Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.10.10, 16:42   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Pelince
Moderator
 
Pelince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 32.867
Konular: 32024
Puan Grafiği
Rep Puanı:7600
Rep Gücü:125
RD:Pelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 503
542 Mesajına 660 Kere Teşekkür Edlidi
:
Post Ales Sınavları Ne Zaman Yapılır - Ales Sınavı Puanları Nasıl Hesaplanır

Ales Sınavları Ne Zaman Yapılır - Ales Sınavı Puanları Nasıl Hesaplanır - Ales Sınavı Kaç Oturumda Yapılır - Alesle Yüksek Lisans Yerleştirilmesi Nasıl Yapılır

Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES), herhangi bir üniversitede lisans eğitimini tamamlamış veya üniversite son sınıfta okuyan ve yüksek lisans eğitimi almak isteyen kişilerin girmek zorunda oldukları bir baraj sınavıdır.

Yüksek Lisans için;

Lisansüstü Eğitim Sınavı’nın (ALES’in) % 50’si


Lisans Derecesinin (Transcript’in) % 25’i

Mülakat Sınavı’nın % 25’i

alınmaktadır. Bu işlemler sonucunda elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanırlar ve üniversiteninkontenjanı dâhilinde yüksek lisans programına yerleştirilirler. Yüksek Lisans programına girebilmek için ALES puanının mümkün olduğunca yüksek olması önemli bir avantajdır.

ALES Sınavı Nisan ve Kasım dönemleri olmak üzere yılda iki yapılır. Sınavda Sayısal ve Sözel olmak üzere iki ayrı bölüm vardır. Yeni değişikliklere göre sayısal bölüm ise sayısal 1 ve sayısal 2 olarak iki bölüme ayrılmıştır.

Sayısal 1 ... 40 Soru 45 Dakik
Sayısal 2 ... 40 Soru 45 Dakika
Sözel ... 80 Soru 90 Dakika

Sınavla İlgili Diğer Bilgiler;

Sınavda ilk önce Sayısal 1 ve Sayısal 2 Bölüm Kitapçıkları dağıtılır. Cevapların, sayısal bölüm için ayrılan süreden erken bitmesi durumunda geri kalan süre sözel bölüme devredilemez. Sözel kitapçığını alabilmek için 90 dakikanın bitmesini beklemek zorundasınız. Bu nedenle soruları hızlı çözüp beklemek yerine zamanı doğru kullanmak yararınıza olacaktır.Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sınavda en yüksek puan 80’dir. Üniversitelerin taban puanı genellikle 55’tir. Ancak bazı programlarda üniversite baraj puanını yüksek tutma hakkına sahiptir.

Örnek Uygulama;

Ahmet Tanas Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nü 76,82 not ortalaması ile bitirmiş ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Politikası Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimi yapmak isteyen bir öğrencidir. Ahmet okulu bitirmeden önce Mayıs döneminde girmiş olduğu LES Sınavı’ndan 63,55 almıştır. Ağustos ayında açılan Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne başvurusunu yapmış ve mülakata katılmıştır. İktisat Politikası Bölümü’ne 30 kişi alınacaktır ve Ahmet’in puanı;

LES’in % 50’si = 63,55 ´ 0,50 = 31,78

Transcript’in % 25’i = 76,82 ´ 0,25 = 19,21

Mülakatın % 25’i = Sınavdan sonra ilan edilir. (Bazen ilan edilmez. sadece kazanan kişiler açıklanır)

(31,78) + (19,21) + (Mülakat notunun % 25’i) = Diyelim ki 82,77

Ahmet Tanas’ın aldığı puan (82,77) yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında kontenjan dahilinde bulunuyorsa (30 kişi arasında) Ahmet Yüksek Lisans eğitimiyapmaya hak kazanmış olacaktır. Ancak ilk 30 kişi arasına giremez ise bu programa yerleşemeyecektir. Bir kişi aynı anda birden çok programa başvurabilir. Ancak kazandıklarından sadece bir tanesinin eğitimine devam etme hakkı vardır.
Pelince isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla