tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Açıkögretim Ders Notları > Açıköğretim 1. Sınıf Ders Notları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Açıköğretim 1. Sınıf Ders Notları Açıkögretim 1. sınıf ders notları,Açıkögretim üniversitesi 1. sınıf ders notları,Açıkögretim okulu 1. sınıf ders notları...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hukuka Giriş Murat Yayınları Soru Bankası
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4467

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.09.11, 17:18   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Hukuka Giriş Murat Yayınları Soru Bankası

Hukuka Giriş Murat Yayınları Soru Bankası


ÜNİTE 1 (HUKUK KAVRAMI)
1.Sosyal hayatı düzenleyen maddi yaptırımlı kurallar bütünü nedir?
A)Din kuralları B)Ahlak kuralları C)Hukuk kuralları D)Görgü kuralları E)Hayat şartları

2.Aşağıdakilerden hangisi hukukun gerekliliğinin nedenlerinden biri değildir?
A)Hukuk, sosyal hayatın barış, huzur ve güvenlik içinde devamı için gereklidir
B.Hukuk sosyal ilişkilerin düzenli biçimde gelişebilmesi için gereklidir
C)Hukuk toplum hayatında anarşinin doğmaması için gereklidir
D)Fiziksel ve ekonomik bakımından güçsüz durumda olanların ezilmemesi ve sömürülmemesi için gereklidir
E)Hukuk, ekonominin düzelmesi için gereklidir

3.Aşağıdakilerden hangisi hukuk tanımının temel unsurlarından biridir?
A)Manevi yaptırım
B)Maddi yaptırım
C)Acımak
D)İyilik etmek
E)Anarşi

4.Aşağıdakilerden hangisi, hukukun gerekliliğine ilişkin örnektir?
A)Ali’nin Osman’dan yardım istemesi
B)Ali’nin boğulmakta olan Osman’ı kurtarması
C)Ali’nin Osman’a yalan söylemesi
D)Ali’nin zor durumdaki Osman’a para vermesi
E)Ali’nin Osman’ı öldürmesi

5.Aşağıdakilerden hangisinin yaptırımı (müeyyidesi) manevi değildir?
A)Hukuk kurallarının
B)Din kurallarının
C)Görgü kurallarının
D)Ahlak kurallarının
E)İktisadi kuralların

6.Aşağıdakilerden hangisi sosyal hayatı düzenleyen kurallardan değildir?
A)Din kuralları
B)Ahlak kuralları
C)Hukuk kuralları
D)Görgü kuralları
E)İktisadi kurallar

7.Sosyal hayatın düzenlenmesi ve toplumsal yaşamın bir düzen ve güven havası içinde akıp gidebilmesinin temin edilmesi hukukun hangi niteliğinin bir sonucudur?
A)Somutluluğunun
B)Gerekliliğinin
C)Adil olmasının
D)Farklılığının
E)Eşitliğinin

8.Sosyal hayatta iyilik ve kötülük hakkında oluşan değer yargılarına göre, yapılmaması gereken davranışlara ilişkin kurallar bütününe ne ad verilir?
A)Tabiat kuralları
B)Din kuralları
C)Ahlak kuralları
D)Görgü kuralları
E)Hukuk kuralları

9.Orkun, mahkemeye giderek, dava konusu olayı görmedi halde Yasin aleyhine tanıklık edip mahkum olmamasına sebep olur.Orkun’un bu davranışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A.Orkun’un davranışı, sadece ahlak kurallarına aykırılık oluşturur
B)Orkun’un davranışı , sadece hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
C)Orhun’un davranışı, hiçbir sosyal hayat kurala aykırılık oluşturmaz
D)Orkun’un davranışı, hem ahlak hem de hukuk kurallarına aykırılık oluşturur
E)Orkun’un davranışı, sadece din kurallarına aykırılık oluşturur

10.Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranması gerektiğini belirten ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
A)Subjektif ahlak kuralları
B)Objektif ahlak kuralları
C)Yaratıcı ahlak kuralları
D)Açıklayıcı ahlak kuralları
E)Bildirici ahlak kuralları

11.Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerindeki davranış biçimlerini belirleyen ahlak kuralları aşağıdakilerden hangisidir?
A)Subjektif ahlak kuralları
B)Objektif ahlak kuralları
C)Yaratıcı ahlak kuralları
D)Açıklayıcı ahlak kuralları
E)İktisadi ahlak kuralları

12.Murat Açıköğretim Dersanesi öğrencisi Orkun, metroda oturmakta iken, bir durakta metroya binen yaşlı bayan gördüğü halde uyuma numarası yaptığı gibi, kendisini uyaran Serdar’a da saygısızca davranarak ‘’sana ne’’ diyerek terslemiştir.
Bu olayda Orkun’un davranışı, hangi sosyal hayat kurallarına aykırılık oluşturmaz?
A)Görgü kurallarına
B)Ahlak kurallarına
C)Din kurallarına
D)Hukuk kurallarına
E)Din ve Ahlak kurallarına

13.Ahlak kurallarına uymayanların karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Cezaya çarptırılma
B)Ayıplanma
C)Vefasız olarak değerlendirilme
D)Günahkar sayılma
E)Ölümden sonraki cezaya çarptırılma

14.Nafaka yükümü hangi kanunda düzenlenmiştir?
A)TTK
B)Borçlar kanunu
C)Medeni kanun
D)Ceza kanunu
E)Anayasa

15.Medeni kanuna göre bir kimsenin yoksulluğa düşmüş olan yakınlarına yardım etmekle yükümlü olmasına ne ad verilir?
A)Ahde vefa ilkesi
B)Dürüstlük kuralı
C)Nafaka yükümü
D)Sosyal ilişkiler
E)Sadakat ilkesi

16.Sosyal hayatı düzenleyen kurallara uyulmadığında karşılaşılacak tepkiye ne ad verilir?
A)Uyarı B)Emir C)İhtar D)Yasak E)Yaptırım

17.Verilmiş söze sadık kalmayı emreden ahlak kuralı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Genel ahlak kuralı
B)Dünyevi ahlak kuralı
C)Objektif ahlak kuralı
D)Subjektif ahlak kuralı
E)Nispi ahlak kuralı

18.Bir düğüne hediye götürmeyi gerektiren kural hangisidir?
A)Din kuralı B)Hukuk kuralı C)Görgü kuralı D)Ahlak kuralı E)Ekonomi kuralı

19.Din kurallarının koyduğu emir ve yasaklara aykırı biçimde davranan kimselerin karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Günahkar sayılma
B)Lanetlenme
C)Ayıplanma
D)Küçük görülme
E)Hapsedilme

20.Hukuk kuralları ile diğer sosyal kurallar arasında birtakım ilişkiler ve benzerlikler vardır.Bunların en yoğun olduğu alan ahlak kurallarıdır.
Türk Ceza Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi ahlak kurallarının hukuk kuralı haline dönüşmesine bir örnek teşkil etmez?
A)Irza geçme
B)Hırsızlık
C)Adam öldürme
D)Dolandırıcılık
E)Konkordato

21.Medeni Kanunda yer alan yoksul yakınlarına yardım etmeyi öngören hüküm sosyal düzen kuralları arasında hangi etkileşimi ifade eder?
A)Ahlak kurallarının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
B)Görgü kuralının din kuralı haline gelmiş şekli
C)Görgü kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir
D)Hukuk kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir
E)Din kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şekli

22.Hukuk kurallarını sosyal hayatı düzenleyen diğer kurallardan ayıran aşağıdakilerden hangisidir?
A)Maddi yaptırım
B)Manevi yaptırım
C)Olumluluk
D)Subjektiflik
E)Olumsuzluk

23.Aşağıdakilerden hangisi subjektif ahlak kurallarındandır?
A)Verilmiş söze sadık kalmak
B)Bir başkasının malına göz dikmemek
C)Yoksul bir kişiye yardım etmek
D)Başkalarına karşı dürüst davranmak
E)Kimseye yalan söylememek

24. ve 25. sorular aşağıdaki bilgilere göre cevaplandırılacaklardır

Arkadaşı Orkun’un, yanında çalışan bir çocuğu dövdüğünü gören Yasin, olaya müdahale ederek, çocuğu Orkun’un elinden kurtarmış ve daha sonra da Orkun ile olan arkadaşlığına son vermiştir.

24.Orkun’un bu davranışı tam olarak hangi sosyal kurallara aykırılık oluşturur?
A)Sadece hukuk kurallarına
B)Hukuk ve ahlak kurallarına
C)Hukuk, ahlak ve görgü kurallarına
D)Sadece din kurallarına
E)Sadece ahlak kurallarına

25.Yasin’in davranışı hangi sosyal kuralların sonucudur?
A)Görgü kuralının
B)Ahlak kuralının
C)Din kuralının
D)Hukuk kuralının
E)Ekonomik kuralının

1-C 2-E 3-B 4-E 5-A 6-E 7-B 8-C 9-D 10-A 11-B 12-D 13-B 14-C 15-C 16-E 17-C 18-C 19-A 20-E 21-A 22-A 23-E 24-B 25-B












ÜNİTE 2 (HUKUK KURALLARININ ÖZELLİĞİ (HUKUKUN YAPTIRIMI) VE
HUKUKUN SİSTEMİ
1.Herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun surette hareket etmeme,onun yap dediğini yapmama veya yap dediğini yapma halinde karşılaşılacak olan tepkiye ne denir?


A)Yaptırım (müeyyide)
B)Cebri icra
C)İptal
D)Hükümsüzlük
E)Ceza

2.Aşağıdakilerden hangisi, hukuk kurallarının yaptırımı değildir?
A)İptal
B)Cebri icra
C)Tazminat
D)Hükümsüzlük
E)Horgörme

3.Hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işleme uygulanacak yaptırıma ne
ad verilir?
A)Cebri icra
B)Butlan
C)Ceza
D)İptal
E)Hükümsüzlük

4.Hukuk kurallarının suç olarak gösterildiği fiilleri işleyen kimselerin karşılaşacak-
ları tepkiye ne denir?
A)Ceza
B)İptal
C)Hükümsüzlük
D)Tazminat
E)Cebri icra

5.Aşağıdakilerden hangisi cezanın çeşitlerinden değildir?
A)Hapis cezası
B)Adli para cezası
C)Göz hapsi
D)Disiplin cezaları
E)Hukuka aykırı fiil ile verilen zararın karşılanması

6.Aşağıdakilerden hangisi disiplin cezalarından değildir?
A)Uyarma
B)Kınama
C)Kusur bildirme
D)Büsbütün işten çıkarma
E)Cebri icra

7.Bir kişinin hukuka aykırı fiil ile bir başkasına zarar vermesi halinde karşılaşacağı yaptırım
aşağıdakilerden hangisidir?
A)İptal B)Butlan C)Cebri icra D)Tazminat E)Yokluk

8.Satıcı satmış olduğu malı zamanında teslim etmediği için, alıcı zarara uğramışsa, satıcıya
uygulanacak tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Cebri icra
B)Tazminat
C)Ceza
D)İptal
E)Hükümsüzlük

9.Borcunu yerine getirmeyen bir kimseyi borcunu yerine getirmeye zorlayan biçimdeki yaptırım aşağıdakileren hangisidir?

A)İptal
B)Hükümsüzlük
C)Tazminat
D)Ceza
E)Cebri icra

10.Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü şekilde yapılmaması veya kanuna aykırı olarak
Yapılması halinde hukuki sonuç doğurmamasına ne denir?
A)Hükümsüzlük B)Cebri icra C)İptal D)Ceza E)Tazminat

11.Aşağıdakilerden hangisi hükümsüzlük türlerinden biri değildir?
A)İptal
B)Yokluk
C)Mutlak butlan
D)Nisbi butlan
E)Tek taraflı bağlamazlık

12)Resmi evlendirme memuru önünde yapılmayan evliliğe aşağıdaki yaptırım türlerin-
den hangisi uygulanır?
A)Ceza
B)Tazminat
C)Nisbi butlan
D)Mutlak butlan
E)Yokluk

13. 15 yaşındaki ayırt etme gücüne sahip ancak küçük bir kişi ana babasının izni olma-
dan bir alım-satım sözleşmesi yaparsa, bu işlemin yaptırım türü ne olur?
A)İptal
B)Yokluk
C)Ceza
D)Hükümsüzlük
E)Tek taraflı bağlamazlık

14.Aşağıdakilerden hangisi bir hükümsüzlük türüdür?
A)Maddi tazminat
B)Cebri icra
C)Hapis cezası
D)Tek taraflı bağlamazlık
E)Hafif hapis cezası

15.Bir öğrencinin, hukuka aykırı biçimde sınavlara girmesine engel olunursa, bu öğrenci
bu işlemi nasıl ortadan kardırabilir?
A)İptal
B)Ceza
C)Yokluk
D)Cebri icra
E)Tazminat

16.Hukukun sisteme bağlanmasında hukuku kaç ana gruba ayırmışlardır?
A)Üç B)Dört C)İki D)Beş E)Altı

17.Hukuku, Kamu ve Özel Hukuk olarak ayıran hukukçular aşağıdakiler-
den hangisidir?
A)Roma Hukukçuları
B)Fransız Hukukçuları
C)Amerikan Hukukçuları
D)İngiliz Hukukçuları
E)Alman Hukukçuları

18.Akıl hastasının yaptığı evlenme mukavelesi yaptırım türerinden hangisinin içine girer?
A)Yokluk
B)Nisbi butlan
C)Mutlak butlan
D)Tek taraflı bağlamazlık
E) Hükümsüzlük

19.Nafaka yükümlüsü mahkemenin emrine uymayarak kararlaştırılmış olan yardımı yap-
mazsa, karşılaşacağı yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
A)Alaya alınma
B)Cebri icra
C)Küçümsenme
D)Vefasız denmesi
E)Günahkar sayılma

20.Boşanma ile velayeti anneye verilen çocuğun baba tarafından teslim edilmemesi
halinde anne, aşağıdaki yollardan hangisine başvurmak sureti ile hakkını elde edebilir?
A)Tazminat
B)Cebri icra
C)Ceza
D)Hükümsüzlük
E)İptal

21.Kendi arsasına inşaat yapmak isteyen bir kimseye haksız olarak izin vermeyen
belediyeye karşı uygulanabilecek yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ceza B)İptal C)Haciz D)Yokluk E)Tazminat

22.Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılıktan dolayı diğer tarafı zarara uğratan
kimsenin karşılaşacağı tepki aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ayıplanma
B)Cebri icra
C)Hükümsüzlük
D)Mutlak butlan
E)Tazminat

23.Aşağıdaki durumlardan hangisinde hükümsüzlük söz konusu olur?
A)Velayeti kendisine verilen çocuğun teslim edilmemesi
B)Kiracının kira bedelini ödememesi
C)Satıcının sattığı malı teslim etmemesi
D)Başkasına ait bir eşyanın gasbedilmesi
E)Evlenmenin resmi memur önünde yapılmaması

24.Bir kişi ile diğer kişi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına
ne ad verilir?
A)Objektif hukuk
B)Subjektif hukuk
C)Sosyal hukuk
D)Özel hukuk
E)Kamu hukuku

25.Aşağıdakilerden hangisi kamu hukuku ilişkisidir?
A)Belediyenin yeşil alan için bir gerçek kişinin arazisini kamulaştırması
B)Belediyenin gerçek kişiye ait bir taşınması kiralaması
C)Devletin kamuya ait bit taşınmazın ihtiyacı için bit tüccardan mal alması
D)Devletin, çalışanları için bir terziye kıyafet diktirmesi
E)Kamu kurumunun yemekhane için kasaptan et alması

26.Devlet bir organın, o devletin vatandaşı olan Filiz’in evine yol geçirmek için el
koyması (istimlak) hangi hukuk kuralı ilen düzenlenir?
A)Özel hukuk
B)Genel hukuk
C)Kamu hukuku
D)Medeni hukuk
E)Devletler hukuku

27.Yokluk yaptırım türlerinden hangisinin bir türüdür?
A)Ceza
B)İptal
C)Tazminat
D)Hükümsüzlük
E)Cebri icra

28.Aşağıdaki ilişkilerden hangisi kamu hukuku (amme hukuku) alanına girer?
A)Kamu kuruluşlarının personeline ikramiye olarak dağıtmak için bir gerçek
kişi tacirden çakmak satın alması
B)Kamu kuruluşlarının personeli için bir terziye tek tip elbise diktirmesi
C)Kamu kuruluşlarının yemek ihtiyaçları için ekmek almak
D)Kamu kuruluşlarının yer ihtiyacı için bir şahıstan apartman kiralaması
E)Kamu kuruluşlarının, kamu yararı (amme menfaati) amacıyla bir
şahsın evini bedelini ödeyerek alması

29.’’Hukuk Sistemi’’ ne neden ihtiyaç duyulmuştur?
A)Mahiyetleri ve özellikleri aynı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tutmak için
B)Mahiyetleri ve özellikleri ayrı olan çeşitli ilişkileri bir tasnife tabi tutmak
için
C)Kanun koyucu rahat çalışsın diye
D)Yukarıdakilerin hepsi
E)Her şey bir sistem içinde olduğu için

30.Kamu hukuku- Özel hukuk ayrımında ileri sürülen modern görüşe göre bu
ayrımın temeli nedir?
A)Devletin bir hukuk kişisi olup olmadığı
B)Devletin hukuku düzenleyip düzenlemediği
C)Devletin hukuki ilişkiye ne şekilde girdiği ve kamu gücü kullanıp kullanma-
dığı
D) Devletin herhangi bir kimse ya da kuruluş ile ilişkisinin tarafı olup olmadığı
E)Devletin bir hukuki ilişkinin tarafı olup olmadığı

31.Tazminatla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Tazminat yaptırımı sadece haksız fiillere uygulanır
B)Sözleşmeye aykırılık halinde de uygulanır
C)Maddi tazminat şeklinde olabilir
D)Manevi tazminat şeklinde olabilir
E)Bir yaptırım türüdür

32.Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Özel hukuk kurallarıdır
B)Eşitler arası ilişkileri düzenler
C)Taraflarından birinin devlet olduğu ilişkilere de uygulanabilir
D)Kamu gücünün kullanıldığı ilişkilere dayanır
E)Gerçek ya da tüzel kişiler arasındaki ilişkilere uygulanır

33.Belli bir statü içinde bulunan kimseler hizmet ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranışta bulundukları zaman hangi yaptırımla karşılaşırlar?
A)Tazminat
B)Disiplin cezaları
C)İptal
D)Hükümsüzlük
E)Cebri icra

34.Disiplin cezası aşağıdakilerin hangisine verilemez?
A)Memur
B)Asker
C)Öğrenci
D)Tüccar
E)Dernek üyesi

35.Bir kamu kurumu yetkilisi bir memuru haksız surette işten çıkartırsa yaptırımı nedir?
A)İptal
B)Hükümsüzlük
C)Cebri icra
D)Yokluk
E)Tazminat

36.Ali tapuda kayıtlı evini Veli’ye sattığını iddia etmiş, ancak bu işten Ali ile Veli arasın-
daki adi bir sözleşmeyle yapılmış ise bu işlemin yaptırımı nedir?
A)Nisbi butlan
B)Mutlak butlan
C)Tek taraflı bağlamazlık
D)Yokluk
E)İki taraflı bağlamazlık


1-A 2-E 3-D 4-A 5-E 6-E 7-D 8-B 9-E 10-A 11-A 12-E 13-E 14-D 15-A 16-C 17-A 18-C 19-B 20-B 21-B 22-E 23-E 24-D 25-A 26-C 27-D 28-E 29-B 30-C 31-A 32-D 33-B 34-D 35-A 36-D





ÜNİTE 3 (KAMU HUKUKUNUN DALLARI)
1.Aşağıdakilerden hangisi kamu hukukunun dallarından biri değildir?
A)Anayasa Hukuku
B)Devletler Hususi Hukuku
C)Vergi Hukuku
D)Yargılama Hukuku
E)Ceza Hukuku

2.Aşağıdakilerden hangisi kamu hukukunun özelliğini teşkil eder?
A)Devletle şahıs arasında eşitler arası bir ilişki olması
B)Şahısları kamu ile ilişkilerini içermesi
C)Devletin vatandaşların uyması için koyduğu kuralları içermesi
D)Devletin şahıs ile ilişkisinde üstün durumda olması
E)Kamu kuruluşlarının yer ihtiyacı için bir şahıstan bina kiralaması

3.Aşağıdakilerden hangisi Anayasanın kabul ettiği temel ilkelerden biri değildir?
A)Demokratik Devlet İlkesi
B)Laik Devlet İlkesi
C)Sosyal Devlet İlkesi
D)Teokratik Devlet İlkesi
E)Hukuk Devleti İlkesi

4.Aşağıdakilerden hangisi sosyal devlet ilkesini açıklar?
A)Din ve devlet işlerini ayıran devlet
B)Irk, din, dil ayrımı yapılmayan devlet
C)Hukuka dayalı devlet
D)Egemenliğin halkta olduğu devlet
E)Fertlerine asgari bir hayat düzeyi sağlayan devlet

5.1982 Anayasasına göre yürütme organının başı kimdir?
A)Bakanlar kurulu
B)Başbakan
C)Meclis Başkanı
D)Cumhurbaşkanı
E)Anayasa mahkemesi başkanı

6.Anayasamızın benimsemiş olduğu ‘’Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.’’ Hükmü, aşağıdaki ilkelerden hangisine girer?
A)Hukuk devleti ilkesine
B)Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesine
C)Demokratik devlet ilkesine
D)Laik devlet ilkesine
E)Sosyal devlet ilkesine

7.Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasının getirdiği sosyal devlet ilkesinin sonuçlarından değildir?
A)Adaletli bir ücret rejiminin uygulanması
B)Ailenin korunması
C)Topraksız çiftlerin topraklandırılması
D)Sosyal güvenlin sağlanması
E)Temel hak ve hürriyetlerin özünü dokunulmaması

8.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre seçimlerin ilkelerinden değildir?
A)Serbest olması
B)Gizli olması
C)İki dereceli olması
D)Oyların dökümünün açık olması
E)Oyların sayımının açık olması

9.Bakanlar kim tarafından seçilir?
A)Milletvekili tarafından
B)Yargıtay tarafından
C)Cumhurbaşkanı tarafından
D)Bakanlar kurulu tarafından
E)Başbakan tarafından

10.Anayasamızda yer alan seçme ve seçilme hakları hangi ilke gereğidir?
A)Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesi
B)Demokratik Devlet İlkesi
C)Laik Devlet İlkesi
D)Sosyal Devlet İlkesi
E)Hukuk Devleti İlkesi

11.’’Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür’’ ifadesi hangi devlet anlayışına girer?
A)Teokratik Devlet
B)Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet
C)Demokratik Devlet
D)Hukuk Devleti
E)Sosyal Devleti

12.Vatandaşlara asgari bir hayat düzeyi sağlamayı ödev bilen devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sosyal Devlet
B)Hukuk Devleti
C)Demokratik Devlet
D)Teokratik Devlet
E)Ekonomik Devlet

13.Anayasamıza göre yasama yetkisi kimindir?
A)TBMM’nin
B)Bakanlar Kurulu’nun
C)Danıştay’ın
D)Mahkemelerin
E)Cumhurbaşkanının

14.Aşağıdakilerden hangisi Ceza Hukuku’nun ilkelerinden değildir?
A)İyiniyet ,ilkesi
B)Kusursuz sorumluluk ilkesi
C)Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi
D)İlliyet ilkesi
E)Öngörülmezlik İlkesi

15.Milletvekili seçilme yaşı kaçtır?
A)18 B)20 C)25 D)30 E)40

16.Cumhurbaşkanı seçilme yaşı kaçtır?
A)18 B)20 C)25 D)35 E)40

17.Laiklik kaç yılında yapılan değişiklikle anayasamıza girmiştir?
A)1924 B)1937 C)1921 D)1948 E)1923

18.Aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanı seçenimle şartlarından değildir?
A) 40 yaşını doldurmuş olmak
B) Türk vatandaşı olmak
C)Yüksek öğrenim yapmış olmak
D)Milletvekili seçebilme yeterliliğine sahip olmak
E)Milletvekili olmak

19.Aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanının görevlerinden biri değildir?
A) Kanunları yayınlamak
B)TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek
C)Başbakanı ve bakanları atamak
D)Anayasa mahkemesi başkanını seçmek
E)Genelkurmay başkanını atamak

20. 1982 anayasasına göre Cumhurbaşkanını kim seçer?
A)Halk
B)TBMM
C)Anayasa Mahkemesi
D)Yargıtay
E)İktidar partileri

21.Temel hak ve özgürlükler nasıl sınırlandırılabilir?
A)Tüzük
B)Kanun
C)Kanun Hükmünde Kararname
D)Yönetmelik
E)Anayasa

22.Aşağıdakilerden hangisi ‘’mahalli idare’’ dir?
A)Vakıf idaresi
B)Üniversite idaresi
C)Belediye idaresi
D)Dernek idaresi
E)Şirket idaresi

23.İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla inceleme, araştırma ve denetleme yapan ve
cumhurbaşkanına bağı olan organa ne ad verilir?
A)Cumhurbaşkanlık Genel Sekreterliği
B)Sayıştay
C)Yüksek Denetleme Kurulu
D)Danıştay
E)Devlet Denetleme Kurulu

24.Bakanlar kurulunun programı, kuruluşundan en geç ne kadar süre içinde okunup güven-
oyu istenmelidir?
A)45 gün B)Bir ay C)Bir hafta D)15 gün E)75 gün

25.Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun başkanı kimdir?
A)Anayasa Mahkemesi Başkanı
B)Adalet Başkanı Müsteşarı
C)Cumhurbaşkanı
D)Adalet Bakanı
E)Başbakan

26.Aşağıdakilerden hangisi Devlet Denetleme Kurulunun görev alanı dışındadır?
A)Genel idare merkez teşkilatı
B)Genel idare taşra teşkilatı
C)Mahalli idareler
D)Yargı organı
E)Üniversiteler

27.Aşağıdakilerden hangisi idare hukuku kurallarının düzenleme alanına girmez?
A)Devlet idaresinin teşkilatı
B)Devlet idaresinin işleyişi
C)Kamu hizmetleri
D)Suç teşkil eden eylem ve davranışlar
E)Şahısların idare ile olan anlaşmazlıkları

28.Aşağıdakilerden hangisi genel idare merkez teşkilatındandır?
A)Vali
B)Kaymakam
C)Bucak Müdürü
D)Bakanlar Kurulu
E)Belediye İdareleri

29.Aşağıdakilerden hangisi idarenin belirtici işlemlerindendir?
A)Tüzük yapmak
B)Yönetmelik yapmak
C)Memur atamak
D)Vergi tahakkuk ettirme
E)Memurun işine son vermek

30.Aşağıdakilerden hangisi idarenin idarenin yargı dışı denetimi değildir?
A)Sayıştayın mali alandaki kontrolü
B)TBMM’nin soru, gensoru ile yaptığı denetim
C)İdarenin kendi müfettişlerinin denetimi
D)İdare mahkemesinin denetimi
E)Devlet Denetleme Kurulunun denetimi

31.Hakimlerin kendileri istemedikçe Anayasada gösterilen yaştan önce emekliye ayrılmaması hangi ilke gereğidir?
A)Hakimlerin güvencesi ilkesi
B)Hakimlerin bağımsızlığı ilkesi
C)Hakimlerin dokunulmazlığı ilkesi
D)Hakimlerin sorumsuzluğu ilkesi
E)Anayasanın üstünlüğü ilkesi

32.Aşağıdaki yaş gruplarından hangisine hiç ceza verilmez?
A)0-15 B)0-12 C)12-15 D)16-18 E)18-24

33.Sağır ve dilsizlerde tam ehliyet yaşı kaçta başlar?
A)15 B)16 C)18 D)22 E)21

34.Suçun kanuni unsuruna ne ad verilir?
A)Tipiklik
B)İcra
C)İhmal
D)Kast
E)Taksir

35.Suçun kusurlu bir irade tarafından işlenmiş olması hangi unsurla ilgilidir?
A)İcra
B)Maddi unsur
C)İhmal
D)Manevi unsurluk
E)Tipiklik

36.Vatandaşlar arasında herhangi bir fark yapılmaksızın herkesin vergi vermekle
yükümlü olması ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Genellik
B)Kanunilik
C)Eşitlik
D)Adalet
E)Güvenlik

37.Aşağıdakilerden hangisi Medeni Yargılama hukukunun kaynağının teşkil eder?
A)Medeni Kanun
B)Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu
C)Ceza Mahkemeleri Kanunu
D)Ceza Kanunu
E)Borçlar Kanunu

38.Aşağıdakilerden hangisi Medeni Yargılama Hukukunda çekişmesiz yargı değildir?
A)Alacak Davası
B)Vasi tayini
C)Yargısal erginliğe karar verme
D)Gaiplik kararı
E)Evlat edinme olayı

39.Aşağıdakilerden hangisi Devletler Genel Hukukunun Kaynaklarından değildir?
A)Anlaşmalar
B)Milletlerarası Teamül
C)Devletler Kanunu
D)İçtihatlar
E)Doktrin

40.Aşağıdakilerden hangisi servet üzerinden alınan vergilerden değildir?
A)Emlak vergisi
B)Kurumlar vergisi
C)Taşıt-alım vergisi
D)Motorlu taşıtlar vergisi
E)Veraset ve intikal vergisi

41.Ceza Yargılama Hukukunun temel kanunu aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ceza Yargılama Usulü Kanunu
B) Anayasa
C)Türk Ceza Kanunu
D)Ceza Mahkemeleri Kanunu
E)Terörle Mücadele Kanunu

42.Hangi eylemin suç teşkil edeceğinin ve buna ne ceza verileceğinin kanunla belirtilmesi şeklinde ifade edebilecek ilkeye ne ad verilir?
A)Hukuku bilmemek mazeret sayılmaz
B)Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi
C)Kanunların geriye yürümezliği ilkesi
D)Suç ve ceza olmaz ilkesi
E)Cezaların şahsiliği ilkesi

43.Bir icra ya da ihmal eyleminden, fail tarafından istenmemiş olmasına rağmen kanunun cezalandırdığı sonuçların meydana gelmesine ne ad verilir?
A)Kast
B)Taksir
C)İhmal
D)İcra
E)Cebri icra

44.Kanunun suç saydığı bir eylemi suç saydığı bir eylemi ve onu meydana getirecek
hareketlerin sonuçlarını bilerek ve isteyerek yapmaya ne ad verilir?
A)Kast B)Taksir C)İhmal D)İcra E)Cebri icra

45.Bir fiilin ceza kanununda yazılı ilkeye uygun olmasına ne ad verilir?
A)Taksir
B)Tipiklik
C)Manevi unsur
D)Maddi unsur
E)Kast
46.Aşağıdakilerden hangisi çekişmesiz yargının konusuna girer?
A)Vakıfların mahkeme siciline tescili
B)Boşanma velayeti
C)Bir tarla üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet iddia etmesi
D)Alacak davası
E)Bir anlaşmazlığın sonuca bağlanması davası

47.Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun konularından değildir?
A)Hizmet akdi
B)Sendikalar
C)Şirketler
D)Grev ve lokavt
E)Toplu iş sözleşmeleri

48.Hizmet akdi aşağıdaki kanunlardan hangisinde düzenlenmiştir?
A)Borçlar Kanunu
B)Türk Ticaret Kanunu
C)Türk Ceza Kanunu
D)Medeni Kanun
E)Anayasa

49.Sendikalar hangi esasa göre düzenlenmiştir?
A)İşyeri
B)İş kolu
C)İşin yürütülmesi
D)İşveren esası
E)Sendikacılık esası

50.Değişik iş kollarından en az 5 sendikanın bir araya gelmesi ile meydana gelen
tüzel kişiliğe sahip kuruluşa ne ad verilir?
A)Konfederasyon
B)Tüzel kişilik
C)Sendika
D)Federasyon
E)Birlik

51.Hizmet akdinin unsurlarından birisi ‘’hizmet taahhüdüdür.’’ Diğeri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ücret taahhüdü
B)İşveren taahhüdü
c)Sözleşme taahhüdü
d)Grev ve Lokavt taahhüdü
e)Sendika kurma taahhüdü

52.İflasın açılmasıyla birlikte borçluya ne ad verilir?
A)Müflis B)Muris C)Munis D)Tacir E)Esnaf

53.İcra ve İflas memurlarının işlemlerine karşı ilgililerin yapacakları itiraz ve şikayetler nerede karara bağlanır?
A)İcra mahkemesinde
B)İlamlı takipte
C)İlamsız takipte
D)İflas masasında
E)İcra yada iflas dairesinde

54.Aşağıdakilerden hangisi ''gelir üzerinden alınan vergiler'' dendir?
A)Katma değer vergisi
B)Kurumlar vergisi
C)Taşıt alım vergisi
D)Taşıt satım vergisi
E)Emlak vergisi

55.Kamu davası aşağıdakilerden hangisi tarafından açılır?
A)Adalet Bakanlığı
B)İçişleri Bakanlığı
C)Cumhuriyet Savcılığı
D)Emniyet Müdürlüğü
E)Ceza Hakimliği

56.Suçun unsurları hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A)Kanunilik-Tipiklik
B)Maddi unsur- Manevi unsur-Kanunilik
C)Maddi ve manevi unsur
D)Tipiklik ve maddi unsur
E)Kanunilik-Maddi unsur-Tipiklik

57.Toplu iş sözleşmesi kimler arasında yapılır?
A)Bir işci ile işveren arasında
B)İşçiler ile işveren arasında
C)İşçi sendikası ile işveren arasında
D)Bir işveren ile diğer bir işveren arasında
E)Bir işçi ile diğer işçiler arasında

58.Cumhurbaşkanının vatana şhanetle suçlanabilmesi için TBMM üye tam sayısının ne kadarının kararı gerekir?
A)1/2 B)2/3 C)3/4 D)1/4 E)Tamamı

59.Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu aşağıdakilerden hangisi denetler?
A)Kamu İktisadi Kuruluşları
B)Mahkemeleri
C)Silahlı Kuvvetleri
D)Belediyeleri
E)Hakim ve savcıları

60.Aşağıdakilerden hangisi TBMM'nin görevlerinden değildir?
A)Para basılmasına karar vermek
B)Savaş ilanına karar vermek
C)Genel ve özel affa karar vermek
D)Bakanlar Kurulunu ve Bakanları denetlemek
E)Vasi atama kararı vermek

61.Aşağıdakilerden hangisi TBMM'nin hükümet denetleme yollarından biri değildir?
A)Soru
B)Meclis araştırması
C)Genel görüşme
D)Gensoru
E)Teftiş



1 B
2 D
3 D
4 E
5 D
6 D
7 E
8 C
9 E
10 B
11 B
12 A
13 A
14 C
15 C
16 E
17 B
18 E
19 D
20 B
21 B
22 C
23 E
24 C
25 D
26 D
27 D
28 D
29 D
30 D
31 B
32 B
33 E
34 A
35 D
36 A
37 B
38 A
39 C
40 B
41 D
42 B
43 B
44 A
45 B
46 A
47 C
48 A
49 B
50 A
51 A
52 A
53 A
54 B
55 C
56 B
57 C
58 C
59 A
60 E
61 E
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
SERDEM Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Cevapla

Tags
bankasi, giris, hukuka, hukuka giriş murat yayınları soru bankası, murat, soru, yayinlari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
İktisada Giris Dev Soru Bankası 105 Soru SERDEM Açıköğretim 1. Sınıf Ders Notları 0 24.09.11 18:00
Davranış Bilimleri Murat Yayınları Soru Bankası SERDEM Açıköğretim 1. Sınıf Ders Notları 10 24.09.11 17:40
4. Sınıf Soru Bankası (5 Ayrı kaynaktan yüzlerce soru) SERDEM Anaokulu - İlköğretim 1 01.11.10 22:55
Hukuka Giriş Soruları ve Cevapları Betül Geçmiş Yıllarda Çıkmış Açıkögretim Soruları 0 12.05.09 22:49
Hukuka Giriş-Cumhurbaşkanı'nın Yetkileri SERDEM Açıköğretim 1. Sınıf Ders Notları 0 03.05.09 19:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:44 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2