Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.04.10, 23:59   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Avrupa Köstebeği (Talpa europaea)-Avrupa Köstebeği Genel Bilgi ve Resimleri

Avrupa Köstebeği (Talpa europaea)-Avrupa Köstebeği Genel Bilgi ve Resimleri




Avrupa Köstebeği (Talpa europaea)

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Insectivora (Böcekçiller)
Familya: Talpidae (Köstebekgiller)
Cins: Talpa
Tür: T. europaea

Avrupa köstebeği (Talpa europaea), köstebekgiller (Talpidae) familyasından bir köstebek türüdür.

Rengi tekdüze siyah, karın kısmı biraz daha açıktır. Göz açıklığı zorlukla görülebilir. Kulaklar kapanabilir. Burun ve kuyruklarındaki tüylerle avlarını ya datehlikeleri algılayabilirler. Çayırlık yerler, geniş yapraklı ormanlar, nadiren iğne yapraklı ormanlardaki gevşek topraklarda yaşar, kumlu vetaşlık topraklardan kaçınırlar.
Avrupa’dan Sibirya ve Batı Asya’ya kadar yaygındır. Akdeniz bölgesinde çok yakın alttürleri görülür. Türkiye’de daha çok Trakya ve Kuzey Anadolu’da yaygındır. Ülkemizdeki alttürü Talpa europaea velessiensis'dir.

Özgün ve ilginç yeraltı galerileri oluştururlar. Açtıkları oval kesitli galeriler 20-40 cm. (kışın 60 cm.)derinliklere; dışarıya yığdıkları toprak (köstebek tepeleri olarak adlandırılır)

Nadir de olsa 1 m. yüksekliğe ulaşabilir. Çıkardıkları toprağın toplam ağırlığı 750 kg.’ı bulabilir. Futbol sahası büyüklüğünde bir alana yayılan bu galeri ağı,nesiller boyu kullanılabilir. Genişletilmiş küresel galeriler, otlarla döşenerek yuva, avlanma sahası ve yiyecek deposu görevini görür.

Yalnız yaşarlar ve karşılaştıkları zaman kavga çıkarırlar. Kazanan diğerini öldürüpyiyebilir. Genellikle en fazla 3 yıl, bazıları 6 yıla kadar yaşayabilir. Daha çok solucanlar, böcek ve larvaları, bazen de sivrifare türlerini yerler. Yılda bir defa, her doğumda 3-6 çıplak yavru meydana getirirler.

Köstebekler, açlığa dayanamadıkları için yuvalarında yiyecek biriktirirler. Günde kendi ağırlıklarının 1.5 misli besin alabilirler. Bazen bir köstebek yüzlerce topraksolucanını saklayabilir. Bu solucanların genelde sadece başlarını çiğneyip bırakırlar. Böylece, avlarının gitmesine engel oldukları gibi, taze kalmasını da sağlarlar.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla