Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.10, 15:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Esra
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Malatya
Mesajlar: 1.899
Konular: 1751
Puan Grafiği
Rep Puanı:2137
Rep Gücü:0
RD:Esra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant futureEsra has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 48
71 Mesajına 111 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Muş Yöresi Halk Oyunları - Muş Halk Oyunları Genel Bilgi - Muş Halk Oyunları

Muş Yöresi Halk Oyunları - Muş Halk Oyunları Genel Bilgi - Muş Halk Oyunları

Halk Oyunları - Muş Oyunları
Elazığ'da olduğu gibi Muş'ta da Anadolu'nun çoğu yerlerinde revaçtan düşmüş en eski Oğuz kaynağından iz ve hâtıralar bulunabilmektedir. Meselâ; her iki yerde "yır" t'biri vardır. Yalnız orada "yır" yerine "yer" diyorlar "Yerle, hele yerle de dinleyek"



Koçeri Oyunu Resmi

Muş oyunları şunlardır: Koçeri, Yalkuşte, Govent, Silvanî, Karzanî, Tek Oyun, Kol Oyunu, Aşırma, Sektirme, Lemo Ağır Oyunu

Muş'ta ağır oyunlar vardır ki, oyun esnasında başın üzerine bir tas su konulsa dökülmez. O kadar ağır oynanır.

Yalkuşta oyunu, Bingöl'ün "Çapakay" (el çırpma) oyununun hemen hemen yanıdır. Onda da her oyuncukendisine bir eş seçiyor ve oyun esnasında elleri kuvvetle karşısındakinin ellerine vuruyor.

Hareket itibariyle oyunlar üç safhada oynanıyor: Âheste, hızlı, daha hızlı

Göçmenler Tello (Dello, delilo) oynarlar, bar tutarlar Bunlar kuzeyin kuzey doğunun, tesirleridir Oradan göçenlerle gelmiştir

Tek Oyunu iki elinde bir mendil olduğu halde tek oyuncu yürütüyor. Oyun bittikten sonra da mendili kimin üstüne atarsa oyuna o kalkıyor.

Şimdi Muş içinde yerli halktan saz çalan hiç yoktur. Halbuki ilk dünya savaşından (I Dünya Savaşı 1914 - 18) önce çok varmış. Muş dolaylarında davul - zurna "veya gırnata) ney (nay), şehirdeyse düğünlerde daha çok tefçalıyorlar. Malazgirt tarafları "Bülür" adı verilen kavallardan çalıyor. O taraflarda üç evlik bir köyde bile bülür çalanla karşılaşmak mümkündür.

Varto yöresinin Alevîleri saz (bağlama) çalıyorlar, onlar saza "Dambure" diyorlar. I Dünya Savaşı'ndan önce Muş'ta saz kültürü hâkim vaziyetteymiş. Oyunlara meydanda davul - zurna, odada öbür çalgılardan bir ikisi eşlik eder.

Eskiden Muş ve dolaylarında gelini "mahfe" denilen tahtırevan ile götürürlermiş. Davul - zurna eşliğiyleolan bu götürüş boyunca çalgıcıların önünde iki kişi "Kılıç Kalkan" oynarlarmış Şehir içinde gelin götürülürken tefçi kadın tek başına çalıp söylermiş.
Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla