Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.02.10, 02:40   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
tualim
Administrator
 
tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22464
Rep Gücü:20
RD:tualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.103 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

"Tamamen Sigarasız Alanlar, Hemen, şimdi!"

Tüm dünyada erkeklerin %47’si, kadınların %12’si sigara içmektedir. Ülkemizde ise erkelerin %60 ve üzeri, kadınların %20-29’u sigara kullanmaktadır. Sigara içicilerinin sadece %15’i zengin ülkelerde, % 85’i gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşar. Bundan dolayı da, gelişmekte olan ülkeler tütün salgını tehlikesi ile karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. Eğer böyle giderse gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemi tütün olacaktır. Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında, sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için 31 Mayıs’ı "Sigarasız Bir Dünya Günü" olarak belirlemişlerdir.
Her yıl 100.000 insanımızı kurban verdiğimiz, tüm kanser ölümlerinin 1/3’inin nedeni olan sigaranın zararlarını anlatabilmek ve tüketimini azaltabilmek için "Sigarasız Bir Dünya Günü" etkinlikleri tüm ülke genelinde yapılmaktadır.
içenlerin yarısının ölümüne neden olan sigara, vücutta başta akciğerler, kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere hemen her sistem ve organı etkilemektedir. Amfizem, kronik bronşit, akciğer kanseri, damar sertliği, kalp krizi, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, rahim kanserleri, verem-grip gibi enfeksiyonlara karşı artmış riskler bunlardan sadece bazılarıdır. Sigara içmenin yalnız sigara içen yönünden ele alınması yeterli bir yaklaşım değildir. içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonları, astım daha sık iken, erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre daha sık görülmektedir.
Sigaraya başlamanın önlenmesi başlıca sigara vergileri, sigara reklam ve promosyonları yasaklar ve ciddi eğitim uygulamaları ile başarılabilir. Sigara ile mücadelenin diğer yolu bırakılmasına yardımcı olmaktır. Günümüz tıbbı, tütün bağımlılığını tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak kabul etmektedir. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile içenlerin bırakmasına yardım edilmektedir. Tıbbi tedavi hekimin uygulayacağı destek tedavisi ile birlikte kullanılırsa bırakma başarısı artmaktadır. Beklenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak ve ilaca karşı güvensizlik doğmasını önlemek için mutlaka konu ile ilgilenen hekimlerin rehberliğinde uygulanmalıdır. Ülkemizde sigarayı bırakma konusu giderek önem kazanmakta ve pek çok sağlık merkezinde giderek artan sayıda sigarayı bırakma poliklinikleri hizmete girmektedir. Amaç, sigarayı bırakırken desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu ihtiyacını karşılamaktır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde 2001 yılında Sigarayı Bırakma Polikliniği hizmete girmiştir. 2002-2005 yılları arasında polikliniğimize başvuran 606 hastanın %32’si sigarayı başarıyla bırakmıştır (Türkiye genelinde sigarayı bırakma oranı %20-30 arasında değişmektedir). Isparta ili ve çevresine hizmet vermekte olan polikliniğimiz sigara ile mücadelesine devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda ulaşmayı amaçladığımız " Sigarasız Bir Üniversite" ve "Sigarasız Bir Isparta" için herkesin yardımcı olacağını arzulamaktayız.
Her şey sağlıklı bir toplum için. Bugün birlikte adım atmak için en uygun gün. Gelin bugünden başlayalım.
"Tamamen Sigarasız Alanlar, Hemen,şimdi!"


Prof . Dr. Ahmet AKKAYA
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı

--------------Tualimforum İmzam--------------
TUALİM



Tualimforum kurallarını okuyunuz Lütfen.
Forum kullanımı hakkında bilgi için TIKLAYINIZ%TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı BURADAN bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla