Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.10.10, 21:38   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Malatya Demir Tatlısı Ve Lokma

Malatya Demir Tatlısı Ve Lokma


Demir Tatlısı & Lokma



Demir Tatlısını Doğu Anadolu'ya ait bir tatlı olduğunu sanıyordum ama Uşak'da da yapılıyormuş. Adını yapılırken kullanılan demir kalıptan alıyor. Sanırım Malatya Çarşısı ve benzeri yerlerde bulunuyormuş ama tam bir bilgim yok maalesef. Bu tatlının yapımı oldukça hassas, eğer hamurun kıvamı tutmamışsa veya yağ yeterince kızgın değilse bir felakete dönüşebilir. Ama püf noktalarına dikkat edildikten sonra bir sorun çıkmıyor pek... Yine de kesin söz veremiyorum.. Hamur bir miktar azalınca kalıp yeterince hamura batamadığından kalanıyla lokma yapılıyor, biz de öyle yaptık... Görüntüsüyle ve yapım şekliyle oldukça özgün yöresel bir tatlı...


Bildiğim kadarıyla bu kalıp sadece bu şekilde bulunmuyor, daha farklı şekilleri de mevcut ama en yaygın olanı bu..


Malzemeler;



5 yumurta

1 su bardağı yoğurt

3 su bardağı un

2 çay kaşığı kabartma tozu

Kızartmak için bolca sıvıyağ

Şurubu için;



4 su bardağı şeker

3 su bardağı su

½ limon suyu

Hazırlanışı;




  1. Yumurta ve yoğurdu çırpın. Un ve kabartma tozunu ilave edin.

  2. Derin bir tavaya demirin üstünü geçecek kadar sıvıyağ koyun. Yağı oldukça kızdırın. Demiri de yağın içinde bırakın onun da çok ısınması lazım eğer yeterince kızgın olmazsa hamur demir kalıba yapışır ve çıkmaz.

  3. Yağın içinde ısınan demir kalıbını seri bir şekilde çıkarıp hamura batırın. Ama kalıbın üst kısmına kesinlikle hamur gelmemeli (yani kalıbı hamura tamamen batırmayın, kalıbın yarısına kadar hamura batırıp çabuk bir şekilde yağa bırakın, eğer kalıbı tamamen hamura batırırsanız hamur kalıptan düşmez ve yapışır) anında kalıbı tekrar ocaktaki yağın içine koyup kalıbı sapından sallayın, sap oynak olduğu için rahat sallanacaktır.

  4. Kalıpta şeklini alan hamur kendini yağa bırakacaktır, el kevgiri yardımıyla iki tarafını çevirerek kızartıp kağıt havlu üzerine çıkartın.

  5. Hamur bitene kadar bu işleme tek tek devam edin. Bir tencerede (tencerenin büyüklüğüne bağlı olarak) birden fazla tatlı kızartabilirsiniz. Eğer püf noktalarını kaçırırsanız, demir yeterince ısınmamışsa, hamura fazla batırmışsanız hamur kalıbı bırakıp yağa düşmeyecektir).

  6. Daha önceden hazırlanıp soğuyan şuruba batırıp servis yapabilirsiniz.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla