Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.01.10, 03:03   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Köprübaşı İlçesi -Manisa Köprübaşı İlçesi

prübaşı İlçesi -Manisa Köprübaşı İlçesi



TARİHİ : Köprübaşı ilçesi bazı tarihçilere göre Etilerin hüküm sürdüğü sonradan yöre Lidya, Pers, Bergama Krallığı ve Saruhan oğullarının egemenliğinde kalmıştır. İlçenin kuruluşu eski Borlu kasabasının Demir Köprü Barajı altında kalması ile başlar. Baraja su tutulması ile birlikte halkın bir kısmı şu andaki Borlu kasabasına, bir kısmı da 1958 yılından itibaren Köprübaşı’na gelerek yerleşmiştir. 1967 yılında Belediyelik olan Köprübaşı 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3644 sayılı 130 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile ilçe olarak 25 Ağustos 1991 tarihinden itibaren fiilen ilçe faaliyetlerine başlamıştır.

COĞRAFİ DURUMU : Köprübaşı İl Merkezinin Kuzey-Doğusunda, Salihli Demirci karayolu üzerinde bulunmakta olup, il merkezine 120 Km. uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 250 metredir. Güney-doğusunda Demirköprü Barajı vardır. Çevresi son derece engebeli olup, ilçe bu engebeli arazideki çanak görünümünde olan yerde kurulmuştur. Dibek ve çomak dağı’ nın güney uzantıları ilçe hudutları içinde kalır.
prübaşı’ nın bunlardan sonra en yüksek tepeleri doğuda toprak tepe batıda tülüce ve kuzeyde Kayran Dağlarıdır. Baraj sahası içerisinde kalan ve halk tarafından ova olarak bilinen Gediz ve Demirci çayı vadisi en düz ve en verimli arazisidir. Akdeniz iklimi ağırlıklı, Akdeniz iklimi ile kara ikliminin etkisi altındadır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçer. Bazen yazında yağış düştüğü olur. Hava sıcaklığı –1 ile +35 derece arasında değişir.


İDARİ YAPI VE NÜFUS : Köprübaşı ilçesi, İlçe merkezinde 7 mahalle ile 27 köyden ibarettir. Oba ve benzeri yerleşim birimleri yoktur. Köylerde arazi engebeli olduğu için dağınık olup, bazılarında mahalleler oluşmuştur. Mahallelerle birlikte köylerimiz 46 yerleşim ünitesine ulaşmaktadır. İlçe nüfus 1990 yılı sayımına göre ilçe merkezinde5.816 köylerde 7.043 toplam 12.859, 1997 yılı Genel Nüfus tespitine göre ilçe nüfusu merkezde 5.620 köylerde 6.100 toplam 11.720, 2000 yılı nüfus sayımına göre merkezde 5.037 köylerde 5.779 toplam 10.816 olarak gerçekleşmiştir. İlçe nüfusunda göç nedeni ile devamlı olarak azalma olmaktadır. 1990 ile 1997 sayımlarına göre ilçe nüfusunda % 8.8 azalma olmuş bu azalma 2000 sayımlarında da devam etmiş olup 1997-2000 sayımı sonuçlarına göre % 7.7 ilçe nüfusunda gerileme görülmüştür. İlçede özellikle işsizlik nedeni ile büyük göçler yaşanmıştır. Göç nedeni ile son on yılda ilçe nüfusunda % 16 lık bir gerileme görülmüştür.


EĞİTİM KÜLTÜR TURİZM : Köprübaşı halkının kültür seviyesi normaldir. Köprübaşı 1958 den buyana yerleşime açıldığı için Arap harfleriyle öğretim uygulaması Köprübaşında hiç gerçekleşmemiştir. Bugün ilçe merkezinde 4, köylerimizde 6 adet ilköğretim okulu 1 adet Çok Proğramlı Lise 1 adet meslek yüksek okulu mevcuttur. Okuma yazma oranı % 100 dür. İlçemizde 7.030 İlkokul ve İlköğretim Okulu, 546 Lise mezunu bulunmaktadır. Yüksek Okul mezunlarının sayısı herhangi bir kayıt tutulmadığından tespit edilememiştir. İlkokul ve İlköğretim Okulu mezunlarının nüfusa oranı % 65.3, Lise mezunlarının nüfusa oranı % 5 dir.
İlçe Halk Kütüphanesi yeni faaliyete geçmiş olup, özellikle öğrencilerimizin Üniversiteye hazırlıklarına yönelik kitaplar alınmıştır. Kitap sayısının daha da arttırılıp kütüphanenin işlevini daha iyi yerine getirmesi çalışmalarına devam edecektir.


GENÇLİK VE SPOR : İlçede gençlerimizin sportif faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri futbol sahası, Basketbol potaları, Voleybol oyun alanları mevcuttur. İlçemizde Kaymakamlığımızca organize edilen Kaymakamlık kupası futbol, voleybol, masa tenisi turnuvalarına çok yüksek katılımlar olmuş ilçede heyecanla takip edilmiştir. İlçede birde Amatör spor kulübü mevcut olup Manisa 1. Amatör kümede müsabakalarını devam ettirmektedir. İlçede Turiste özellikle yabancı turiste hitap edebilecek turistik tesis bulunmamakta yerli turistler ise günü birlik Baraj gölüne amatör balık avlamaya gelmektedir.


SAĞLIK : İlçe merkezinde 1 adet sağlık ocağı mevcuttur. 1991 yılında yapımına başlanan 50 yataklı devlet hastanesi inşaatı halen devam etmektedir. Hastanenin inşaatının tamamlanması halinde Köprübaşı’nın sağlık problemlerine belli ölçülerde çözüm getirecektir. İlçemizde bir köyümüzde Sağlık Ocağı, 2 köyümüzde Sağlık evi vardır. Sağlık ocaklarında personel eksikliği özellikle Doktor sıkıntısı vardır. Köprübaşı merkez Sağlık Ocağının sağlık merkezine dönüştürülmesi yönünde çalışmalar başlatılmıştır.

TARIM : İlçe Ekonomisi Tarıma dayalıdır. Yüzölçümü 252.000 dekardır. Halen 87.000 dekar tarım alanı bulunmakta, 121.000 dekarı bozuk, koru ve baltalık orman, 20.000 dekarı kullanılmayan saha ve meradır. Tarım alanlarının dağılımı ise; 23.000 dekarı tütün, 500 dekarı susam, 35.500 dekarı buğday, 8.500 dekarı arpa, 65.000 kar yem bitkileri, 3.500 dekarı bağ bahçe bitkileri şeklindedir. Tarım Kredi Kooperatifleri haricinde 6 adet çeşitli amaçlı kooperatif vardır.
İlçe Ekonomisini desteklemek ve tasarrufu değerlendirmek amacı ile İlçe Merkezinde T.C. Ziraat Bankası ve İş Bankası faaliyetlerine devam etmektedirler.
İlçe Merkezinde 1 adet Un Fabrikası vardır. Tütün başlıca geçim kaynağını teşkil etmekte olup, bunun yanısıra buğday, arpa, yem bitkileri, susam, bağcılık, meyvecilik, zeytincilik ve sebzecilik yapılmaktadır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla