Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.11.09, 15:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Mavi Lord
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 1.027
Konular: 856
Puan Grafiği
Rep Puanı:2266
Rep Gücü:0
RD:Mavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond reputeMavi Lord has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 39
51 Mesajına 124 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Onimusha Dawn of Dreams

Onimusha Dawn of Dreams

Capcom'un başarılı serisi devam ediyor. Onimusha insanlığı yeniden kurtarabilecek mi?


Kötülükler lordu Nobunaga'nın ölmesiyle beraber, nihayet Japonya özlem duyulan savaşsız ve huzur dolu günlerine geri dönmüştü. Nobunaga'dan sonra yönetimi ele geçiren Hideyoshi, ülkeyi uzun yıllar barışla yönetti. Ancak aradan geçen 15 yıl sonra, aynı Nobunaga gibi, Hideyoshi'nin de güce olan aşırı düşkünlüğü kendisini bir şeytana dönüştürdü ve Japon halkı için kabus dolu günler yeniden başladı. Genma boyu, artık eskisinden daha güçlüydü. İnsanlığın ise yine tek bir umudu kalmıştı: Onimusha.

Büyük savaşların kaderini kahramanlar belirler

Capcom, Onimusha 3'ten sonra oynanabilir karakter sayısını iyice abartmış. Onimusha: Dawn of Dreams'de dövüş stilleri ve hareketleri birbirinden tamamen farklı beş karakter oynanabilir durumda. Ana karakterimizin adı Hideyasu; ancak kendisi Soki ismini kullanıyor, aynı zamanda Mavi Şeytan ismiyle ün yapmış büyük bir savaşçı. Gerçek ismini neden kullanmadığını senaryo ilerledikçe anlıyoruz. Oldukça hızlı bir dövüş tekniğine sahip Jubei, bize katılan ilk savaşçı oluyor. Yıllardır Genma ile savaşan Tenkai mızrağıyla, Ohatsu 16. yüzyılda nasıl var olduğuna anlam veremediğimiz ateşli silahlarla, (lazer silahı bile var) ve deneyler sonucu normal bir insandan çok daha güçlü bir hale gelen Roberto, yumruklarıyla bu savaşta Soki'yi yalnız bırakmıyor.

Beş oynanabilir karakterin olmasına rağmen, biri bizim, diğeri ise yapay zekanın kontrolünde olmak üzere, aynı anda en fazla iki karakter ile savaşabiliyoruz. Bazı bölümlerde karakter seçebildiğimiz gibi, bazı bölümlerde ise senaryo gereği bize verilen karakterlerle oynamak durumunda kalıyoruz.

Yanımızda savaşan karaktere, yani yapay zekaya yön tuşlarını kullanarak komutlar verebiliyoruz. Yukarı ok tuşuna bastığımızda yanımızdaki karakter daha güçlü bir hale geliyor, gördüğü herkese saldırıyor; fakat bu durumdayken sağlığı gittikçe azalıyor. Sağ yön tuşuna basılınca karakter bizi takip ediyor ve gerekli gördüğü durumlarda düşmana saldırıyor. Aşağı yön tuşuyla karakter kimseye saldırmadan, yerinde olduğu gibi duruyor ve sağlığını yarısına kadar doldurabiliyor. Sol yön tuşuna bastığımızda ise her karakter kendine özel bir yeteneğini kullanıyor. İstediğimiz zaman L2 tuşuna basıp, yanımızdaki karakterin kontrolünü ele geçirebiliyoruz.

Yeni Onimusha, her zamanki gibi aksiyon ağırlıklı olsa da, ilerleyen bölümlerinde sık sık bulmacalar içeriyor. Yanamızdaki karakteri sadece savaşlarda değil, birçok bulmaca için de kullanmamız gerekiyor. Bulmacaların dışında oyunda ilerleyebilmek için zaman zaman karakter değiştirmeliyiz. Küçük boşluklardan ve ince tahtalardan sadece Jubei geçebiliyor. Tenkai ölülerle konuşup, bir kapının anahtarı gibi önemli eşyaları elde edebiliyor. Ohatsu bazı kapıları patlayıcılar yardımıyla açabiliyor ve kancasıyla demirlerden sallanıp karşı tarafa geçebiliyor. Roberto da diğer karakterlerin açamadığı kapıları kırıp girebiliyor.

Kayıt sistemi değiştirilmemiş. Karşımıza çıkan aynalarla oyunu kaydetmeye devam ediyoruz. Bize eşlik eden karakteri aynaları kullanarak değiştirme olanağımız bulunuyor. Düşmanları kesip biçtikçe, karakterler level atlayıp güçleniyorlar. Ölen düşmanların kırmızı ruhlarını toplayıp, aynaları kullanarak silahları ve zırhları geliştirebiliyoruz. Sarı ruhlar kaybolan sağlığımızdan bir miktar kazandırırken, mavi ruhlar kaybolan büyü gücü, mor ruhlar ise Onimusha gücü olarak karakterimize geri dönüyor.

Karakterlerin yeteneklerini geliştirmek için yine aynaları kullanmak zorundayız. Yeteneğini geliştirdiğiniz karakter yeni saldırılar öğreniyor. Yeni saldırılara sahip olmak için karakterin herhangi bir saldırı yeteneğine en az üç puan vermeli, açılan özelliği aktif etmek için ise o ozelliğe bir puan vermelisin. Yeni saldırılarla beraber oyun daha eğlenceli bir hale geliyor.
Silah ve eşya çeşitliliği oldukça fazla. Bir karaktere daha fazla eşya takabilmek için zırhını geliştirmek gerekiyor. Birçok silah büyülü, özel bir saldırıya sahip. Üçgen tuşuna basarak bu saldırıyı gerçekleştirdiğinizde büyü gücünüzden bir miktar harcamış oluyorsunuz. Bu saldırıyı, zamanında L2 tuşuna basıp, diğer karakterin büyülü saldırısıyla birleştirdiğiniz zaman düşmanlara oldukça yüksek hasarlar verebilirsiniz. Doğru zamanda düşmana saldırdığınızda oldukça güçlü kritik kombolar gerçekleştirebiliyorsunuz ve etrafta başka düşmanlar varsa saldırı tuşuna basmaya devam ettikçe, bu kombo devam edip etrafı bir güzel temizliyor.

İnsanlığın son umudu

Şeytani Genma boyunu hüsrana uğratan güç her zaman Onimusha oldu. Çok az kişinin sahip olduğu bu inanılmaz güç, bireyi ölümsüz kılıyor. Yeni yapımda bu güce sahip olabilmek için oldukça ilerlemek gerekli. Onimusha'ya sahip olduktan sonra L3 ve R3 (sağ ve sol analog) tuşlarına basarsanız karşınızda kimse duramaz. Onimusha'nın aktif olduğu kısa süre içerisinde ruh toplamakla vakit kaybetmiyoruz; ruhlar kendiliğinden karakterimize doğru geliyor.

Oyun, bölümlere ayrılmış. Yeni bir bölüme başlamadan önce güvenli bir evde kalıyor karakterler. Burada bulunan ayna diğerlerinden farklı olarak alışveriş imkanı sunuyor. Yaratıklardan düşen altınlarla alışveriş gerçekleştiriliyor. Bazı bulmacaları çözemediğiniz takdirde bozabiliyorsunuz; ancak aldığınız eşyayı göremiyor ve kullanamıyorsunuz. Bu tür eşyaları aktif etmek için alışveriş kısmındaki appraise seçeneğini kullanıp, belli bir para ödemelisiniz.

Güvenli evde karakterlerle konuşup, senaryoyla ilgili daha fazla bilgi toplamak mümkün. Karakterler ayrıca bazı eşyaları birleştirip, yeni eşyalar ortaya çıkartabiliyorlar. Oynanabilir karakterlerin dışında Minokichi isimli sevimli ve ne idüğü belirsiz bir karakter de burada bulunuyor. Onunla konuşmanın iki yararı var: Dark Realm isimli bir dünyaya geçiş yapmak ve biten bölümleri tekrar oynamak. Sadece düşmanları kesmekle uğraştığımız ve 100 kattan oluşan Dark Realm, gittikçe zorlu bir hale geliyor; fakat en güçlü silahlar buradan alınabiliyor. Level atlamak ve karakterleri geliştirmek için muhteşem bir yer. Bölümlerde bir yerde karşımıza çıkan tüm düşmanları bir dakika içerisinde öldürmek gibi ekstra görevler bulunuyor. Bu ekstra görevler bazen oldukça iyi eşyalar kazandırıyor. Birçok bölümü ilk defa oynarken gidemediğimiz yerler ve alamadığımız eşyalar olabiliyor. Bu eşyalara sahip olmak için, grubumuza yeni karakterler katıldıktan sonra eski bölümü tekrar oynamak gerekiyor.

Yaratıkların yapay zekaları tiplerinden belli zaten; ama bize eşlik eden karakterin de yapay zekası pek parlak değil. Peki ikinci bir gamepad'e sahipseniz ufak bir hileyle oyunu bir arkadaşınızla beraber oynayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için ana menüdeyken her iki oyuncu da R1, R2, L1, L2 tuşlarına basılı tutarken ikinci oyuncu start tuşuna basmalı. Eğer oyunun International versiyonuna sahipseniz, ayarlar bölümüne girip, en üstteki iki seçeneği değiştirerek, Japonca yazı ve konuşmaları İngilizce'ye çevirebilirsiniz.

Oyuna başlamadan önce zorluk seviyesi seçilebiliyor. Onimusha'yı ilk kez oynuyorsanız bile Beginner seviyesini seçmeyin. Bu seviyede büyü gücünüz anında doluyor ve ölmek imkansız gibi bir şey; çünkü karakterimiz saldırılara karşı otomatik olarak savunabiliyor ve düşmanlar da saldırmaktan çok, suratınıza bakmayı tercih ediyor. Sık sık boss savaşlarıyla karşılaşacaksınız. Bize katılmadan evvel oynanabilir karakterlerle de mutlaka savaşıyoruz. Bir ekrandaki tüm düşmanları öldürünce bile, bir kapıdan girip tekrar aynı yere dönünce tüm yaratıklar diriliyor.

Ağzımızın açık kalmasına neden olmasa da, grafikler oldukça kaliteli. Yalnız oyun içi grafiklerle hazırlanan birçok ara sahnede karakterlerin konuşurken ağızlarının kapalı olması ve dudaklarını kıpırdatmamaları hoş değil. Kamera artık birçok yerde sağ analog tuşuyla kontrol edilebiliyor.

İki DVD'den oluşan Dawn of Dreams, diğer Onimusha oyunlarından fazlasıyla uzun. Ne yazık ki oyunu bir kez bitirdiğinizde daha üst zorluk seviyelerinde oynamanın dışında pek bir şey sunmuyor. Bu yüzden yeniden oynamak isteyeceğiniz şüpheli. Onimusha 3'ü oynayanları ise yapımın sonunda bir sürpriz bekliyor.

Türe ve seriye pek bir yenilik getirmese de, Onimusha hayranıysanız veya önünüze geleni kesip biçmekten hoşlanıyorsanız, artık sonbaharına giren Playstation 2'de kaçırmak istemeyeceğiniz bir oyun Dawn of Dreams.
Mavi Lord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla