Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.04.10, 02:22   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Varan (Varanus)-Varan Sürüngeni Hakkında Genel Bilgi-Varan Resmi

Varan (Varanus)-Varan Sürüngeni Hakkında Genel Bilgi-Varan Resmi



Varan (Varanus)

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Familya: Squamata
Cins: Varanus Kelerler grubunda yer alan varanlar genellikle iri, hızlı ve yırtıcı sürüngenlerdir. Geniş ve güçlü ağızlarına sürekli girip çıkan çatallı dilleri avın kokusunu almaya, uzun bacaklan tehlikeden hızla uzaklaşmalarına yarar. Ama zorda kaldıklarında tüm güçleriyle savaşmaktankaçınmazlar. Aralannda, yaşayan en iri keler türü olan Komodo ejderinin (Varanus komodoensis) de yer aldığı yaklaşık 30 türü vardır (bak. Komodo Ejderi).

Uzunluğu 2 metreyi geçen Nil varanı (Varanus niloticus) iyi bir yüzücü ve tırmanıcıdır. Bacaklannı ve kuyruğunu sallayarak yüzer, keskin tırnaklarla donanmış parmaklan sayesindetırmanır. Koyu zeytin yeşili üzerine sarı çizgili gövdesi çevreden ayırt edilmesini zorlaştınr. Bu sayede balık, kurbağa, hatta timsah yumurtalannı ve yavrularını kapmak için sezdirmeden yaklaşabilir.Afrika'nın doğusunda, Nil Irmağı'ndan Güney Afrika'ya kadar uzanan bölgedeki su kenarlarında yaşar.

Avustralya'da 20 kadar varan türü yaşar. Dev varan (Varanus giganteus) yaklaşık 2,5 metre uzunluğuyla Komodo ejderinden sonra en iri türdür. Avustralya'nın kuzeyindeki çoraktopraklarda yaşayan bu türün açık renk benekli kızıl kahverengi gövdesi kızıl kumlar ve çöl kayalıkları arasında hemen hiç ayırt edilemez. Sessizce yaklaştığı kuşlar, öbür kelerler, yılanlar,böcekler ve yumurtalar temel besin kaynaklarını oluşturur. Bu türün küçük bir kanguruyu öldürdüğü görülmüştür.

Erkek varanlar üreme mevsiminde arka ayakları üzerinde yükselip rakiplerini alt etmeye çalışarak birbirleriyle dövüşürler. Dişi varanlar çiftleştikten sonra yumurtalarınıbırakır. Bazı türler kazdıkları oyuğa bıraktıkları yumurtalarını olasılıkla sıcak tutmak için, çürüyen bitkilerle örter. Nil varanı bir kerede bıraktığı60 dolayında yumurtayla belki de en çok yumurtlayan türdür. Bu varanlar yumurtalarını termitlerin oluşturduğu tepeciklere bırakır.

Konu SERDEM tarafından (05.04.10 Saat 04:00 ) değiştirilmiştir..
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla