Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.01.10, 03:11   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Sarıgöl İlçesi -Manisa Sarıgöl İlçesi

Sarıgöl İlçesi -Manisa Sarıgöl İlçesi


Sarıgöl'ümüz Manisa İlinin Güneydoğusunda Gediz ovasının son bölümünde Manisa –Denizli karayolunun üzerinde bulunan 423 km karelik yüzölçüme sahip denizden 320 metre yükseklikte bir ilçemizdir.
Sarıgöl'ün eski adının İnegöl olduğu bilinmektedir.İlçemiz Manisa'nın hatta Ege bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir.Kesin olarak tarihi bilinmese de bulunan tarihi kalıntılar ve kitabeler Sarıgöl'ün Lidyalılar ve İyonluların egemenliğinde kaldığını göstermektedir.
Simyrna(İzmir),Magesia(Manisa),Sardes(Sard),Fiedel fia(Alaşehir), ve Hierapolis'e(Pamukkale) ulaşan KRAL yolu Sarıgöl'den geçmekte ve sarıgöl bu yol üzerinde üçüncü konaklama yeri olarak kullanılmaktaydı.
2.Yüzyılın sonlarına doğru başkenti Sart olan Lidyalıların egemenliğinde kaldı.Daha sonra Romalıların egemenliğine geçti.Roma İmparatorluğunun yıkılmasından sonra Bizanslıların hakimiyetine geçti.1071 Malazgirt savaşı sonrası Alaşehir ve Sarıgöl çevresi bağımsız bir tekfur olarak Selçukluların yıkılmasına kadar kaldı.Yıldırım Beyazıt'ın Alaşehir ve çevresini Osmanlı topraklarına katmasından sonra Sarıgöl de Osmanlıların hakimiyetine geçti.Uzun yıllar Aydın sancağına bağlı bir zeamet beyliği olan Sarıgöl çevresi 1.Meşrutiyetten sonra Alaşehir ilçesine bağlı bir köy;1.Balkan harbinden sonra belediyelik olmuştur.4 Eylül 1957 de ilçe olmuştur.Anadolu'nun işgali esnasında Yunan işgaline uğrayan Sarıgöl 4 Eylül 1922 de kurtuluşuna kavuşmuştur.
Arazi genelde ovalık olup yerleşim yerleri verimli ovaların üzerine kurulmuştur.Ovayı Buldan(Derbent) barajı ve Avşar barajı sulamaktadır.

İklimi; Akdeniz iklimi özelliği gösteriri.Sarıgöl iç,batı ve güney Ege arasında yer alan bir geçiş iklimine sahiptir.
Doğal bitki örtüsü;dağlık alanlarda çalı,meşe,yabani palamut ve çam;Ovalık alanlarda ise kavak,söğüt,dut gibi ağaçlar vardır.Yüksek kesimlerde kestane,ceviz gibi ağaçlar bulunur.Yörenin vazgeçilmez ürünü üzümdür.Orman bakımından zengindir.
Nüfusu;35.261 dir.Bu nüfusun 12.043 ü ilçe merkezinde oturmaktadır.
Eğitim durumu,İlçemizde okur-yazar oranı % 98 dir.İlçe merkezinde 1 çok Programlı Lise,1 İmam Hatip Lisesi(pansiyonlu),1 Sağlık Meslek Lisesi,1 Halk Eğitim Merkezi,1 Mesleki Eğitim Merkezi,4 ilköğretim okulu,Köylerde 13 İlköğretim Okulu ve 10 köyde de Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu vardır. İlçede Celal Bayar Üniversitesine bağlı Yüksek Okul da bulunmaktadır.Genel olarak ilçe halkının okur-yazarlığa ve eğitime katkısı her dönemde üst seviyede olmuş zaman zaman kampanyalarla okul yaptırma faaliyetlerini de başarıyla sonuçlandırmıştır.
Sağlık;İlçemizde devlet hastanesi 100 standart yataklı olup 2 ameliyathane,kan istasyonu,gelişmiş bir laboratuar ve röntgen ünitesi vardır.Bu konumu ile bölgede emsali bulunmayan donanım ve güzellikte olan hastanemiz tamamen halkın katkıları ile yapılmıştır.merkez de 1,köylerde 5 olmak üzere toplam 6 sağlık ocağı,14 tanede sağlık evi bulunmaktadır.
Geçim kaynakları;Sarıgöl de en çok üzüm ve tütün yetiştirilmektedir.Sarıgöl, adını dünyaca ünlü sofralık çekirdeksiz Sultaniye üzümü ile duyurmaktadır.65.000 dekar alanda profesyonel anlamda bağcılık yapılmaktadır.
El sanatları ve Folklor;İlçemizde 2 motorlu dokuma ile 2500 kadar el tezgahı bulunmaktadır.tezgahlarda yöresel kilim,el havluları,yatak yorgan ve peştamal dokunmaktadır.Kilimler başta A.B.D.İngiltere,Almanya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde aranan ürünlerdir.Ayrıca çok tutulan ve sazla yapılan hasırcılık çok yaygındır.
Ege kültürünün kendine has özellikleri her köyümüzde görülmektedir.Selçuklu zamanında Oğuz boylarının göçleriyle bu günkü halini almıştır.Köyleri genel olarak Yörük köyüdür.Folkloru de bu özellik gösterir.
Sarıgöl gelişmeye aday örnek ilçe olma yolunda Manisa'nın güzel ve aydınlık bir ilçesidir.

--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim

Konu Kedi tarafından (23.01.10 Saat 03:38 ) değiştirilmiştir..
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla