Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.04.10, 23:57   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Dugonglar (Dugong dugon)-Dugonglar Hakkında Genel Bilgi-Halikorlar

Dugonglar (Dugong dugon)-Dugonglar Hakkında Genel Bilgi-Halikorlar



Dugonglar (Dugong dugon)

Batı dillerindeki bir adı da halikor dur. Avustralya yerlileri dugong'u avlamak için özel bir teknik geliştirmişlerdir. Bunun için, yerinden çıkabilir, fakat bir ipe bağlı sapı olan bir zıpkın kullanırlar. Zıpkın dugong'a saplandıktan sonra, tahta sap yalnız iple zıpkına bağlı kalmak üzere suyun üstünde yüzmeye başlar. Dugong avcıları, bu yüzen sapı takip etmek suretiyledugong'un yorulana kadar peşini bırakmazlar. Bu iş yasini saat sürer. Bundan sonra teknelerini yanaştırarak hayvanın burun deliklerini tahta tıkaçlarla tıkarlar. Ağız yoluyla nefes alamaz hale gelen dugong böylece boğularak ölür.

Dugong yalnız Avustralya sularının hayvanı değildir. Doğunun ılık kıyı sularında, Kızıl Deniz ile HintOkyanusu arasındaki sığ koylarla haliçlerde, doğuda Solomon ve Mars-hall adalarının, güneyde Kuzey Avustralya'nın sığ sularında bulunur.

Yetişkin bir erkek dugong 270 santim uzunluğunda olabilir. Dişi daha ufaktır. Hayvanın vücudu,bir arada 2,5 santim kalınlığı olan bir yağ tabakası ve kalın bir postla kaplıdır. Bu post, ağız çevresinin dışında tamamiyle kılsızdır. Çenesinin aşağıya doğru meyletmesi hayvanı bir kat daha çirkinleştirir. Bu çenedeki bir çift ön diş yüzyıllar boyunca gelişerek keskin kenarlı birerfildişi halini almıştır. Bu dişler dugong'un hayatı süresince uzamaya devam eder. Hayvanın balinanınkine benzeyen kuyruğunun iki lobu vardır.

Dugong'lar grup halinde yaşamazlarsa da, birkaçının aynı yerde atladıkları görülebilir. Dugong karnını doyurduğu zaman beş, on dakikada bir soluk almaya çıkar.Temiz hava çekmek için açılan burun delikleri suyun içinde supap gibi kapanır. Dugong'ların gözleri zayıftır, fakat dışta kulaklarınınolmamasına rağmen, iyi duyarlar. Dişi çiftleşmeden on iki ay sonra bir tek yavru doğurur. Yavrusunu yüzgeç ayaklarının arasında tutarak taşır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla