Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.12.09, 22:39   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
EZEL
Moderator
 
EZEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 1.089
Konular: 909
Puan Grafiği
Rep Puanı:2080
Rep Gücü:36
RD:EZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant futureEZEL has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 41
64 Mesajına 108 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Çocugunuzun Can Sıkıntısına Alternatifler

Çocugunuzun Can Sıkıntısına Alternatifler

Çocugunuzun Can Sıkıntısına Alternatifler -Cocuk Ve Aile-Cocuk Ve Anne

Bugün insanlık bu tür erişemediği mutluluğu eğlence gülme oynama ve tüketim çılgınlığında aramaktadır. Halbuki eğlence bir faaliyet süresince hissedilen geçici bir hazdır. Mutluluk ise iyi faydalı bir faaliyetin ardından duyulan kalıcı histir.

Çocuğun sık sık sıkıldığını dile getirmesi anne-baba veya eğitimcinin karşılaştığı en sinir bozucu zorluklardan birisidir. Çocuk büyüdükçe bu zorluk artar.
Bu durum daha çok boş vakti olan ve boş vakitlerini belirli bir plan ve program dahilinde değerlendiremeyen çocuklarda görülür.
Sıkıntıdan şikayet eden çocuğa sürekli dış destek vermek onda bağımlılık geliştirir. Hatta yanlış kaynaklarda doyum arayışına bile sebep olabilir.
“Birçok yetişkinin sigara uyuşturucu alkol vb. dış vasıtalarla doyuma ulaşma meylini göz önünde bulundurursak bu tür eğilimlerin yetişkinlikte değil çocuklukta erken zamanlarda ortaya çıktığını söylemek mantıksız olmaz.”
Çocuğun iç ihtiyacına dış uyarıcıyla cevap vermek sorunu çözücü değil çıkmaza götürücüdür.
• Öncelikle çocuğun “neden sıkıldığını” anlamaya çalışın. Bunun değişiksebepleri olabilir.
Mesela:
“Çocuk planlanmış dışarıdan yönetilen bir durum içindeyse sıkıntı meydana gelebilir ve başka bir dış yapı verilmeden sıkıntı durumundan uzaklaşılır. Bu çocuğun evde eğitim görmek için okuldan ayrıldığı zaman çok sık karşılaştığı bir durumdur.”
Böyle bir durumda çocuğa kendi içsel direktiflerinin tabii halini kazanması için zaman tanıyın. İç gücünü yükseltecek plan ve programlar hazırlanmasına yardımcı olun.
• Sıkıntıdan şikayet eden çocuğunuza dünyada keşfedilecek çok şey olduğunu söyleyin. Çevremizde ne olup bittiğini izlemeye gözlemlemeye yönlendirin.
• Çatıda yavrusunu besleyen martıyı dalda yeni açan tomurcuğu beraberce izleyin. Böylelikle ona gözlemlemeyi ve tefekkürü öğretin.
• Yağmur yağmasındaki güzelliği hikmeti anlatın. Ve yağmurun meydana gelişini tencerede su kaynatarak deneyle gösterin. Tabiat olaylarına ilgisini celbetmeye çalışın.
• Çocuğun dışarıya çıktığında dinleyebilmeyi değişik sesleri görebildiği değişik bitkileri saymasını isteyin.
• Dikkatini orada mevcut olan şeylere yönelterek değişik faaliyetler bulun.
• Aşırı zihin faaliyeti de sıkıntının sebeplerindendir. Özellikle TV seyretme bilgisayarda oyun oynama gibi faaliyetlerde çocuklar bedenlerinden ve duygularından çok kafalarına odaklandıkları için zihinde enerji yoğunluğu artar. Ekrandaki cansızlık ve kopukluk onların dünyayı cansız kasvetli ve sıkıcı görmesine sebep olur.
Bu durumda çocuğa hareketli oyunlar gibi enerjisini bedenine indirecek fiziksel aktiviteler yaptırın.
• Çocuğun kendi ilgilerini keşfetmesine yardımcı olun. Bir sanata veya el işi faaliyetlerine yönlendirmeye çalışın.
• Özellikle edebi eserleri okumasına yardımcı olarak edebiyata yönlendirin. Şiir kompozisyon yazmaya teşvik edin. Gazete ve dergilerden ona hitap eden yazılar bulun. Gazete dergi takip etme alışkanlığı geliştirin.
FIKRA
Mutsuzluktan ve sürekli sıkılmaktan yakınan hastasına doktor tavsiyede bulunur:
- Şu karşıdaki sirkte ünlü insanları neşeye boğan bir palyaço var. Ona sık sık git…
Hasta başını iki tarafa sallayarak üzüntü ile cevap verir.
- Yazık ki sözünü ettiğiniz ünlü palyaço benim…
• Sevdiği bir alanda koleksiyona teşvik edin.
• Çocuğa sıkıntısını gidermek için dışarıdan hiçbir şeyin yapılamayacağını bunun tamamen kendisinin üstesinden gelebileceği bir durum olduğunu öğretin. Bugün insanlık bu tür erişemediği mutluluğu eğlence gülme oynama ve tüketim çılgınlığında aramaktadır. Halbuki eğlence bir faaliyet süresince hissedilen geçici bir hazdır. Mutluluk ise iyi faydalı bir faaliyetin ardından duyulan kalıcı histir.
• Çocuğunuzun sun’i mutluluk çarklarında harcanmasına göz yummayın. Buna karşılık gerçek mutluluğu verici alternatif eğlence şekilleri sunun.
• Ailece gerçekleştirilen sohbet ortamları zeka oyunları gezi ve piknikler fıkralı-bilmeceli kitap okumalar bulmaca çözmeler çeşitli spor etkinlikleri her yönden çok getirisi olan mutluluk verici eğlence şekilleridir. Aile ortamının sıcaklığı içinde bu doyumu zevki yaşayan çocuk yanlış eğlence şekillerine ihtiyaç duymayacaktır…

Alıntı.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Allah'ım Hakkımızda Hayırlısını Ver.
Amin
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla