Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.12.09, 21:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
EZEL
Moderator
 
EZEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 1.089
Konular: 909
Puan Grafiği
Rep Puanı:2080
Rep Gücü:36
RD:EZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 41
64 Mesajına 108 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Çocuklara Sorumluluk Kazandırmak

Çocuklara Sorumluluk Kazandırmak

Çocuklara Sorumluluk Kazandırmak Hakkında - Çocuk Sorumluluğu ve Aile - Sorumlu Çocuk Yetiştirmek - Çocuğa Sorumluluk Bilinci Kazandırmak

Günümüzde anne-babalara Nasıl bir çocuk yetiştirmek istiyorsunuz? sorusunu sorduğumuzda alınan cevaplar genelde benzer görüşleri kapsıyor: Başarılı ne istediğini bilen özgüven sahibi kendini iyi ifade edebilen yeteneklerini ön plana çıkartabilen mutlu yaşadığı çevreye uyum sağlayabilen... Aynı soruya bir eğitimcinin vereceği cevap da hiç şüphesiz temelde aynı olacaktır.

Anne-babaların ve eğitimcilerin ideal insan tanımına yaklaşan kişiler yetiştirebilmeleri için çocuklarına küçük yaşlarda kazandırmaları gereken bazı değerler vardır. Bu değerler çocuğun yetişkinlik yaşantısında önemli bir yere sahiptir; çünkü bu değerler aynı zamanda huzurlu mutlu ve başarılı bir yaşantının da temel anahtarlarıdır.

İdeal yetişkin tanımında yer alan becerilerin kaynağındaki değerlerden bir tanesi de sorumluluk bilincidır. Yaptığı işi sonuna kadar götüren ve yapmakta olduğu bir davranışın olası sonuçlarına katlanmayı göze alan çocuğa sorumlu çocuk gözüyle bakabiliriz.

Sorumluluk bilincini kazanmak oldukça uzun bir süreç olmakla birlikte özellikle küçük yaşlarda kazanılmaya başlanması gereken bir değerdir. Elbette ki çocuklar sorumluluk duygusuyla doğmazlar. Ancak sorumluluk sahibi olmayı öğrenme pek çok kişinin sandığından daha erken bir yaşta başlar. Bir bebek dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresinde sezinlediği olaylardan etkilenir. Anne-babanın özenli yaklaşımları bebeğin ihtiyaçlarına karşı gösterdikleri duyarlılıkları bebeğin gereksinimlerini zamanında karşılamaları ile gelişmeye başlayan sorumluluk duygusu ebeveynlerin çocuklarının yaşlarına uygun bazı görevleri vermesiyle de yerleşmeye başlar ve bir bilinç haline gelir.

Sorumluluğu bir değer olarak çocuklara nasıl kazandıracağımız konusuna geçmeden önce sorumluluğun ne olduğunun iyi anlamamız gerekir.

Sorumluluk;
1) Kurallara uyma
2) Tercihlerin ya da seçimlerin sonucuna katlanma
3) Başka insanlara ve onların haklarına saygı gösterme
olarak ele alınabilir.

Ancak sorumluluk başkalarının söylediği her şeyi yerine getirme olarak düşünülmemelidir. Anne-babasının öğretmeninin ya da çevresindeki herhangi birinin söylediklerini yerine getiren bir çocuğa sorumlu çocuk gözüyle bakamayız. Bu şekilde davranan bir çocuk gerektiğinde öncelik vermesi gereken konuların ayrımını yapamaz. Örn: Ertesi gün okulla ilgili bir görevi yerine getirmesi gerekirken akşam gezmeye giden bir çocuk okula karşı sorumluluğunun aksamasına sebep olurken; şeker hastası bir çocuğun arkadaşlarını kıramayıp ikram edilen şekeri yemesi de kendisine karşı sorumluluğunun gelişmediğine bir işarettir. Yukarıda belirtilen örneklerdeki davranışlar kayıtsız bir uyum olarak değerlendirilebilir. Ancak bizim istediğimiz davranış modeli bu da değildir.
Alıntı.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Allah'ım Hakkımızda Hayırlısını Ver.
Amin
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla