beraber ortaya çıkartalım; Nancy Drew'e bu 'ilk' davasında yardımcı olalım.
17 yaşındaki Emily Crandall ve ona kalan tüm malvarlığı
Bu seferki hikâyemiz Nancy Drew'in, arkadaşının arkadaşı Emily Crandall ile görüşmek için Lilac Inn'e davet edilmesi neticesinde başlıyor. 17 yaşındaki Emily savaşta babasını, oyuna başladığımız gün itibariyle birkaç gün önce de annesini kaybetmiştir. Nancy Drew, Crandall'ların malikânesi Lilac Inn'e geliyor ve Emily ile olanlar hakkında konuşmaya başlıyor. Bu konuşma esnasında Josiah Crowley adlı komşularının öldüğü zaman Emily ve ailesine tüm malvarlığını vereceğini; fakat öldükten sonra açıklanan vasiyetinde bu konuda hiçbir madde yer almadığını öğreniyoruz. Emily'nin aklında ise ikinci bir vasiyetin var olduğu fikri dönüp dolanıyor; ama bunun nerede olduğu hakkında hiçbir fikri bulunmuyor. Emily ise bize Josiah ile her konuşmasında kendine 'time will tell' sözünü söylediğini belirtiyor. Tam da bu esnada, Emily Nancy'e annesinden kalan inci kolyeyi gösterirken alt katta, mutfakta bir patlama oluyor ve tüm ev ahalisi aşağıya toplanıyor. Olay nihayete erdirildikten ve patlama sonucunda alevler altında kalan mutfaktaki yangın söndürüldükten sonra Emily odasına çıktığında inci kolyenin yerinde olmadığını görüyor. Asıl görevimiz ise bu noktadan sonra başlıyor ve hem inci kolyenin nereye gittiğini, hem patlamanın nedenini ve hem de ikinci bir vasiyetin bulunup bulunmadığı sorusunu yanıtlamamız gerekiyor. Hatta tüm bunlar başlamadan evvel Emily bize her şeyi öylece bırakıp eve gitmemizi bile öneriyor; ama bizim genç 'ortada gizemli bir olay varsa her şeyi araştırıp illa sırrı çözmesi gereken- dedektifimiz Nancy, bunu elinin tersiyle itiyor ve çalışmalarına derhal başlıyor.
''time will tell''
Nancy Drew: Secret of the Old Clock, point&click ara yüzü ile birinci kişi perspektifinden oynanan bir icon adventure oyunu. Nancy Drew serisinin bu son oyunundaki hikâye, Nancy Drew öykülerinin de ilki aynı zamanda. Aynı anda üç farklı davayı çözmeye çalıştığınızı farz edebilirsiniz; nitekim bunun yansıması sonucunda oyundaki konunun derinliği çok fazla ve akıcılık, uzun süredir görülmedik düzeyde yoğun. İlerledikçe hikâyenin tek düze veya çizgisel olmadığını da anlıyorsunuz ve olayların gelişimini istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz. Bu bakımdan az önce yukarıda saydığım Sherlock Holmes ve Still Life'a kıyasla oldukça doyurucu ve, her ikisinin de tam aksine, bir şeyler araştırıp bulduğunuzu size gerçekten de hissettiren bir yapım.
Oyunda çok sade ve günümüz oyunlarına kıyasla ayrıntısız bir arabirim ekranı bulunuyor. Oyunu açtığınızda üst üste dizili kitaplardan oluşan bir ana mönü ile karşılaşıyorsunuz. Ayarlar konusunda çok fazla bir seçenek sunmayan Secret of the Old Clock'ta mönünün en üstündeki New Game seçeneği ile oyuna başlayabiliyorsunuz. Bu noktadan sonra karşınıza iki farklı zorluk seçeneği ve tutorial kısmı çıkıyor. Tutorial kısmında değişen fare işaretçilerinin ne anlama geldiğini ve ekran üzerindeki hareketlerinizin nasıl gerçekleştirdiğinizi test edebilirsiniz. İki farklı zorluk seçeneğinden ilki Senior, ikincisi ise Junior olarak adlandırılmış. Senior seçeneği, isminden de anlayabileceğiniz üzere, zor olanı. Zorluk olayının oyundaki karşılığını her an ekrana getirebileceğiniz 'yapılacaklar' listesinde ağırlıklı olarak görmeniz mümkün. Senior zorluk düzeyinde burada 'Ben bir senior dedektif olduğum için yapılacaklar listesine ihtiyacım yok' yazısı ekrana gelirken, Junior seçeneğinde burada yapmanız gereken şeylerin listesini görmeniz mümkün olabiliyor. Zorluk düzeyi farklılığıyla bulmacalarda da karşılaşıyorsunuz. Örneğin; oyunun başlarında, Lilac Inn'in yan tarafındaki mini golf bulmacasında Senior zorluk düzeyinde 21 ve altında bir skor gerçekleştirmeniz gerekirken, Junior zorlukta bu sayı 30'a düşüyor.
Oyun içindeki arabirim ekranının fazlasıyla basite indirgendiğinden bahsetmiştim. Gerçekten de, ekran ekran ilerlediğimiz oyunda, ekranın alt kısmında üç farklı seçenek var. Bunlardan birinde cüzdanınızı, diğerinde envanterinizi, en sonuncusunda ise journal ve yapılacaklar listesini görebiliyorsunuz. Envanteriniz ekranın solunu, journal ise sağını resmen tamamen kaplıyor. Zaten onlar açıkken başka bir yerle etkileşime de giremiyorsunuz.
Bir tık, bir tık daha'
Nancy Drew'de diyalogları kullanarak çözeceğiniz bulmacalar ağırlıklı olarak yer alıyor. Hikâye neredeyse tamamıyla bu şekilde size anlatılıyor ve oyundaki ilerleyişinizde diyalogların yeri çok büyük. Bu bakımdan oyunu oynamak için iyi bir dil seviyesine ihtiyacınızın olduğunu söyleyebilirim. Oyunda bu tarz bulmacalarda genellikle birden fazla seçenek oluyor ve konuştuğunuz kişi ile o konu hakkında çok farklı bilgiler edinebiliyorsunuz. Üstelik diyalog yelpazesinin genişliği, kendini, siz bir konuda konuşmanızı bitirdikten sonra çok iyi bir biçimde gösteriyor. O an için konuşabileceğiniz üç farklı başlık varsa, birini seçtiğinizde o seçtiğiniz konuda farklılaşan başlıkları görüntüleyebiliyorsunuz ve o başlık son bulduğunda ekran başa dönmüyor; tam tersine, karşınızdaki ile yaptığınız diyalog tamamen bitmiş oluyor. Her Interactive'in bu konuda oyun içerisinde gerçekleştirdiği başarının bir benzerini, Nancy Drew oyunları hariç, Microids'in Post Mortem'inde görmüştük ve Post Mortem'in konu derinliği bunu çok iyi kullanmıştı. Devamı niteliğindeki Still Life ise buna göstermelik olarak yer vermiş, oynanışındaki başarısızlık Still Life'ı gerçekten de Post Mortem'in gölgesinde bırakmıştı.
Oyundaki hikâye ve bulmaca kalitesini grafik ve seslerde göremiyoruz ne yazık ki. Her Interactive'in Nancy Drew'de uzun süredir kullandığı oyun motoru bu oyunun hızını çok iyi şekilde karşılamaktan biraz geri. Nitekim oyun esnasında bazı ürkütücü ortamlarda da bulunabiliyorsunuz. Böyle yerlerde sadece Nancy'nin sesi bunu oluşturmakta yetersiz kalıyor; oyunun asıl oluşturmak istediği hava istenilen verime ulaşamıyor. Fakat bir süre sonra oynanışa kendinizi kaptırdığınız takdirde tüm bunlar önemini yitiriyor. Aynı şekilde animasyonlardan da çok fazla bir şey beklememenizi öneririm. Sadece diyaloglar sırasında kahramanlarımız ellerini kollarını hareket ettiriyorlar; bu da sadece bununla sınırlı.
Mekânlar arasındaki ilerleyişiniz ise çok eğlenceli bir biçimde oyuna aktarılmış. Buna göre siz, oyunun geçtiği Titusville kasabasında bir yerden başka bir yere gitmek istediğinizde arabanızı kullanıyorsunuz. Arabanıza bindiğinizde kasabanın tamamını tepeden görüyorsunuz ve klavyeyi kullanarak sokaklardan ilerliyor, gitmeniz gereken yere geldiğinizde de arabanızı park edip içeri giriyorsunuz. Sokaklardayken para kazanabilir, aracınıza benzin doldurabilir, posta taşımacılığı yapabilirsiniz. Oyun içindeki bazı bulmacaları bir miktar para ödeyerek çözebildiğiniz için para da kazanmalısınız. Bu yüzden kasabadaki telgraf şirketine giderek çeşitli yerlere ulaştırılmak üzere postalar alıyorsunuz, onları adrese teslim etmeniz suretinde her bir post başına 25 cent kazanıyorsunuz. Arabanızın benzini bitebileceği için dikkatli olup ara sıra depoyu doldurmalı, yollar bozuk olduğu için de tekerleğiniz yerinden fırladığı zaman onu tamir etmelisiniz.
Adventure mü oynadık, yarış mı yaptık? Nedir yani?
Nancy Drew serisinin son oyunu Secret of the Old Clock oynanmayı ve bitirilmeyi fazlasıyla hak eden bir oyun. Serinin oynanışına sadık kalan ve Nancy Drew'in aynı adlı öyküsünden uyarlanan bu oyunda bir dedektiflik adventure'ü adına her şeyi bulacaksınız. Grafik ve ses olarak çok fazla artı yönü olmamasına karşın hikâye ve bulmacalarıyla bu eksiklerini kapatıyor; sonunda da çok iyi bir oyun ortaya çıkartıyor. Nancy Drew'i hep günümüzde geçen bulmacaları çözmeye çalışırken görmüştük; bu kez 1930'ların ortasında bir hikâyeyle bizi karşıladı ve çok da iyi yaptı. Adventure oyunlarından hoşlanıyorsanız bu oyuna bayılacaksınız.

Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla