Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.02.08, 23:25   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Okyanus
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart

5-) Mikro İşlemciler:

Mikro işlemciler kısaca CPU (central Processing Unit / merkezi işlem birimi) olarak adlandırılır. Bilgisayarın en önemli öğesidir. Bu nedenle beyine benzetilir. Bilgisayarın yapabileceği tüm komutları verir. Tüm herşey her birimi yönetir.

Mikro işlemcinin belirli zamanlarda ne yapacağını ise, klavye, mouse gibi çevre birimleri yoluyla bilgisayar kullanıcısı belirler. Kullanıcının komutlarını anlayan, yorumlayan ve bu yoruma göre işlem yaparak kullanıcının isteğini gerçekleştiren mikroişlemcidir.

Günümüzde bir Mikroişlemcinin yaptığı işi, eskiden yüzlerce eleman (Transistor direnc vb.), büyük bir levhanın üzerinde bir araya gelerek yaparlardı. Bu durum hem yer hemde işlem hızı bakımından büyük sorunlar doğurmaktadır. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, bir zamnlar büyük bir levha üzerine yapilan yüzlerce devrenin yaptığı işi tek bir devrenin (integrated circuit/tümbileşik devre) yapılanmasını sağlamıştır. Bu devreler yonga olarak adlandırılır. Gelişmis bir mikro işlemciyi oluşturan yonga, yaklaşık üç milyon yada 6 milyon transistörden oluşur.

Örnek bir mikroişlemcinin özellikleri:

PENTIUM mikro işlemci:

*Üretim teknolojisi : Son geliştirilen yarı iletkenlerden 0.8 mikronluk BICMOS ve CMOS silikon teknolojisi ile üretilmiştir.
*Yapısındaki Transistör sayısı : 3.1 milyon
*Saat hızı : 60,66,75,90,100,120,133,150,166,200,233 MHz lerde.
*Veri yolu : 64 bit
*Adres yolu : 32 bit
*Pin Sayısı : 273
*Üstün mimari (super scalar architecture)
-2 kanallı işlem birimleri
-Paralel işlemciler icin tek saat
*8 KB’lik data önbellegi, 8 KB’lik kod ön belleği
*Gelişmiş dizayn (Advanced desing features )
*Çoklu mikroişlemci kullanim alt yapisi (Multi processor support )
*Dahili hata kontrol (Internal Error Dedection )
-İşlem hatalarının check edilmesi
-Kendi kendini test eder (Built-inself test )
-Eşlik bit’i ile hata bulma
*Komut uygulama zamanının değiştirilmesi (Improved Intsruction Execution Time)
*İşlemlerin izlenmesi

Veri Yolları (DATA BUS):

Pc’de bütün işlemler mikro işlemci tarafından yapılmaktadır. Bu işlemler için kullanılacak veriler, Mikro işlemciye veri yolu adı verilen elektronik kanallardan gelmektedir.

Çeşitli, veri yolu standartları:

ISA (Industry Standart Arcitecture/ Endustri Standartı Mimarisi):

Standart 8 bitlik veri yoluna, 8 veri bitini ve ek adres bitlerini içeren bir yol ilave edilmistir. ISA veriyolunun bu şeklide 8 bit yerine 16 bit iletilebilmesi sağlanmiştir.

EISA (Enhanced Industry Standart Arcitecture / Geliştirilmiş Endustri Standartı Mimarisidir):

EISA 32 bit gercek veriyoludur. Mikro işlemci ile gerçek 32 bit alışveriş yapabilmektedir. Artan performas kendini EISAVGA kartlarda gösterir.

MCA (Micro Channel Arhitecture /Mikro Kanal Mimarisi):

MCA 32 bitlik bir veriyoludur. Buı standart sadece IBM PS/2 lerde kullanılır. IBM harici hiçbir standarta uygun degildir.

VESA (Video Electronics Standart Association / Video Elektronik Standartlar Derneği):

VESA tarafından hazırlanan bir veriyolu standartıdır. Bu standart VL Bus (Vesa Local Bus) adıyla da anılmaktadır. Yerel veri Yolları anakart üzerinde mikro işlemciye doğrudan bağlıdır. Mikro işlemci ile veriyolu arasında arabirim elamanı olmaması iletişimi hızlandırır.

PCI (Peripheral Component Interconnect):

VESA ya rakip olarak üretilen bir yerel veriyolu standartıdır. PCI bir denetleyici ve hızlandırıcıdan oluşmaktadır. Bu hızlandırıcı yardımı ile tampon bellekteki veriler çevre birime yollanırken aynı anda bellekten yeni veriler alınır. Mikro işlemciden bağımsız calışmaktadır.

6-)Grafik Kartları:

Ekranda oluşacak görüntü; işlemci ile monitör arasında bir arabirim olan grafik kartı tarafından toplanır. Bilgisayarin oluşturduğu bilgiler, grafik kartı tarafından monitöre video sinyali olarak gönderilir.

Dört ana bölümden oluşur :

*Ekran belleği.
*Video denetleyici.
*Video Ram.
*Karakter üreteci.

Grafik kartları çözünürlük, renk ve hızlarına göre ayrılır.

*MDA (Monochrome Display Adapter):

PC’lerin ilk cıktıgında kullanılırdı. 80 karakter alabilen, 25 satır görüntüleyen, 4KB lık bir video RAM ı vardır. 18.4 KHz yatay, 50 Hz düşey frekanslardadır. 720x350 piksel çözünürlük.

*CGA (Color Graphics Adapter):

IBM tarafından üretilen ilk renkli karttır. 16 renk göstermektedir.

16 renkte 640x100 piksel, 2 renkte 640x200 piksel çözünürlüğü vardır. 15.7 yatay, 60 Hz düşey frekanslardadır. 64KB video RAM’ı vardır.

*EGA (Enhanced Graphics Adapter):

EGA kartı, CGA dan sonra çıkarılmıştır günümüzde kullanılmıyor.

*VGA (Video Graphics Array):

Kullanılan en yaygın ve en iyi grafik kartıdır. Diğer kartlara oranla en iyi görüntüyü verir. Diğer kartlardan farklı olarak anolog sinyaller kullanır. 256 renk görüntüler. Video RAM 256 KB ile 1 MB arasında degişmektedir.

*SVGA (Super Video Grapichs Array):

VGA kartının geliştirilmişir. 16 renk ile 16 milyon renk arasında renk kullanır. 512KB ile 64MB arasında değişen video RAM lı olanları vardır.

7-)Bellekler:

*RAM Bellek : Bilgisayarlarda temel hafıza birimi RAM (Random Acces Memory - Rastgele Erişimli Bellek)’dir. RAM’a okunur-yazılır bellek de denebilir. Ram’deki bilgilere erişim, disk ya da disketlerdeki bilgilere erişimden çok daha hızlıdır (ortalama 60, 70 ns). Ancak RAM’lerdeki bilgiler geçici olarak saklanır. Sistemi kapattığınızda bilgiler yok olacağından RAM'’eki bilgilerin sabit kayıt ortamına aktarılması gerekmektedir.

*ROM Bellek: ROM bellek, Read Only Memory, yani sadece okunur bellek anlamına gelmektedir. Bu bellek türünde bilgiler kalıcı olarak ROM yongasının içine kopyalanmıştır. Bu nedenle değiştirilmeleri olanaksızdır. ROM bilgisayarın fabrika çıkış sistem bilgilerini içermektedir. Ya da bir çevre birimine görevini bildiren işlevlere ve yazılımlara sahiptir.

8-) BIOS ve BIOS Setup İşlemleri:

Basic Input Output System yani temel giriş çikiş sistemi anlamına gelmektedir. BIOS bilgisayara bağlı bulunan aygıtlari belirlemek ve ilk kullanıma hazırlamak için denetler. BIOS’un yaptığı iki işlem INT 11H (donatı belirleme) ve INT 12H (bellek boyutunu belirleme)dir. Ön yükleyici içeren ilk disk sektörüne erişmek için ise INT 19H çalıştırır. Bu program disketteki (disk) bilgileri RAM’e yükler. Bu çoğunlukla DOS (Disk Operation System)’tur. DOS’un yüklenmesi temel olarak “Comand Com, IOSYS.SYS, MSDOS.SYS”.

9-)Ön Bellekler:

Ön bellekler, ana hafıza ile mikroişlemci arasında bir tampon görevi yapan yüksek hızlı (15 ns) hafızalardır. Ön bellekler toplam performans üzerinde çok etkili önemli bir etkendir. Ön bellekler, sınırlı bir kapasiteye sahip oldukları icin, bu alanın dolması uzun sürmeyecektir. Ön belleğe yer açmak için hangi verinin atılacağına karar vermek zordur.

10-)SUPER I/O Kartlar:

Süper I/O kartları, üzerinde 1 paralel, 2 seri, 1 game port, 1 FDD ve IDE arabirimi bulunduran PC yardımcı kartlarıdır.



--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla