Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.12.09, 16:39   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Göz Anatomisi-Gözün Anatomisi

Göz Anatomisi-Gözün Anatomisi

Orbita boşluğu tabanı dışa bakan koni şeklindedir Her iki orbitanın medial duvarları birbirine paraleldir. Medial ve lateral duvar arasında 45 derecelik bir açı bulunmaktadır. Orbita duvarları 7 adet kemikten yapılmıştır Bunlar etmoid, frontal, lakrimal, maksiller, palatin, sfenoid, zygomatik kemiklerdir. Orbitanın tavanını büyük ölçüde frontal kemiğin orbital parçası oluştururken arka kısmını optik kanalı da içinde barındıran sfenoid kemiğin küçük kanadı tamamlar. Orbitanın lateral duvarının ön kısmını zigomatik kemik, arka kısmını ise sfenoid kemiğin büyük kanadı oluşturur. Orbita tabanını medialde maksillanın frontal parçası, medialde ise zigomatik kemik, arkaya doğru palatin kemik oluşturur. Medial duvarda maksiller, etmoid, lakrimal ve sfenoid kemikler yeralmaktadır.

Orbita yukarda frontal sinüs, altta maksiller sinüs, medialde (nazal) ise etmoid ve sfenoid sinüslerle komşudur.

Orbita duvarında önemli yapıların geçtiği açıklıklar vardır
1- Fissura orbitalis süperior: N Oculomotorius, N Trochlearis, N Abducens, N Trigeminusun oftalmik dalı, sempatik sinir lifleri geçer. Orbita venöz drenajı da superior oftalmikven aracılığı ile bu fissürden geçip sinus kavernozusa dökülür.
2- Fissura orbitalis inferior: N Trigeminusun maksiller dalı, infraorbital sinir, inferior oftalmik ven, infraorbital arter, yanaklar, alt kapak, üst dudak ve diţlerin duyu sinirleri geçer.
3- Foramen optikum: Optik sinir, oftalmik arter, sempatik sinir lifleri geçer.
Orbita kemiklerini örten periost orbita apeksinde optik siniri çevreleyen dura mater ile birleşerek fibröz bir halka olan Zinn halkasını oluşturur. Ekstraoküler kaslar orbita apeksindeki bu fibröz halkadan başlayıp öne doğru uzanır.
Orbitadaki arteryal yapılar oftalmik arterden köken alır. Oftalmik arter internal carotid arterin kafaiçindeki ilk dalıdır.Santral retinal arter, lakrimal arter, muskuler dallar (rektus kaslarına giden), kısa ve uzun siliyer arter dallarını verir Orbitanın venöz drenajı superior ve inferior oftalmik venlerle kavernöz sinüse açılır. Orbitanın lenfatik sistemi yoktur.

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla