Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.12.09, 20:11   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
EZEL
Moderator
 
EZEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 1.089
Konular: 909
Puan Grafiği
Rep Puanı:2080
Rep Gücü:36
RD:EZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 41
64 Mesajına 108 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Mutsuz Evlilikler Hastalık Sebebi mi

Mutsuz Evlilikler Hastalık Sebebi mi

Mutsuz Evlilikler - Mutsuz Evlilikler ve Hastalık İlişkisi Hakkında


Doktora gittiğimizde birtakım sorularla karşılaşırız. Hastalığın veya rahatsızlığın türüne göre soruların tipi de değişmektedir. Eğer yüksek tansiyon rahatsızlığımız var ise; “Kilonuz nedir?” “Tuzlu–yağlı–hamur işi çok yer misiniz?” genelde sorulan sorular hep fizikî hayatımızla sosyal bir varlık olduğumuz unutulmaktadır. Tıp ve psikiyatrideki gelişmelerden de biliyoruz ki birçok hastalığın temelinde psikolojik ve ruhî daha doğrusu insanın nefsi ve egosuyla ilgili sebepler bulunmaktadır.

Sağlık yalnızca biyolojik açıdan normal olma hali değil aynı zamanda aklî muhakeme ile dünyayı idrak etme iç aleminde kendisiyle barışık olma duygulardan iyi yönde yararlanabilme sosyal manada çevre ile uyumlu olma ve her yerde yapıcı davranma durumudur.

Bir araştırmaya göre mutsuz ve problemli evlilikler insanda hipertansiyon sebebi olabilmektedir. Bilindiği gibi hipertansiyon

–Eşinize en son ne zaman çiçek aldınız?

–Ailenize yeterince zaman ayırıyor onlarla hoş vakit geçiriyor musunuz?

–Çocuklarınızı öpüyor musunuz?

–Akraba ve eş dost ziyaretlerini ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz. Veya ihmal mi ediyorsunuz?

–Çevrenizdeki insanlarla hediyeleşiyor musunuz?

–Birine en son ne zaman hediye aldınız? veya size en son ne zaman bir hediye verildi?

Bu tarz soruları uzatmak mümkün. Bazılarımız belki de bu soruları özel bulabilirler. Ancak Amerika’da “evlilik danışmanlığı veya hakemliği” (Marital Counselling) denilen bir hekimlik türü sadece bu gibi konularla ilgilenmektedir. Burada sevindirici bir hususa parmak basıp geçelim. Batı’da ve Amerika’da aile müessesesi çok darbeler alıp zedelendiği için bu tip hekimlik alanları ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise aile yapısını dinamitleyen çok faktör olmasına rağmen dinimizin bu müesseseye verdiği çok büyük önemden dolayı bu tip kurumlar nisbeten azdır. Hem inancımıza göre hem de hayatın bize öğrettiği bir hakikat olarak anne çok mukaddes bir varlık baba ailesinin rızkı için çalışması ibadet olan kahraman bir babayiğit karı–koca arasındaki muhabbet ve sohbet de sanki cennette yapılan tatlı bir görüşmedir.

Dr. Brian Baker’e göre insanlarla iyi ilişkiler kurulması ve insanlardan gelen sosyal destek kan basıncını düzenlemektedir. Kalp damar sistemi başta olmak üzere insan vücudu sosyal destek konusunda çok hassas olup anında ve doğrudan cevap vermektedir. Bir kaç misalle açarsak: Psikolog Daniel Goleman’a göre stresli insanlar sakin insanlara nazaran iki kat daha fazla gribe yakalanmakta karamsar ve inatçı insanların hayatlarında astım ülser ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski 3 kat daha fazla olmaktadır. Ayrıca depresyon kansere zemin hazırlamaktadır. Uyluk kemiği kırılan yaşlılar neşeleri yerinde ise üç kat daha hızlı iyileşebilmektedir. Hastalığını kabul edip problemleri hakkında konuşan kanser hastaları da hastalığını kabullenemeyen ve konuşmayanlara nazaran daha çabuk iyileşmektedirler.

Doktor Charles Miner’e göre kızdığımız zaman tansiyonumuz 6 derece artar. Bunun kalbimiz üzerindeki zararlı tesiri oldukça yüksektir. Kalbimiz karşılaştığımız insanlar arasında duygularını kontrol edebilen neşeli ve huzurlu olanlardan hoşlanır.

Zaten hırçın her şeye hiddetlenen inatçı insanlardan kim hoşlanır ki kalbimiz hoşlansın?!

Büyük bir düşünüre göre ise; kızgınlık kıskançlık öfke haset ve tamah gibi kötü duygular kanserden daha tehlikeli manevi tümörlerdir. Bu tür hastalıklar insanın enerjisini tüketir beden sağlığını bozar huzur ve mutluluğunu engeller. Kanser insanın 60–70 yıllık ömrünü yok ederken; haset kızgınlık kıskançlık öfke ve açgözlülük gibi manevî hastalıklar insanın sonsuz hayatını mahveder.

Dr. Baker’ın araştırmasından şu sonuçu çıkarabiliriz: “Mutsuz evlilikler sağlık için zararlıdır (Bad marriages bad for your health).”

Üç yıl süren bu araştırmanın başında 100’den fazla kadın ve erkek bir anket doldurmuşlardır. Evliliklerin kalitesini ortaya çıkaran bu ankete ilâve olarak katılan kişilerin hergün tansiyonları ölçülmüştür. Ayrıca kendilerinden tutmaları istenen günlük değerlendirilmiştir.

Sonuçta üç yıl önce mutsuz bir evliliği olanların üç yıl sonra tansiyonları anlamlı olarak artmıştır. Mutlu evliliği olanlarda ise tansiyon düşmüştür. Yani mutlu evlilik koruyucu bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine üç yıl sonra mutsuz evlilikleri olanlarda kalbin sol karıncık (ventricle) duvarının kalınlığı artmıştır. Bu da yüksek tansiyon belirtisidir. Daha önce yapılan çalışmalarda da mutsuz evliliklerin şizofreni depresyon ve kalp rahatsızlıkları ile ilgisi bulunmuştur.

Yine de sadece bu çalışmaya bakarak kesin hükümlere varmak yanıltıcı olabilir. Bunun ileride yapılacak çalışmalarla desteklenmesi lâzımdır. Birçok yeni psikososyal stress çeşidi vardır ve bunlar yüksek tansiyona sebep olabilmektedir. Hattâ insanlar bu stresin farkında bile olmayabilirler. Fakat unutmamak gerekir ki en büyük meselemiz kendimizle kendi içimizde yaşadığımız meseledir ve dışarıdan bize doğru olan meseleler eğer büyüyor ve çözümsüzlüğe doğru gidiyorsa bunda iç dünyamızın belli bir itminan ve sükunete ermemesi rol oynuyor olabilir.
Kanada Sağlık Araştırma Enstitüsü uzmanlarına göre ise
Kur’an–ı Mu’ciz–ûl Beyan’da buyrulan “Karı koca arasında bir mesele olursa bir hanım tarafından bir de erkek tarafından iki hakem belirleyip meseleyi çözersiniz.” (Nisa suresi/35) şeklindeki tavsiyenin yaşadığımız hayatın gerçeğine ne kadar uygun mucizevi bir reçete olduğunu böylece görmüş oluyoruz.



alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Allah'ım Hakkımızda Hayırlısını Ver.
Amin
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla