Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.07.10, 22:42   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Kadife Balığı (Tinca Tinca)-Kadife Balığı Hakkında Genel Bilgi-Kadife Balığı Resimler

Kadife Balığı (Tinca Tinca)-Kadife Balığı Hakkında Genel Bilgi-Kadife Balığı Resimleri

Kadife balığı (Tinca tinca), Yeşil sazan olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasından fazla haraket etmeyen yavaş akan suların dıp kısımlarında yaşayan bir balık türü.



Bütün Avrupa'da ve Asya'nın orta derece iklimli kesimlerinde bulunur. Türkiye'nin kuzeyinde, yani batı ve doğu karadeniz bölgelerinin tatlı sularında,iç anadoludaki barajve göllerde,özellikle eskişehir çatıören barajında bol miktarda bulunmaktadır.

Kadife balığının doğal rengi yeşil-zeytin rengidir, ama insanlarca yetiştirilmiş olan altın renkli türü "altın kadife balığı" sadece suni göllerde bulunur. Dış özelliklerinden en çok dikkati çeken kalın kuyruğudur. Kalın derisi bir sürüçok küçük pullar ve salya ile kaplıdır. Görünüşünden ve ele çok yumuşak geldiğinden dolayı türkçede "Kadife" diye adlandırılmıştır. Ağzını aynı diğer sazangiller gibi dışarıya doğru uzatabilir ve dudaklarından iki kısa bıyık sarkar.

Kadife balıkları ortalama 20 ila 30 santim büyüklüğünde olurlar. En büyük rastlanmış ve kanıtlanmış ölçüleri 70 santim uzunluk ve 10 kilo ağırlıktır. Kadife balıkları kısa birsüre için oksijen kıtlığı içinde yaşayabilirler. Zaten sadece bu kabiliyetlerinden dolayı onları çok küçük göllerde bile bulmak mümkündür.

Çiftleşip yumurtlama zamanları nisan ile haziran arasıdır. O zaman 300.000 yapışkan yumurtalarını subitkileri üzerine bırakırlar. Suyun içindeki mikroskopik hayvanlardan beslenirler (Plankton), ama bazen sülük ya da yosun'da yerler. Kadife balığı Kusulan ve hatta akrabası olan sazandan da lezzetlidir.

Bilimsel Sınıflandırma
Alem Animalia (Hayvanlar)
Şube Chordata (Kordalılar)
Sınıf Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
Takım Cypriniformes (Sazansılar)
Familya Cyprinidae (Sazangiller)
Cins Tinca Tür T. tinca
Binominal adı Tinca tinca
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla